Τελειώνουμε την προπόνηση με ενέργεια και με το πρόσωπό μας να λάμπει. Έχουμε επίσης άπλετο χρόνο για ασκήσεις χαλάρωσης, για να καταναλώσουμε ύστερα ένα νόστιμο smoothie με τη σωστή ισορροπία πρωτεΐνης και υδατανθράκων και να ολοκληρώσουμε με ένα χαλαρωτικό μπάνιο που περιλαμβάνει όλα τα αγαπημένα μας προϊόντα. Όλα αυτά σε έναν ιδανικό κόσμο…

Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες προπονήσεις τελειώνουν με κόκκινο πρόσωπο, ιδρώτα που στάζει και βιασύνη να επιστρέψουμε στις δουλειές μας ή στο σπίτι. Ίσως προλάβουμε να σκύψουμε και να αγγίξουμε τα δάχτυλα των ποδιών μου με ορισμένες διατάσεις για χαλάρωση, να κάνουμε ένα πολύ γρήγορο ντους και να φύγουμε για τις διάφορες υποχρεώσεις με άδειο στομάχι και βρεγμένα μαλλιά.

Η τέλεια ρουτίνα μετά τη γυμναστική εν ολίγoις, εύκολα λέγεται, δύσκολα όμως γίνεται πράξη.

Αρχικά, θα πρέπει να ξέρετε ότι τα πρώτα 30 λεπτά μετά από μια προπόνηση είναι εξίσου σημαντικά με την ίδια την προπόνηση. Ο τρόπος με τον οποίο αναρρώνετε, ανεφοδιάζετε το σώμα σας και αναζωογονήστε, αξίζει να είναι στις προτεραιότητές σας.

Αν αναρωτιέστε λοιπόν τι να κάνετε στον περιορισμένο σας χρόνο, τα παρακάτω βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν.

Βήμα 1: Διατάσεις

Κάντε διατάσεις όσο οι μύες σας είναι ακόμα ζεστοί. Όταν κρυώνουν, συστέλλονται και αν προσπαθήσετε να τους χαλαρώσετε, μπορεί να προκαλέσετε τραυματισμούς.

Αφιερώστε λοιπόν τουλάχιστον 5 λεπτά σε διατάσεις και ύστερα άλλα 5 για απλές ασκήσεις χαλάρωσης με έναν κύλινδρο αφρού για σωστή αποκατάσταση.

Βήμα 2: Κάντε ντους και αλλάξτε τα ρούχα σας

Ο ιδρώτας από την προπόνηση μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση βακτηρίων, επομένως αν δεν κάνετε ντους υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ερεθισμού και μόλυνσης.

Αν δεν προλαβαίνετε, θα πρέπει τουλάχιστον να αλλάξετε ρούχα όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Τα ρούχα γυμναστικής παγιδεύουν την υγρασία που ενθαρρύνει την ανάπτυξη μικροβίων, βακτηρίων, μυκήτων και ζυμομυκήτων, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μόλυνση του δέρματος ή να προκαλέσουν εξάρσεις.

Αν για τον οποιοδήποτε λόγο δεν μπορείτε να κάνετε ντους και ξεχάσατε τα επιπλέον ρούχα, μπορείτε να βρέξετε μια πετσέτα με νερό και να την περάσετε σε όλο σας το σώμα και μετά να χρησιμοποιήσετε μια στεγνή για να απορροφηθεί όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία.

Εάν ανησυχείτε ιδιαίτερα για τα ξεσπάσματα της επιδερμίδας του προσώπου, είναι πολύ πιο σημαντικό να καθαρίζετε το πρόσωπό σας πριν την άσκηση παρά μετά. Δοκιμάστε να ρίξετε κάτι που είναι εύκολο στη χρήση εν κινήσει στην τσάντα γυμναστικής σας, όπως μαντηλάκια που απορροφούν τον ιδρώτα.

Βήμα 3: Μην παραλείψετε να τσιμπήσετε κάτι

Το φαγητό θα βοηθήσει στη μείωση του μυϊκού πόνου καθώς και στο να αποδώσετε καλύτερα στην προπόνηση την επόμενη μέρα.

Τα 30 λεπτά μετά την άσκηση είναι ένας χρόνος αιχμής για την έναρξη της αναδόμησης των μυών.

Βάλτε λοιπόν κάτι στο στομάχι σας και φροντίστε να περιλαμβάνει πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Ορισμένες καλές επιλογές είναι ο σολομός με κινόα, το τοστ με τυρί και γαλοπούλα, το καστανό ρύζι με τόνο, η ομελέτα με μαύρο ψωμί, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης με τόνο, το γάλα καρύδας με βρώμη και το γιαούρτι με φρούτα.