Μπορεί ο καφές να είναι το αγαπημένο σας ρόφημα και δικαιολογημένα μιας και μπορεί να σας προσφέρει ποικίλα οφέλη εφόσον τον καταναλώνετε με μέτρο, αλλά οι επιστήμονες επισημαίνουν πως δεν πρέπει να ξεχνάτε το τσάι αν θέλετε να ζήσετε περισσότερο…

Παλαιότερες έρευνες έχουν συνδέσει το μαύρο τσάι με τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, του εντέρου και του εγκεφάλου. Πρόσφατα, κινέζοι ερευνητές φαίνεται να γίνονται λίγο πιο συγκεκριμένοι ως προς την ποσότητα κατανάλωσής του αλλά και τη σχέση αυτού με τη γήρανση.

Η μελέτη

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Σιτσουάν ανέλυσαν δεδομένα από 5.998 Βρετανούς ηλικίας 37 έως 73 ετών καθώς και από 7.931 άτομα ηλικίας 30 έως 79 ετών στην Κίνα.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τις συνήθειες κατανάλωσης τσαγιού, όπως τον τύπο που καταναλώνουν και τον τυπικό αριθμό των φλιτζανιών που πίνουν την ημέρα.

Στη συνέχεια, η επιστημονική ομάδα συνέκρινε δείκτες γήρανσης μεταξύ των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένης της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του ποσοστού σωματικού λίπους, για να υπολογίσουν τη βιολογική τους ηλικία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσα άτομα έπιναν τσάι είχαν πιο αργή βιολογική γήρανση.

Αυτοί οι συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να είναι άνδρες και να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή.

Τα συγκεκριμένα άτομα ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα αϋπνίας και άγχους.

Η μέτρια κατανάλωση τσαγιού συνδέθηκε με μεγαλύτερα αντιγηραντικά οφέλη, ποσότητα ανάλογη με περίπου 3 φλιτζάνια την ημέρα.

Πώς το τσάι συνδέεται με την μακροζωία

Οι πολυφαινόλες, μία κατηγορία οργανικών χημικών ουσιών που βρίσκονται στο τσάι, συνδέονται με βελτιωμένη ρύθμιση της μικροχλωρίδας του εντέρου, η οποία με τη σειρά της έχει σημαντική επίδραση στη ρύθμιση των αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία, από το μεταβολισμό μέχρι τη γνωστική λειτουργία, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Καταναλώνοντας τσάι, οι πολυφαινόλες εισέρχονται στον οργανισμό μας όπου παρουσιάζουν ενεργό και ωφέλιμη βιολογική δράση.

Αν και οι ερευνητές δεν εξέτασαν ποιοι τύποι τσαγιού επηρέασαν τη βιολογική γήρανση, φάνηκε να μην υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των καταναλωτών τσαγιού στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα, όπου το μαύρο και το πράσινο τσάι αντίστοιχα είναι τα πιο κοινά.

Όσο ενδιαφέροντα κι αν είναι αυτά τα ευρήματα, δεδομένου ότι η εν λόγω μελέτη είναι μελέτη παρατήρησης, χρειάζεται περισσότερη έρευνα που να επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα, κατέληξαν οι ίδιοι.