Σάμαλι νηστίσιμο

Για ένα μέτριο ταψί. Αφού κρυώσει εντελώς το σάμαλι, το διατηρούμε εκτός ψυγείου, σκεπασμένο με μεμβράνη κουζίνας για να μην ξεραίνεται.

Σάμαλι νηστίσιμο
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ3 ώρες

Υλικά

  • 2 ποτήρια ψιλό σιμιγδάλι
  • 1 ποτήρι χοντρό σιμιγδάλι
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • ½ κ.γ. δάκρυα μαστίχας
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κάψουλα βανιλίνη
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 ποτήρι νερό
  • 1 ποτήρι καλαμποκέλαιο + λίγο επιπλέον για το ταψί
  • 4 κ.σ. αμύγδαλο φιλέ
  • 3 ποτήρια ζάχαρη για το σιρόπι
  • 2 ποτήρια νερό
  • 1 κάψουλα βανιλίνη
  • 1 κομμάτι φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση

Βήμα 1ο

Κοπανάμε τη μαστίχα μαζί με λίγο σιμιγδάλι και λίγη ζάχαρη σε γουδί ή στον πολυκόφτη μέχρι να γίνει σκόνη. Στη συνέχεια την ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ με το υπόλοιπο σιμιγδάλι –ψιλό και χοντρό–, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη βανιλίνη και το ξύσμα λεμονιού.

Βήμα 2ο

Προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο και το νερό και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Το αδειάζουμε σε μέτριο ταψί καλά λαδωμένο. Το πάχος του χυλού δεν πρέπει να ξεπερνά σε ύψος τα 2 δάχτυλα. Σκεπάζουμε το γλυκό με μια βαμβακερή πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μία ώρα ώστε να φουσκώσει το σιμιγδάλι.

Βήμα 3ο

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C. Πασπαλίζουμε το γλυκό με το φιλέ αμυγδάλου και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Βήμα 4ο

Το αφήνουμε να κρυώσει.

Βήμα 5ο

Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις πάρει βράση το μείγμα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και βράζουμε το σιρόπι για 8 λεπτά ακόμα.

Βήμα 6ο

Χαράζουμε το κρύο γλυκό σε τετράγωνα κομμάτια ή ρόμβους και το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι (ούτε καυτό, ούτε κρύο) ρίχνοντάς το λίγο λίγο με κουτάλα. Αφήνουμε το σάμαλι να κρυώσει καλά και να απορροφήσει όλο το σιρόπι πριν το κόψουμε σε κομμάτια για να μη διαλυθεί.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ».
Απόρρητο