Η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι αρκετά επικίνδυνη για τα κιλά μας. Ο λόγος είναι το πολύ φαγητό και ποτό που ξεκινά την παραμονή των Χριστουγέννων και τελειώνει την επόμενη μέρα της Πρωτοχρονιάς.

Τι να κάνετε όμως για να απολαύσετε τα γιορτινά γεύματα χωρίς να καταφύγετε σε υπερβολές;

Ποιο ορεκτικό να προτιμήσω από το γιορτινό τραπέζι;

Η ποικιλία των ορεκτικών που μπορεί να  συναντήσει κανείς στα γιορτινά τραπέζια είναι απεριόριστη. Καναπεδάκια, ντιπ, πίτες, σολομός, γαρίδες, διάφορες σαλάτες.

Η καλύτερη επιλογή σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πάντα οι σαλάτες. Προσοχή όμως στις σαλάτες που θα επιλέξετε.

Επιλέξτε απλές σαλάτες με λαδόξιδο, χωρίς σος, τυριά και αλλαντικά ή κομματάκια κρεατικών.

Εμείς σας προτείνουμε σαλάτες ανάμικτων λαχανικών  με λίγο λάδι. Αποφύγετε την  την σαλάτα του σεφ, και γενικά τις σαλάτες με σος μαγιονέζας και blue cheese.

Αν υπάρχει καπνιστός σολομός. Αποφύγετε επίσης τις πίτες καθώς είναι επιβαρημένες με πολλά λιπαρά και θερμίδες.

Αν θέλετε να φάτε πίτα διαλέξτε ένα μικρό κομμάτι και προτιμήστε σπανακόπιτα αντί για τυρόπιτα. Από τα καναπεδάκια που συνήθως «κυκλοφορούν» πριν ξεκινήσει το γεύμα, σταματήστε το πολύ στα δύο.

 Γαλοπούλα ή γουρουνόπουλο;

Στο δίλημμα αυτό απαντήστε με γαλοπούλα, γιατί έχει μεγάλη διαφορά στα λιπαρά από το γουρουνόπουλο. Προσοχή όμως, στη γέμιση γιατί μπορεί να είναι ιδιαίτερα παχυντική. Αν για παράδειγμα, περιέχει πολλούς ξηρούς καρπούς, ξερά φρούτα, και συκωτάκια, τότε μια μερίδα μπορεί να δώσει αρκετές θερμίδες. Γι΄ αυτό αν είστε σε δίαιτα την οποία διακόπτετε χάρη των γιορτών ή αν θέλετε να διατηρήσετε το βάρος σας, φροντίστε να αρκεστείτε μόνο σε λίγη γαλοπούλα χωρίς γέμιση.

Αν δεν μπορέσετε να αντισταθείτε στη γέμιση, φάτε τουλάχιστον μια μικρή μερίδα. Βέβαια, πολλοί φτιάχνουν τη γαλοπούλα μόνο με ρύζι και λαχανικά, αυτή η εκδοχή είναι σίγουρα πιο διαιτητική από την πρώτη. Στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι όμως εκτός από τη γαλοπούλα μπορεί να πρωταγωνιστεί το χοιρινό με σέλινο ή δαμάσκηνα ή το ψητό γουρουνόπουλο.

Η γαλοπούλα σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι η πρώτη σας επιλογή, γιατί το χοιρινό ακόμα και ψητό είναι πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά.  Από το γιορτινό τραπέζι συνήθως δε λείπουν και οι πατάτες φούρνου ή τηγανιτές, πολύ λιπαρές και οι δύο εκδοχές.

Γι΄ αυτό καλό είναι να περιοριστείτε σε μισή μερίδα, άλλωστε μην ξεχνάτε ότι δεν πρόκειται για κυρίως πιάτο, αλλά για συνοδευτικό.

Ποιο γλυκό έχει λιγότερα λιπαρά;

Τις γιορτινές μέρες η ποικιλία και αφθονία των γλυκών  αποτελεί πειρασμό για όλους. Τα γλυκά όμως καθώς και τα ποτά και οι ξηροί καρποί μπορούν να εκτοξεύσουν την θερμιδική περιεκτικότητα των γευμάτων μας στα ύψη.

Όσον αφορά τα γλυκά, επειδή τις μέρες αυτές είναι σχεδόν ακατόρθωτο να τα αποφύγει κανείς, καλό είναι να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα.

Προτιμήστε τα απλά μελομακάρονα από τους κουραμπιέδες και αποφύγετε τα διάφορα γλυκά ταψιού που είναι επιβαρημένα με πολύ περισσότερα λιπαρά λόγω της μεγάλης ποσότητας βουτύρου που χρησιμοποιείται κατά την παρασκευή τους.

Θυμηθείτε όμως να τα υπολογίζετε πάντα σαν μέρος του γεύματός σας, ώστε να μην υπερβαίνετε κατά πολύ την επιτρεπόμενη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων