Μια περίπλοκη «κοινότητα» τρισεκατομμυρίων μικροοργανισμών (μικροβίων, βακτηρίων και ιών) που κατοικεί σχετικά… ήρεμα στο έντερό μας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, διαταράσσεται απότομα κάθε Σαββατοκύριακο που μπορεί να χάνουμε το μέτρο με το φαγητό. Αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία των ανθρώπων που προσέχουν τη διατροφή τους τις καθημερινές αλλά τα Σαββατοκύριακα το παρακάνουν με το fast food είναι πιθανό να βλάπτετε την υγεία του εντέρου σας τόσο όσο στην περίπτωση που θα καταναλώνατε fast food κάθε μέρα.

Έτσι τουλάχιστον αποκάλυψε παλαιότερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Molecular Nutrition and Food Research» που εξέτασε τον αντίκτυπο μιας διατροφής με χαρακτηριστικά… γιο-γιο στη μικροχλωρίδα του εντέρου.

Γιατί η μικροχλωρίδα του εντέρου είναι σημαντική

Οι αναρίθμητοι μικροοργανισμοί που κατοικούν στο έντερο και συνθέτουν το μικροβίωμα επηρεάζουν σχεδόν τα πάντα, από το μεταβολισμό και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μέχρι την υγεία της επιδερμίδας. Αυξανόμενα επίσης στοιχεία δείχνουν ότι παίζουν ρόλο και στην ψυχική μας υγεία.

Η διαταραχή της μικροχλωρίδας του εντέρου είναι λογικό λοιπόν να έχει συνδεθεί με ποικίλα προβλήματα υγείας. Το πρόχειρο φαγητό είναι ένας από του παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στο μικροβίωμα.

Πώς μπορεί να μας επηρεάσει μακροπρόθεσμα το… φαγοπότι του Σαββατοκύριακου

Στο έντερό μας υπάρχει μια… αιώνια μάχη μεταξύ του καλού και του κακού.

Τα «καλά» βακτήρια, αντλώντας δύναμη από τις φυτικές ίνες και τα «καλά» λιπαρά, είναι έτοιμα να αναλάβουν τον έλεγχο της εύρυθμης λειτουργίας του πεπτικού συστήματος και να «θωρακίσουν» την υγεία μας. Όταν τα «κακά» βακτήρια εισέρχονται στο σύστημα σε αφθονία, τα «καλά» προφανώς οπισθοχωρούν. Έτσι, τα «κακά» καταλαμβάνουν αναπόφευκτα την περιοχή, προκαλώντας δυσάρεστα συμπτώματα όπως φούσκωμα, πεσμένη διάθεση, διάρροια, κράμπες και πολλά άλλα.

Το fast food μπορεί να συμβάλει στην επικράτηση των «κακών» βακτηρίων στο έντερο και δυστυχώς, μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση έστω ενός τέτοιου γεύματος μπορεί να αλλάξει το μικροβίωμά μας. Γιατί;

Το fast food:

Δεν περιέχει φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες τροφοδοτούν όπως είπαμε το μικροβίωμα, αυξάνοντας τον πληθυσμό των «καλών» βακτηρίων στο έντερο. Στο πρόχειρο φαγητό, μπορεί να υπάρχει μια φέτα ντομάτα ή λίγο μαρούλι, αλλά η συνολική ποσότητα των υγιεινών φυτικών ινών είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Αλλά περιέχει τεχνητά τρανς λιπαρά

Τα τρανς λιπαρά είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα έλαια που είναι γνωστό πως μπορούν να αυξήσουν τη χοληστερόλη, τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη.

Και μπορεί να προάγει τη χρόνια φλεγμονή στο σώμα

Αν κάθε Σαββατοκύριακο έχετε τη συνήθεια να τρώτε απ΄έξω σε μεγάλες ποσότητες, αυτό μπορεί να πυροδοτήσει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού, ενισχύοντας τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να επιβαρύνει τις ήδη υπάρχουσες μεταβολικές διαταραχές και να προκαλέσει νέες, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, η δυσλιπιδαιμία και ο διαβήτης, που τροφοδοτούν περαιτέρω τη φλεγμονή με αποτέλεσμα πιθανές επιπρόσθετες επιπλοκές.

Τι να τρώτε για ένα υγιές μικροβίωμα

Το φαγητό είναι καύσιμο. Είναι η κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού μας. Οι καθημερινές διατροφικές επιλογές μας λοιπόν μπορούν να μας προστατεύσουν ή να μας θέσουν σε κινδύνους. Φυσικά, δεν είναι κακό να τρώει κανείς fast food πότε πότε. Απλά φροντίστε αυτό να μην συμβαίνει κάθε Σαββατοκύριακο και βέβαια να μην επεκταθεί και στις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας.

Τροφοδοτήστε το μικροβίωμά σας καταναλώνοντας περισσότερα φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, γιαούρτι και όσπρια στα πλαίσια μιας ισορροπημένης μεσογειακής διατροφής.