Η περίοδος των χειμερινών διακοπών μπορεί να μας αφήσει κάποια ανεπιθύμητα κιλά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να επανέλθουμε και πως τώρα πρέπει να αισθανόμαστε… τύψεις. Ωστόσο, είναι μάλλον πιο σημαντικό από ό,τι πιστεύαμε να μπούμε στη διαδικασία να τα χάσουμε καθώς αν διατηρήσουμε αυτό το έξτρα βάρος, έχει την τάση να «προστίθεται» με τα χρόνια, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Χαρακτηριστικά, έρευνα έδειξε ότι η περίοδος των γιορτών μπορεί να είναι μια περίοδος σημαντικής αύξησης βάρους λόγω υπερκατανάλωσης τροφίμων και ροφημάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και ζάχαρη. Στο «mix» των «ενόχων» φαίνεται πως ανήκει και η μειωμένη σωματική δραστηριότητα που χαρακτηρίζει την εποχή αυτή.

Δυστυχώς, σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, φαίνεται πως πολλοί από εμάς τείνουμε να διατηρούμε αυτά τα επιπλέον κιλά που πήραμε μακροπρόθεσμα.

Γιατί αξίζει να επανέλθουμε στις καλές μας συνήθειες μετά τα Χριστούγεννα

Αν και κατά τη διάρκεια των διακοπών μπορεί να πήρατε μόλις 1 κιλό, η έρευνα δείχνει ότι αυτό το ελάχιστο επιπλέον βάρος συχνά δεν αποβάλλεται καθώς αλλάζουν οι εποχές και μπορεί να ανέλθει σε περισσότερο από το 50% του συνολικού βάρους που παίρνει κανείς μέσα στο έτος.

Κατά συνέπεια, τα περιττά κιλά των γιορτών ενδέχεται να συμβάλλουν σε έναν φαύλο κύκλο σταδιακής αύξησης του βάρους καθόλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Για ποιους άλλους λόγους είμαστε πιο ευάλωτοι στην αύξηση βάρους στις διακοπές

Η περίοδος των γιορτών μπορεί να είναι αγχωτική. Όσοι βιώνουν στρες τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης που απελευθερώνεται από τον οργανισμό μας ως απάντηση σε αυτό το συναίσθημα. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους λόγω της συνεχούς επιθυμίας για φαγητό.

Ο διαταραγμένος ύπνος τέτοιες περιόδους μπορεί επίσης να αυξήσει την όρεξη και επομένως την πιθανότητα να πάρουμε κιλά.

Η αύξηση βάρους τα Χριστούγεννα μπορεί να έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο

Μελέτη συγκέντρωσε πληροφορίες για τις αλλαγές βάρους 2.924 ατόμων στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ιαπωνία σε διάστημα 12 μηνών.

Οι συμμετέχοντες και στις τρεις χώρες παρουσίασαν αυξομειώσεις στη ζυγαριά κατά τη διάρκεια των χειμερινών διακοπών. Περίπου το ήμισυ του βάρους που αποκτήθηκε εκείνη την περίοδο παρέμεινε μέχρι το τέλος της μελέτης, υποδηλώνοντας ότι το «έξτρα» βάρος των διακοπών μπορεί να μας ακολουθεί, όπως αρχικά αναφέραμε, σε βάθος χρόνου.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα τυπικά διατροφικά μοτίβα των χειμερινών διακοπών προκάλεσαν σταθερά αύξηση βάρους σε άτομα με φυσιολογικό ή υψηλότερο ΔΜΣ και ότι τα άτομα με παχυσαρκία πήραν περισσότερο βάρος σε σύγκριση με εκείνα που είχαν φυσιολογικό και αντιμετώπισαν μεγαλύτερη δυσκολία να χάσουν τα περιττά κιλά μετά τη λήξη της περιόδου των διακοπών.

Σημειωτέων, η παχυσαρκία είναι μια ολοένα πιο διαδεδομένη χρόνια ασθένεια και επί του παρόντος η πέμπτη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτη τύπου 2, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένους τύπους καρκίνου.

«Ανατρέποντας» το νούμερο στη ζυγαριά

Για να παραμείνετε λεπτοί και υγιείς (και) το χειμώνα:

  • Αποφύγετε το έτοιμο φαγητό και φροντίστε να καταναλώνετε ως επί το πλείστον σπιτικό.
  • Προτιμήστε τα μικρά και συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα, μην παραλείποντας υγιεινά σνακ, όπως το γιαούρτι και τα φρέσκα φρούτα.
  • Συνοδεύστε το κυρίως γεύμα σας με σαλάτα.
  • Περιορίστε το επιδόρπιο σε μία φορά την εβδομάδα ή επιλέξτε ένα με λιγότερες θερμίδες αν θέλετε να το καταναλώνετε σε πιο τακτική βάση.
  • Παραμείνετε ενυδατωμένοι.
  • Βρείτε τις σωματικές δραστηριότητες που σας αρέσουν και παραμείνετε πιστοί σε μια ρουτίνα άσκησης, ακόμα κι αν αυτή περιλαμβάνει μόνο περπάτημα.
  • Περιορίστε το χρόνο οθόνης και απολαύστε το φαγητό σας στο τραπέζι αντί του καναπέ.
  • Διαχειριστείτε το άγχος μέσω ασκήσεων βαθιάς αναπνοής, διαλογισμού, άσκησης ή όποιου άλλου τρόπου θεωρείτε πως σας βοηθά.
  • Κοιμηθείτε ποιοτικά και επαρκώς (7 με 9 ώρες κάθε βράδυ).