Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους το στρες επηρεάζει δυσμενώς την υγεία, προκαλώντας συμπτώματα που βέβαια διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Κάποιοι για παράδειγμα δεν μπορούν να σταματήσουν να τρώνε παρότι δεν πεινούν όταν είναι αγχωμένοι και άλλοι χάνουν εντελώς την όρεξή τους, καθώς ορισμένες ορμόνες που απελευθερώνει το σώμα σε τέτοιες στιγμές, όπως η αδρεναλίνη, μπορούν να καταστείλουν την πείνα.

Το να καθυστερείτε περιστασιακά το γεύμα σας μέχρι να ηρεμήσετε, δεν είναι φυσικά και το τέλος του κόσμου… Αλλά η παράλειψη γευμάτων μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες αλλαγές, όπως μεταπτώσεις στη διάθεση, κόπωση και ναυτία.

Ακολουθούν 3 τρόποι για να διασφαλίσετε πως παρά την ένταση της σημερινής μέρας, δεν θα στερηθείτε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε.

#1 Ηρεμήστε με μια άσκηση γρήγορης αναπνοής

Οι ανησυχητικές καταστάσεις ενεργοποιούν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, διαδικασία που μπορεί να επιβραδύνει την πέψη. Για να το αντιμετωπίσετε, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε τη διαφραγματική αναπνοή, η οποία ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και βοηθά στη μετάβαση σε μια κατάσταση «ξεκούρασης και πέψης».

Διαρκεί μόνο λίγα λεπτά και έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μειώνει το άγχος:

  • Καθίστε ή ξαπλώστε, τοποθετώντας το ένα χέρι στο στομάχι σας και το άλλο στο στήθος σας.
  • Στη συνέχεια, απλά εισπνεύστε βαθιά από τη μύτη σας. Θα πρέπει να νιώθετε την κοιλιά σας να ανεβαίνει και το στήθος σας να παραμένει ακίνητο.
  • Ύστερα, εκπνεύστε με σχεδόν κλειστά χείλη σαν να σφυρίζετε.
  • Επαναλάβετε για όσο χρειαστεί.

#2 Έχετε μαζί σας έτοιμα, απλά και θρεπτικά τρόφιμα

Έχετε πάντα μέσα στο συρτάρι της δουλειάς σας νόστιμα σνακ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως οι ξηροί καρποί.

Άλλα θρεπτικά μίνι γεύματα περιλαμβάνουν:

  • Γιαούρτι με μια κουταλιά μέλι και καρύδια.
  • Λίγο αβοκάντο αλειμμένο σε μια φέτα ψωμί του τοστ ολικής άλεσης.
  • Μαύρη σοκολάτα
  • Φρεσκοκομμένα φρούτα.
  • Στικς λαχανικών.
  • Κράκερ ολικής άλεσης με μια φέτα τυρί light.
  • Λίγα σπιτικά ποπ κορν.

#3 Ξεχάστε το multitasking ενώ τρώτε

Όποιο γεύμα ή σνακ κι αν διαλέξετε, πάρτε το χρόνο σας και απολαύστε το!

Το να τρώτε στα γρήγορα ενώ είστε αποσπασμένοι δεν βοηθά στη μείωση του άγχους και μπορεί να αναστατώσει περαιτέρω το στομάχι.

Έρευνες δείχνουν πως η αργή κατανάλωση της τροφής διεγείρει την απελευθέρωση πεπτικών ενζύμων στο σάλιο και είναι πιο εύκολο για το στομάχι να μεταβολίσει το γεύμα. Επιπλέον, ο πιο αργός ρυθμός κατανάλωσης της τροφής, είναι πιο πιθανό να απομακρύνει τις αρνητικές σκέψεις αφού ενεργοποιεί την απόκριση «ανάπαυσης και πέψης», ακριβώς όπως συμβαίνει με τη διαφραγματική αναπνοή.

*Προσοχή

Εάν το άγχος σας κόβει τακτικά την όρεξη, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό έτσι ώστε να καταφέρετε να το διαχειριστείτε αποτελεσματικά και να προστατεύσετε τη συνολική σας υγεία από τις επιπτώσεις του.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε το γιατρό σας μιας και είναι ο πλέον αρμόδιος να αξιολογήσει αν η απώλεια της όρεξης είναι αποτέλεσμα του στρες ή σύμπτωμα ενός θέματος υγείας και να σας καθοδηγήσει κατάλληλα.