Η ποσότητα των λαχανικών που πρέπει να καταναλώνει κανείς στη διατροφή του ποικίλλει, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το βάρος, το ύψος και τη φυσική δραστηριότητα. Ωστόσο, γνωρίζουμε πως οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται από δύο έως τέσσερα φλιτζάνια λαχανικά σε καθημερινή βάση, ποσότητα που, ας είμαστε ειλικρινείς, συχνά αμελούμε.

Υπάρχουν όμως πολλοί λόγοι για να βάλουμε στο τραπέζι μας περισσότερα λαχανικά. Κάποια από αυτά μάλιστα είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες. Γιατί να θέλει κανείς μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες; Ίσως επιθυμεί να έχει καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, να χάσει βάρος ή να διαχειριστεί άλλες μεταβολικές διαταραχές.

Σε κάθε περίπτωση, η αντικατάσταση λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες με εκείνα που έχουν χαμηλή και είναι επιπλέον πλούσια σε φυτικές ίνες, μόνο ευεργετική για την υγεία μπορεί να είναι.

7 λαχανικά χαμηλά σε υδατάνθρακες και πλούσια σε φυτικές ίνες που δεν πρέπει να παραλείπετε

#1 Κουνουπίδι

Αυτό το δημοφιλές σταυρανθές λαχανικό είναι χαμηλό σε θερμίδες και υδατάνθρακες και πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Πέραν της σαλάτας, μπορείτε να το απολαύσετε και ως ζύμη για να φτιάξετε μια εναλλακτική, νόστιμη, vegan πίτσα και να καταναλώσετε όσα κομμάτια θέλετε χωρίς τύψεις…

#2 Μπρόκολο

Άλλο ένα σταυρανθές λαχανικό που περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες A, C, K, φυλλικό οξύ και κάλιο, τα οποία είναι απαραίτητα για να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός μας.

Βραστό, ψητό, ακόμα και πανέ στο φούρνο είναι ίσως η ιδανική λύση για ένα απλό και γρήγορο δείπνο χαμηλών λιπαρών.

#3 Σπαράγγι

Τα σπαράγγια είναι λαχανικά κυρίως της άνοιξης αλλά μπορείτε να τα βρείτε κατεψυγμένα και το χειμώνα.

Τα πολύχρωμα αυτά λαχανικά αποτελούν μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος και φυλλικού οξέος, που είναι αναγκαίο για τη σύνθεση, την επιδιόρθωση και τη λειτουργία του DNA και του RNA, τις βασικές δομικές μονάδες της ζωής.

#4 Μoβ λάχανο

Το μοβ λάχανο είναι άλλο ένα λαχανικό γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Η κατανάλωσή του έχει συνδεθεί με την πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες, όπως νευροεκφυλιστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Απολαύστε το στη σαλάτα σας ή γίνετε πιο δημιουργικοί και φτιάξτε σήμερα ένα εύκολο μοβ λαχανόρυζο!

Εννοείται πως αντί για μοβ, μπορείτε να επιλέξετε το κλασικό, πράσινο λάχανο που είναι επίσης με τη σειρά του χαμηλό σε υδατάνθρακες και πλούσιο σε φυτικές ίνες.

#5 Μελιτζάνα

Η μελιτζάνα είναι ένα «ευέλικτο» λαχανικό, πλούσιο σε γεύση και υφή καθώς βέβαια και σε θρεπτικά συστατικά. Συνδυάζεται με διάφορα μείγματα καρυκευμάτων και υπάρχουν πολλές απλές συνταγές για να φτιάξετε ποικίλα, υγιεινά νόστιμα πιάτα.

#6 Πιπεριές

Οι πιπεριές είναι ένα λαχανικό με πολλά οφέλη για την υγεία. Όλες οι ποικιλίες πιπεριών περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού μας από οξειδωτικές βλάβες.

#7 Μανιτάρια

Τα μανιτάρια έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των μεταβολικών δεικτών με την πάροδο του χρόνου.

Κι άλλες πρωτότυπες ιδέες υγιεινών γευμάτων

  • Ομελέτα λαχανικών με πιπεριές, ντομάτες και σπανάκι για ένα πολύχρωμο και θρεπτικό πρωινό.
  • Λίγες γλυκοπατάτες με κρεμμύδια και πιπεριές στο φούρνο.
  • Μάφιν αυγών με σπανάκι και τυρί φέτα.
  • Ρολά σολομού με σπαράγγια.
  • Γεμιστές πιπεριές.
  • Λαζάνια μελιτζάνας.
  • Ριζότο μανιταριών.
  • Τσιπς λαχανικών ή καρότα βουτηγμένα σε χούμους για σνακ.
  • Φέτες αγγουριού ως περιτύλιγμα για σούσι.

*Όπως είπαμε, οι διατροφικές ανάγκες διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Συμβουλευτείτε τον διατροφολόγο σας για να είστε βέβαιοι πως καλύπτετε τις προσωπικές σας.