Σε όλους μας έχει συμβεί και μάλιστα σε στιγμές που ενδεχομένως δεν θα θέλαμε, όπως σε ένα meeting στη δουλειά. Το στομάχι μας αρχίζει να «γουργουρίζει», υπενθυμίζοντάς μας ότι παραλείψαμε ένα από τα γεύματα της ημέρας. Βέβαια, ο χαρακτηριστικός αυτός ήχος μπορεί να έχει και άλλες πιθανές αιτίες.

Ποιες είναι αυτές και υπάρχουν τρόποι να αποφύγουμε αυτήν την αντίδραση;

Μια φυσιολογική διαδικασία

Το «γουργούρισμα», γνωστό και ως βορβορυγμός είναι ένα φυσιολογικό μέρος της πεπτικής διαδικασίας και είναι αποτέλεσμα συσπάσεων των μυών στο στομάχι και στα έντερα.

Συμβαίνει καθώς το φαγητό, τα υγρά και τα αέρια περνούν από το στομάχι. Όταν δεν υπάρχει κάτι στο στομάχι να «πνίξει» τον ήχο, τότε αυτός μπορεί να ακούγεται πιο έντονα.

Οι πιθανές αιτίες

Η πείνα, όπως και η δυσπεψία είναι ανάμεσα στους λόγους που το στομάχι μας «γουργουρίζει».

Μία άλλη πιθανή αιτία για το «γουργούρισμα» είναι το έντονο άγχος καθώς αυξάνει τη δραστηριότητα του εντέρου. Εκτός αυτού, το στρες καθυστερεί την πέψη και μπορεί να συμβάλλει σε συμπτώματα δυσπεψίας και καούρας.

Ο βορβορυγμός μπορεί να συνδέεται επίσης με διατροφικές αλλεργίες, δυσανεξίες, γαστρεντερικές λοιμώξεις, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή κάποια εντερική απόφραξη, ειδικά αν συνοδεύεται από πόνο, δυσκοιλιότητα ή διάρροια.

Πώς σταματά;

Μια καλή λύση είναι να πιείτε λίγο νερό. Το νερό γεμίζει το στομάχι και βοηθά την πεπτική διαδικασία. Προσπαθήστε να πίνετε λίγες γουλιές καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Επιπλέον:

  • Τρώτε τα γεύματά σας αργά και να προτιμήστε να είναι μικρά και συχνά. Ο συνδυασμός 2-3 μεγαλύτερων γευμάτων με 3-4 μικρότερα ανάλογα με τις ανάγκες σας κάθε μέρα μπορεί να βελτιώσει την πέψη καθώς και το μεταβολισμό σας, αποτρέποντας τις… διαμαρτυρίες πείνας του στομάχου.
  • Μειώστε τη ζάχαρη, το αλκοόλ και τις όξινες τροφές.
  • Θυμηθείτε πως πολλές φορές το γουργουρητό ξεκινά έπειτα από ένα μεγάλο γεύμα πλούσιο σε λιπαρά, σάκχαρα, κρέας και άλλες δύσπεπτες τροφές.
  • Η αποφυγή τακτικής κατανάλωσης ανθρακούχων ροφημάτων και τροφών που παράγουν αέρια όπως το μπρόκολο, το λάχανο και τα φασόλια θα μπορούσε να βοηθήσει.
  • Αποφύγετε τις τροφές στις οποίες μπορεί να έχετε δυσανεξία.
  • Μια βόλτα μετά τα γεύματα βοηθά την πεπτική διαδικασία και μπορεί να μειώσει τις αντιδράσεις του στομάχου.
  • Προσπαθήστε να διαχειριστείτε το στρες με πρακτικές όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός, οι ασκήσεις αναπνοής κ.τλ.

*Απευθυνθείτε στο γιατρό σας, αν οι βορβορυγμοί είναι παρατεταμένοι και σχετίζονται με σοβαρά- επώδυνα συμπτώματα.