Δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες εχθροί μας – Οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα αμυλούχα λαχανικά, όπως οι πατάτες, είναι πολύτιμοι σύμμαχοί μας, καθώς παίζουν θεμελιώδη ρόλο στην κάλυψη των διατροφικών μας αναγκών.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Nutrition, οι άνθρωποι που αντικατέστησαν τα αμυλούχα λαχανικά με δημητριακά για μία ημέρα σημείωσαν 21% μείωση του καλίου, 17% της βιταμίνης Β6, 11% της βιταμίνης C και 10% των φυτικών ινών.

«Τόσο τα λαχανικά – αμυλούχα και μη – όσο και τα δημητριακά μας βοηθούν να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά. Το κλειδί βρίσκεται στην ισορροπία, την ποικιλία και το μέτρο», υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης σε δελτίο τύπου.

Δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι

Το αδυνάτισμα και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους δεν απαιτεί τον αποκλεισμό ολόκληρων ομάδων τροφίμων.

Οι υδατάνθρακες είναι η βασική πηγή ενέργειας του εγκεφάλου και του νευρικού μας συστήματος, ώστε ο οργανισμός μας να είναι σε θέση να εκτελεί όλες τις βασικές του λειτουργίες.

Φυσικά, μπορείτε να περιορίσετε ζαχαρούχα ροφήματα και γλυκά. Αλλά μην μειώνετε την πρόσληψη υγιεινών τροφίμων όπως φρούτων και λαχανικών, τα οποία αποτελούν καλές πηγές φυτικών ινών και περιλαμβάνουν, επίσης, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Βεβαιωθείτε ότι το 1/4 του πιάτου σας σε κάθε σας γεύμα αποτελείται από καλής ποιότητας υδατάνθρακες, όπως δημητριακά ολικής άλεσης (βρώμη ή καστανό ρύζι), όσπρια (φασόλια ή φακές) ή αμυλούχα λαχανικά (πατάτες).

Αν ανησυχείτε για το πώς η αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων θα επηρεάσει το βάρος σας, σκεφτείτε ότι οι φυτικές τους ίνες εντείνουν το αίσθημα κορεσμού και έτσι θα νιώθετε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.

Αυτό σημαίνει λιγότερο τσιμπολόγημα και την υπερκατανάλωση τροφής.

Προσοχή με τις πατάτες

Το πώς μαγειρεύετε τις πατάτες έχει σημασία. Το γεγονός ότι οι πατάτες είναι μια μεγάλη πηγή ανθεκτικού αμύλου δεν σημαίνει ότι πρέπει να προσθέτουμε τηγανητές πατάτες σε κάθε μας γεύμα.

Έρευνες δείχνουν ότι το ψήσιμο και όχι το βράσιμο ή το τηγάνισμα προσφέρει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ανθεκτικό άμυλο.

Αντί για τηγανητές, επιλέξτε να φτιάξετε baby πατάτες στο φούρνο.

Αν ψάχνετε για ένα πιο εντυπωσιακό συνοδευτικό δοκιμάστε αυτές τις πατάτες φούρνου με σκόρδο, προσούτο και φασκόμηλο.

Η διαδικασία ψύξης είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα για τη μεγιστοποίηση της περιεκτικότητας του ανθεκτικού αμύλου στις πατάτες.

Για να λάβετε όλα τα οφέλη, είναι καλύτερο να μαγειρέψετε τις πατάτες και στη συνέχεια να τις αφήσετε να κρυώσουν για λίγες ώρες στο ψυγείο πριν τις φάτε.

Η διαδικασία ψύξης μετατρέπει τους εύπεπτους υδατάνθρακες σε ανθεκτικό άμυλο και αυξάνει τη συνολική ποσότητα αμύλου.