Δεν έχετε χρόνο μεσοβδόμαδα για γυμναστική; Πριν σας πάρει από κάτω, σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε τα Σαββατοκύριακα καθώς, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι «weekend warriors», φαίνεται να είναι σε θέση να χάσουν το ίδιο βάρος με εκείνους που ασκούνται τακτικά μέσα στην εβδομάδα.

Χαρακτηριστικά, παρατηρήθηκε ότι η έντονη προπόνηση μόνο κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ημερών μπορεί να προσφέρει παρόμοια αποτελέσματα στη μείωση του λίπους, την περίμετρο της μέσης και τον δείκτη μάζας σώματος όπως αν θα πηγαίνατε στο γυμναστήριο κάθε μέρα.

Η εν λόγω μελέτη είναι η πρώτη στο είδος της που εξετάζει τη σχέση μεταξύ της συχνότητας της σωματικής δραστηριότητας και του ποσοστού λίπους στο σώμα.

Η έρευνα

Οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα για περισσότερα από 9.600 άτομα ηλικίας από 20 έως 59 ετών σε βάθος επταετίας.

Το συνολικό λίπος, συμπεριλαμβανομένου του κοιλιακού, μετρήθηκε μέσω μιας μη επεμβατικής και εύκολα προσβάσιμης σάρωσης του σώματος. Όπως η ακτινογραφία, έτσι και αυτή η μέθοδος παρείχε εικόνες του λιπώδους ιστού, της άλιπης μάζας και της οστικής πυκνότητας των συμμετεχόντων.

Τα άτομα ταξινομήθηκαν ανάλογα με τα επίπεδα φυσικής τους δραστηριότητας σε 3 κατηγορίες:

  • Ανενεργά
  • Weekend warriors
  • Ενεργά σε τακτική βάση

Μεταξύ των συμμετεχόντων, οι 772 συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα άσκησης τα Σαββατοκύριακα και 3.277 ανέφεραν ότι ήταν πολύ πιο συχνά ενεργοί.

Τα άτομα που ασκούνταν μόνο μία με δύο ημέρες την εβδομάδα, έκαναν πιο σκληρές, μεγαλύτερες και πιο έντονες προπονήσεις.

Σε σύγκριση με τους 5.580 ανενεργούς συμμετέχοντες, τόσο οι… πολεμιστές του Σαββατοκύριακου όσο και οι τακτικά ενεργές ομάδες είχαν παρόμοια, χαμηλότερα ποσοστά κοιλιακού και συνολικού σωματικού λίπους, περιμέτρου μέσης και ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος).

«Αρχικά, αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι καλύτερη από καμία», δήλωσαν οι επιστήμονες.

«Το μοτίβο του weekend warrior αξίζει να προωθηθεί σε άτομα που αδυνατούν να τηρήσουν ένα τακτικό πρόγραμμα άσκησης στην καθημερινότητά τους και έτσι να επιτύχουν τα 150 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα ή τα 75 λεπτά έντονης που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας», συνέχισαν οι ίδιοι.

Εκμεταλλευτείτε το Σαββατοκύριακο

Για να αντισταθμίσετε τους κινδύνους που ελλοχεύει ένας καθιστικός τρόπος ζωής αλλά δεν σας περισσεύει χρόνος σε καθημερινή βάση, ενισχύστε τη φόρμα και τη συνολική σας υγεία, κάνοντας γυμναστική τα Σαββατοκύριακα.

Δραστηριότητες όπως η αναρρίχηση, η πεζοπορία, η ποδηλασία και το τρέξιμο είναι όλες αποδοτικές για να γίνετε weekend warrior!

«Κυρίως, ωστόσο, έχετε κατά νου πως πρέπει να παραμένετε δραστήριοι με οποιοδήποτε τρόπο ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας και βέβαια να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή», προτρέπουν οι ερευνητές.

*Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Obesity».