Η επιστήμη εξελίσσεται διαρκώς και πολύτιμες γνώσεις λαμβάνονται πλέον με το απλό πάτημα ενός κουμπιού. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα ευρήματα από την Παγκόσμια Έκθεση Ευημερίας  για το 2023, ένας στους τρεις χαρακτηρίζει την κατάσταση της υγείας του κακή. Ταυτόχρονα, πάνω από το 67% των ανθρώπων κατατάσσουν την υγεία τους στη κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων τους.

Γιατί λοιπόν υπάρχει τέτοια διαφορά μεταξύ του πού βρισκόμαστε και του πού θέλουμε να είμαστε σε σχέση με την ευεξία μας; Μπορούμε άραγε να ξεπεράσουμε αυτήν την αντίφαση και να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα;

Αναζητώντας την ευεξία

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ευεξία είναι μια κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευημερίας.

Οι πιο πολλοί άνθρωποι επικεντρώνονται αποκλειστικά στη σωματική τους υγεία και παραμελούν την ψυχική και συναισθηματική τους ευεξία. Όμως η ψυχική και η σωματική υγεία είναι αλληλένδετες, επομένως η παραμέληση του ενός μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο άλλο, κατά τους ειδικούς.

Επιπλέον, στις μέρες μας, κατακλυζόμαστε από τάσεις υγείας και ευεξίας στα social που στην πραγματικότητα μπορεί να μην μας κάνουν κάλο αφού το κάθε άτομο είναι μοναδικό και ως εκ τούτου οφείλει να συμβουλεύεται πριν τις ακολουθήσει το γιατρό του.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως άλλος ένας αρνητικός παράγοντας είναι η παγίδα της σύγκρισης η οποία προκύπτει και πάλι μέσω των social. Για παράδειγμα, ένας influencer μπορεί να προωθεί ένα αυστηρό πρόγραμμα διαλογισμού και σκληροπυρηνικών προπονήσεων, διαφημίζοντας θρεπτικά smoothies για πρωινό και γενικά ένα ημερήσιο πλάνο που μάλλον είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό για το μέσο εργαζόμενο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει απογοήτευση στους ακολούθους του όσο καλές κι αν ήταν οι αρχικές προθέσεις.

Τα εμπόδια στην υγεία

Σύμφωνα με την έκθεση:

  • Το 30% των ατόμων δηλώνουν ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο να σκεφτούν και να εφαρμόσουν στρατηγικές που ενισχύουν την ευημερία.
  • Το 51% αναφέρει οικονομικές δυσκολίες σε σχέση με τους στόχους υγείας και ευεξίας.
  • Το 39% αισθάνεται υπερβολική πίεση για να ακολουθήσει τους κοινωνικούς κανόνες, γεγονός που επιβαρύνει την ψυχική υγεία.

Κι όμως, υπάρχουν τρόποι να κάνετε τις φιλοδοξίες σας πραγματικότητα

«Team up»

Ασκηθείτε παρέα με φίλους όταν είναι εφικτό και όταν δεν μπορείτε, βάλτε απλά τα ακουστικά σας με την αγαπημένη σας μουσική και βγείτε από το σπίτι για περπάτημα.

Αφιερώστε χρόνο στους αγαπημένους σας

Οι ποιοτικές σχέσεις καταπολεμούν τη μοναξιά και παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη συνολική μας υγεία.

Παραμείνετε ειλικρινείς

Εκφράστε όλα σας τα συναισθήματα, θετικά και αρνητικά. Η απόκρυψη των συναισθημάτων μπορεί να οδηγήσει στην απομόνωση, η οποία βλάπτει την υγεία.

Θέστε τους δικούς σας στόχους

Είναι σημαντικό οι συνήθειές σας να ευθυγραμμίζονται με τις προσωπικές σας ανάγκες και να είναι απαλλαγμένες από περισπασμούς.

Όπως είπαμε, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να επηρεάσουν τις προθέσεις μας. Από την άλλη, προσφέρουν έναν τρόπο σύνδεσης με άλλους και μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση.

Επομένως, χρησιμοποιείστε εκείνες τις εφαρμογές που πιστεύετε πως σας κάνουν καλό και πάντα με μέτρο.

Καταναλώστε μια μερίδα φρούτων και λαχανικών την ημέρα

Μελέτη στο Frontiers in Psychology έδειξε ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης. Εάν αισθάνεστε πεσμένοι, δοκιμάστε απλά να προσθέσετε μόλις μία μερίδα στο πιάτο σας μέχρι η κατανάλωσή τους να σας γίνει συνήθεια.

Χαρείτε τις μικρές σας νίκες…

Προσπαθήστε να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας και να αναγνωρίζετε την πρόοδο που κάνετε στην πορεία, έστω κι αν είναι μικρή. Θυμηθείτε: οι αλλαγές απαιτούν χρόνο και συνέπεια.