Μόλις τελειώσατε τη γυμναστική και ανοίγετε το ψυγείο για να φτιάξετε ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά σνακ ως ανταμοιβή για την προσπάθειά σας. Ξαφνικά όμως συνειδητοποιείτε πως κάνετε αυτή την κίνηση μηχανικά και πως στην πραγματικότητα δεν πεινάτε. Πώς γίνεται ύστερα από τόση ενέργεια που μόλις ξοδέψατε;

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature» αποκάλυψε πως σε αντίθεση με την μέτριας έντασης προπόνηση, η έντονη γυμναστική μπορεί να μειώσει την όρεξη. Αυτό φαίνεται να οφείλεται εν μέρει στη δράση ενός μόνο μορίου που παράγεται μετά την άσκηση και εμφανίζεται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ύστερα από «σκληρές» προπονήσεις.

Η έρευνα

Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, την Ιατρική Σχολή του Μπέιλορ, το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και άλλα ιδρύματα χρησιμοποίησαν νέες τεχνικές για να εντοπίσουν μόρια που εμφανίζονται σε αφθονία στην κυκλοφορία του αίματος μετά την άσκηση.

Ξεκινώντας την έρευνα αρχικά σε ποντίκια, τοποθέτησαν μικροσκοπικούς διαδρόμους για να τρέξουν με ταχύτητα και ύστερα, συνέκριναν τα επίπεδα χιλιάδων μορίων στο αίμα τους.

Ένα μόριο αυξήθηκε περισσότερο από τα άλλα με τους επιστήμονες να το ονομάζουν «lac-phe».

Ύστερα, χορήγησαν μια μορφή «lac-phe» σε παχύσαρκα ποντίκια, τα οποία συνήθως έτρωγαν με όρεξη και ανακάλυψαν πως η όρεξή τους μειώθηκε περισσότερο από 30%.

Οι ερευνητές έλεγξαν επίσης το εν λόγω μόριο σε άλογα κούρσας και βρήκαν πολύ υψηλότερα επίπεδα μετά από ένα έντονο τρέξιμο.

Στη συνέχεια, ζήτησαν από οκτώ υγιείς νεαρούς άνδρες να κάνουν 3 διαφορετικά είδη άσκησης:

  • Ποδήλατο με χαλαρό ρυθμό για 90 λεπτά
  • Άρση βαρών
  • Πολλά σπριντ 30 δευτερολέπτων σε στατικό ποδήλατο

Τα επίπεδα «lac-phe» στο αίμα ανέβηκαν μετά από κάθε τύπο άσκησης, αλλά κορυφώθηκαν μετά τα σπριντ.

Συνολικά, σε ζώα και ανθρώπους, όσο πιο έντονη ήταν η άσκηση, τόσο περισσότερη «lac-phe» παρήχθη και τόσο πιο πολύ η όρεξη φαινόταν να πέφτει.

«Αν θέλουμε να αποφύγουμε την υπερφαγία μετά την προπόνηση, ίσως η λύση είναι να αυξήσουμε την ένταση» δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο ανεφοδιασμός μετά την άσκηση είναι απαραίτητος

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες μελετούν τη σχέση μεταξύ άσκησης και όρεξης. Παλαιότερη μελέτη έδειξε επίσης ότι η έντονη άσκηση μπορεί να μειώσει την όρεξη, προκαλώντας μείωση της ορμόνης της πείνας και παράλληλα αύξηση της ορμόνης που καταστέλλει την πείνα.

«Η γυμναστική για μια ώρα σε μέτρια ένταση φαίνεται πως μπορεί να σας κάνει να νιώθετε πιο πεινασμένοι σε σύγκριση με μια συνεδρία HIIT που διαρκεί μόλις 20 έως 30 λεπτά.

Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να τρώει κανείς, ειδικά μετά από μια επίπονη συνεδρία καθώς η έντονη προπόνηση εξαντλεί το σώμα και η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση.

Η κατανάλωση ενός συνδυασμού πρωτεϊνών και υδατανθράκων 30 λεπτά έως μία ώρα μετά την προπόνηση βοηθά στην υγιή ανάκαμψη και την ασφαλή αποκατάσταση της ενέργειας και των μυών καθώς και στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του μεταβολισμού», καταλήγουν οι ερευνητές.