Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition», η κατανάλωση πιο τραγανών- σκληρών τροφών θα μπορούσε να είναι ένα από τα μυστικά για απώλεια βάρους. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές αποκάλυψαν πως καταναλώνουμε το φαγητό μας πιο αργά όταν έχει πιο σκληρή, τραγανή και πηχτή υφή και μπορεί επίσης να αισθανόμαστε για αυτό το λόγο πιο χορτάτοι σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι συμμετέχοντες μείωσαν το ρυθμό κατανάλωσης του γεύματός τους κατά το ήμισυ και κατανάλωναν συνολικά 26% λιγότερες θερμίδες όταν το μεσημεριανό τους περιελάμβανε τέτοιου είδους τρόφιμα.

Η μελέτη

Οι ερευνητές πρόσφεραν σε 50 άτομα τέσσερα είδη γευμάτων. Τα δύο ανήκαν στην κατηγορία των υπερ-επεξεργασμένων τροφών και τα άλλα δύο στην κατηγορία των ελαφρών επεξεργασμένων.

Ένα από τα γεύματα σε κάθε κατηγορία αποτελούταν από τρόφιμα πιο «σκληρά» και πιο τραγανά ενώ το άλλο από πιο μαλακά και επομένως πιο εύκολα στην κατανάλωση.

Ανεξάρτητα από το βαθμό επεξεργασίας των τροφίμων, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν 26% λιγότερες θερμίδες όταν το μεσημεριανό γεύμα τους είχε πιο τραγανή- σκληρή υφή καθώς τα πιο «σκληρά» τρόφιμα ήταν πιο δύσκολο να καταναλωθούν γρήγορα.

Τα γεύματα με τραγανή, σκληρή και πηχτή υφή περιελάμβαναν μήλα, καρότα, παχύρρευστο γιαούρτι, πηχτή σάλτσα ντομάτας και άλλα.

Τα μεσημεριανά γεύματα περιείχαν την ίδια ποσότητα θερμίδων και βαθμολογήθηκαν το ίδιο ως προς την καλή τους γεύση αλλά οι συμμετέχοντες κατανάλωναν περίπου 300 θερμίδες λιγότερες από τα πιο «σκληρά» τρόφιμα αφού έτρωγαν μικρότερη ποσότητα από αυτά.

Οι ερευνητές τονίζουν πως τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη κατανάλωναν μικρότερη ποσότητα τροφής επειδή έπρεπε να μασήσουν περισσότερο πριν την κατάποση, επιβραδύνοντας το συνολικό ρυθμό με τον οποίο κατανάλωναν το γεύμα τους.

Οι ίδιοι θεωρούν ότι με το να τρώει κανείς πιο αργά δίνει στο σώμα την ευκαιρία να έχει καλύτερο έλεγχο της τροφής που καταναλώνει. Το άτομο συνειδητοποιεί πως είναι χορτάτο πιο γρήγορα και σαν αποτέλεσμα σταματά να τρώει.

Να επιλέγουμε τρόφιμα με πιο σκληρή και τραγανή υφή για να χάσουμε κιλά;

Τα άτομα που επιλέγουν τροφές με τέτοια υφή τρώνε πιο αργά, καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες, ενώ εξακολουθούν να νιώθουν ικανοποιημένα από το γεύμα τους, δήλωσαν οι ερευνητές.

Επομένως, όσοι επιθυμούν να χάσουν βάρος, θα μπορούσαν με αυτόν τον τρόπο να μην αισθάνονται περιορισμένοι.

Ακόμη και ένα απλό καρότο μπορεί να καταναλωθεί περίπου τρεις φορές πιο αργά αν κοπεί σε μεγαλύτερα κομμάτια, σύμφωνα με τους ίδιους.

Δεν μπορεί βέβαια να στηριχτεί κανείς μόνο στην υφή τον τροφίμων αν θέλει να χάσει κιλά. Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής για απώλεια βάρους απαιτεί μια στοχευμένη προσπάθεια κατά την οποία είναι σημαντικό να προσέχει κανείς την ποιότητα καθώς και την ποσότητα των τροφίμων στο πιάτο του.

Δεν πρέπει επίσης να παραβλέπουμε κι άλλους σημαντικούς παράγοντες στη δίαιτα, όπως είναι η άσκηση, ο καλός ύπνος, το άγχος κτλ.

Παρόλα αυτά, ο στόχος των ερευνητών επετεύχθη. Για πρώτη φορά αποκάλυψαν πως δεν παίζει ρόλο μόνο αυτό που τρώμε αλλά και το πώς το τρώμε έτσι ώστε να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση.