Ο αυχένας μας είναι από τις πιο ταλαιπωρημένες περιοχές στο σώμα, και όχι αναίτια. Οι περισσότεροι από εμάς τον ταλαιπωρούμε καθημερινά με τις πολλές ώρες δουλειάς στο γραφείο, με το ατελείωτο σκρολάρισμα στο social media, με τα πολλά μαξιλάρια στον καναπέ.

Η καθημερινή αυτή λανθασμένη χρήση δημιουργεί μυϊκές ανισορροπίες, πόνο και μυϊκό πιάσιμο τοπικά, αλλά και στις γύρω περιοχές. Στο βίντεο αυτό θα δούμε 3 απλές ασκήσεις που μπορούμε να κάνουμε οπουδήποτε, για να μας προσφέρουν ανακούφιση άμεσα, αλλά και μακροπρόθεσμα.

1.ΚΑΜΨΗ ΑΥΧΕΝΑ

Ερχόμαστε καθιστοί με την σπονδυλική στήλη σε ουδέτερη θέση, τους ώμους πίσω και κάτω χαλαρούς.

Φέρνουμε το χέρι μας στο πηγούνι, και κατευθύνουμε το κεφάλι προς τα πίσω, σαν να κλείνουμε ένα συρτάρι.

Το πηγούνι παραμένει παράλληλο με το έδαφος καθ’όλη την διάρκεια της κίνησης, αποφεύγουμε να το κατεβάσουμε προς το στέρνο ή να το ανεβάσουμε προς το ταβάνι. Κατόπιν, αφήνουμε το κεφάλι να επιστρέψει στην αρχική του θέση. Επαναλαμβάνουμε για 10-15 επαναλήψεις.

Η άσκηση αυτή αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο ενδυνάμωσης της περιοχής.

2.ΠΛΑΓΙΑ ΚΑΜΨΗ ΑΥΧΕΝΑ

Είμαστε σε καθιστή θέση με τον κορμό ευθεία και το κεφάλι στη προέκταση της σπονδυλικής στήλης.

Ακουμπάμε απαλά το δεξί χέρι στην κορυφή του κεφαλιού, και κατευθύνουμε το δεξί αυτί προς τον δεξί ώμο. Αποφεύγουμε τις απότομες και έντονες κινήσεις. Επαναφέρουμε αργά στην αρχική θέση και επαναλαμβάνουμε για 4-5 επαναλήψεις. Κάνουμε το ίδιο και από την άλλη πλευρά.

Στόχος της άσκησης είναι η ήπια διάταση του τραπεζοειδή, ώστε να ανακουφιστούμε από το μυϊκό σφίξιμο και τον πόνο.

3.ΚΥΚΛΟΙ ΩΜΩΝ

Ξεκινάμε καθιστοί με την σπονδυλική στήλη ευθεία και τον αυχένα σε ευθυγράμμιση με αυτήν.

Ανεβάζουμε αργά τους ώμους προς τα αυτιά και τους στέλνουμε σταδιακά πίσω και κάτω, πραγματοποιώντας έναν κύκλο. Μπορούμε να ξεκινήσουμε με μικρά κυκλάκια, ή να περάσουμε κατευθείαν σε μεγαλύτερα.

Σε κάθε περίπτωση προσέχουμε να κάνουμε αργές , ελεγχόμενες και ήρεμες κινήσεις για να χαλαρώσει σταδιακά η περιοχή. Κάνουμε 10 επαναλήψεις και αντιστρέφουμε την φορά της κίνησης, επαναλαμβάνοντας για άλλες 10 φορές.

Οι «γειτονικές» περιοχές στο σώμα μας επηρεάζουν η μία την άλλη, γι’αυτό και η καλύτερη κινητικότητα των ώμων βοηθά στην ανακούφιση του αυχένα.