Η γυμναστική είναι γνωστό πως βάζει το σώμα σε μια προσωρινή κατάσταση στρες, διεγείροντας το συμπαθητικό νευρικό μας σύστημα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να επαναφέρουμε σώμα και μυαλό στην αρχική τους κατάσταση με πρακτικές χαλάρωσης, είτε αμέσως μετά την άσκηση είτε στο τέλος της ημέρας.

Το μπάνιο συνδυάζει τέλεια την αποκατάσταση, τη χαλάρωση και την αυτοφροντίδα. Ακολουθεί ένας χρήσιμος οδηγός με όλα όσα είναι καλό να περιλαμβάνει…

Απολέπιση

Ξεκινήστε με απαλό μασάζ με κυκλικές κινήσεις για περίπου είκοσι με τριάντα δευτερόλεπτα  σε όλο το σώμα από το κέντρο (στέρνο και κοιλιά) μέχρι τα άκρα (χέρια και πατούσες). Φροντίστε να επιμένετε στα σημεία που το δέρμα είναι πιο σκληρό, όπως στους αγκώνες, τα γόνατα και τις φτέρνες.

Μετά τη διαδικασία της απολέπισης και όσο η επιδερμίδα είναι ακόμα νωπή, μην παραλείψετε να την ενυδατώσετε. Μην ξεχνάτε επίσης πως μετά την απολέπιση δεν τρίβουμε δυνατά την επιδερμίδα.

Σύμφωνα με έρευνες, η ιδανικότερη συχνότητα για την απολέπιση τόσο του προσώπου όσο και του σώματος, είναι δύο φορές την εβδομάδα. Αντίστοιχα, φαίνεται πως η καλύτερη στιγμή είναι το πρωί.

Extra tip

Μπορείτε να κάνετε απολέπιση μετά το μπάνιο σας που θα έχουν ανοίξει οι πόροι της επιδερμίδας.

Διατηρήστε το νερό ζεστό αλλά όχι καυτό

Το ζεστό νερό βοηθά τους μύες να ανακάμπτουν ταχύτερα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «The Journal of Physiology». Συγκεκριμένα, η υγρή θερμότητα μπορεί να εισχωρήσει βαθύτερα στους μύες και τους ιστούς, επιτρέποντάς τους να χαλαρώσουν πιο εύκολα, ενισχύοντας έτσι την αποκατάσταση.

Προσθέστε άλατα και αιθέριο έλαιο λεβάντας

Προτιμήστε άλατα με ένα μείγμα σημαντικών μετάλλων, ιδιαιτέρως μαγνησίου, του απαραίτητου αυτού ηλεκτρολύτη που παίζει ρόλο στη λειτουργία των μυών, των νεύρων και της καρδιάς και μπορεί να βοηθήσει με τους πόνους στους μύες.

Το άρωμα της λεβάντας μπορεί με τη σειρά του, σύμφωνα με έρευνες, να ηρεμήσει το κεντρικό νευρικό σύστημα, μειώνοντας το στρες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κεριά με άρωμα λεβάντας, αιθέριο έλαιο λεβάντας αναμεμειγμένο με τα άλατα στο μπάνιο σας ή να δοκιμάσετε μια μάσκα προσώπου λεβάντας ενώ χαλαρώνετε στο νερό.

Κάντε διαλογισμό

Το μπάνιο είναι μια εξαιρετική στιγμή για να κάνετε διαλογισμό. Βάλτε αν θέλετε χαλαρωτική μουσική, ανάψτε κεριά, χαμηλώστε τα φώτα ή κάντε ό,τι άλλο σας ευχαριστεί και θα δημιουργήσει το ιδανικό περιβάλλον για εσάς.

Απλά αναπνεύστε και πριν το καταλάβετε ο νους σας θα έχει αδειάσει.

Ο συνδυασμός της άσκησης με τέτοιες πρακτικές χαλάρωσης είναι ιδανικός και μπορεί να βελτιώσει συνολικά την καθημερινότητά σας σε κάθε επίπεδο, σωματικό μα και ψυχικό.