Πολλοί ξεκινάμε τη χρονιά με όνειρα και στόχους που μας προσφέρουν κίνητρο. Οι ευχές για ένα υγιές νέο έτος άλλωστε, δεν θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα αν δεν σκεφτόμασταν αλλαγές και νέες συνήθειες. Δυο σημαντικοί τομείς υγείας και ευεξίας που οι περισσότεροι σκεφτόμαστε; Καλή διατροφή και γυμναστική.

Ωστόσο, όσο κι αν η νέα χρονιά ξεκινά με «φόρα», καθώς οι μήνες περνούν φαίνεται πως για διάφορους λόγους, ξεχνάμε το πλάνο που αρχικά φτιάξαμε. Γι’ αυτό και η επιστήμη μας αποκαλύπτει τους κανόνες που θα βοηθούν να μην τα παρατάμε. Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί;

Για να βάλετε τη νέα fitness ρουτίνα σας στον «αυτόματο πιλότο»

Ξεκινήστε με σύντομες προπονήσεις

Πρόσφατη έρευνα επιβεβαίωσε ότι οι μικρές αλλαγές γίνονται συνήθεια πολύ πιο γρήγορα σε σύγκριση με τις μεγάλες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, τα άτομα που ξεκινούν «συγκρατημένα» είναι πιο πιθανό να τηρήσουν το στόχο τους. Επομένως, οι ίδιοι συμβουλεύουν πως αν θέλει κανείς να κάνει την άσκηση συνήθεια σε σύντομο χρονικό διάστημα, καλό θα ήταν να δοκιμάσει να ξεκινήσει με σύντομες προπονήσεις, κάνοντας για παράδειγμα λίγα jumping jacks ή squats στο σπίτι και σταδιακά να αυξήσει συχνότητα και ποσότητα.

Με λίγα λόγια, αντί να… πέσετε με τα μούτρα στη γυμναστική, δείτε τη «μεγάλη εικόνα» κάνοντας μικρά και σταθερά βήματα.

Βάλτε πρόγραμμα

Το να ορίζετε μια συγκεκριμένη μέρα και ώρα για τη νέα σας δραστηριότητα, ενισχύει την όλη προσπάθεια, τονίζουν οι επιστήμονες.

Την τήρηση του προγράμματος θα μπορούσαν να βοηθήσουν οι θετικοί συσχετισμοί. Πιο απλά, συνδυάστε την ώρα που ξεκινάτε ή που τελειώνετε την άσκηση με κάτι που σας αρέσει. Αυτό μπορεί να είναι να βάλετε για παράδειγμα το αγαπημένο σας τραγούδι για αφύπνιση το πρωί πριν ξεκινήσετε να πάτε στο γυμναστήριο.

Παραμείνετε ευέλικτοι

Η… σκοτεινή πλευρά των υγιεινών συνηθειών είναι πως από τη στιγμή που παγιώνονται, είναι δύσκολο να ανατραπούν, ούτε κατ’ εξαίρεση.

Η έρευνα δείχνει ότι όσο πιο «άκαμπτος» και απόλυτος είναι κανείς ως προς μια συγκεκριμένη ρουτίνα (απορρίπτει για παράδειγμα τη συνάντηση με φίλους που έχει να δει καιρό για να προπονηθεί), τόσο πιο βραχύβια είναι η συνήθεια.

Επιτρέψτε λοιπόν στον εαυτό σας μικρές προσαρμογές στο πρόγραμμα.

Μην χάνετε την  ελπίδα σας…

Εάν η νέα σας προσπάθεια δεν έχει πάει όσο καλά περιμένατε, αυτός δεν είναι λόγος να τα παρατήσετε.

Δεν είναι κακό να ξεκινάτε ξανά και ξανά. Αντιθέτως. Μόνο με υπομονή και επιμονή, θα τα καταφέρετε.

Θυμηθείτε να…

Ξεκινήσετε με μία συνήθεια τη φορά. Για παράδειγμα, αν έχετε στόχο να χάσετε κιλά μέσω άσκησης και καλής διατροφής, αντί να ξεκινήσετε και τις δύο αυτές νέες για εσάς συμπεριφορές ταυτόχρονα, επιλέξτε μία ώσπου να γίνει συνήθεια και προχωρήστε στη δεύτερη. Εάν σας φαίνεται πιο εύκολο να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων από το να ξεκινήσετε το τρέξιμο, κάντε το πρώτο.
Μπορεί να διαπιστώσετε ότι η πρώτη συνήθεια είναι το «κλειδί» που ενεργοποιεί και ενισχύει την επόμενη. Μπορεί δηλαδή η απώλεια βάρους να είναι το κίνητρο και να ανυπομονείτε ύστερα να «ολοκληρώσετε» την επιτυχία σας με την άσκηση.