Το pilates είναι ένα σύστημα ασκήσεων που αναπτύχθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα από τον Joseph Pilates. Οι ασκήσεις αυτές μπορούν να εκτελεστούν στο πάτωμα (με στρώμα) ή με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού όπως το Reformer, το Cadillac και το Wunda Chair.

Στο πλαίσιο ενός ανεξάντλητου ασκησιολογίου, το αγαπημένο πολλών Cadillac προσφέρει τη δυνατότητα στον ασκούμενο να δουλέψει τα δημοφιλή κρεμάσματα (hanging), τα οποία έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι εντυπωσιακές θέσεις που θυμίζουν ακροβατικά, πολλές φορές, μοιάζουν δύσκολες και προκαλούν άγχος ή φόβο σε κάποιον που δεν έχει ξαναδοκιμάσει.

Τελικά όμως, είναι τα κρεμάσματα τόσο απρόσιτα;

Μιλήσαμε με την Λία Σαλπέα, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Pilates Instuctor, η οποία και μας έλυσε όλες τις απορίες.

Προσπερνώντας τους ενδοιασμούς μας

Η ειδικός επί του θέματος, Λία Σαλπέα, μας εξηγεί:

«Ένας αρχάριος, ένας άνθρωπος μεγαλύτερης ηλικίας ή κάποιος με μυοσκελετικές παθήσεις βλέπει σε βίντεο και σε σχετικές φωτογραφίες τις ασκήσεις αυτές και θεωρεί ακατόρθωτο ο ίδιος να τις πραγματοποιήσει. Η πραγματικότητα όμως είναι πως λόγω της προσαρμοστικότητας της μεθόδου, της αρχής της προοδευτικότητας στην προπονητική, αλλά και του ειδικού εξοπλισμού, οι περισσότεροι ασκούμενοι μπορούν να τις εκτελέσουν. Υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτή και τη συνέπεια του ασκούμενου στις συνεδρίες, το σώμα φτάνει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του και μας εκπλήσσει ευχάριστα».

Τα σημαντικά οφέλη από τα κρεμάσματα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της κ. Σαλπέα, τα κρεμάσματα στο Cadillac είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για την ενίσχυση της μυϊκής δύναμης και της ευλυγισίας, για το συντονισμό των κινήσεων και την αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης. Ενσωματώνονται σε ένα πρόγραμμα Pilates και συμβάλλουν στην καλύτερη στάση του σώματος και στη συνολική ευεξία του οργανισμού. Οι ακροβατικές αυτές ασκήσεις προσφέρουν ποικιλία και μπορούν να προσαρμοστούν σε διάφορα επίπεδα ικανότητας. Με αυτόν τον τρόπο είναι προσιτές και ωφέλιμες για όλους.

Γιατί σε γενικές γραμμές προκαλούν δισταγμό και άγχος αυτού του είδους οι ασκήσεις;

«Δικαιολογημένα το πρωταρχικό αίσθημα των ασκούμενων που έρχονται σε επαφή με τις ασκήσεις αυτές είναι ο φόβος, γιατί, κυρίως, αισθάνονται πως χάνουν τον προσανατολισμό τους ή πως δεν έχουν αρκετή δύναμη για να κρατηθούν από τις λαβές. Με την πάροδο όμως, των συνεδριών, με την κατάλληλη εκμάθηση της τεχνικής και με την αμέριστη συμβολή του εκπαιδευτή, όλοι οι ασκούμενοι μπορεί να πετύχουν το ακατόρθωτο. Για λίγα λεπτά γυμνάζονται πάνω από το έδαφος και οι ίδιοι γίνονται πιλότοι του σώματός τους, αληθινοί Aviators», περιγράφει η κ. Σαλπέα εκφράζοντας τη χαρά της ως εκπαιδεύτρια για την πρόοδο όλων των ασκούμενων και του καθένα ξεχωριστά, βλέποντάς τους να φροντίζουν εντατικά το σώμα και το μυαλό τους, ξεπερνώντας δυσκολίες, όρια και άγχη.

«Αυτό είναι και το κομμάτι της δουλειάς μου που καθημερινά με εμπνέει. Να βλέπω τους ανθρώπους να αναγνωρίζουν τελικά τις δυνατότητες αλλά και τις ικανότητες του σώματός τους και να αισθάνονται περήφανοι για αυτό. Ολοκληρώνοντας, λοιπόν, ένα κρέμασμα “προσγειώνονται” με κούραση αλλά πάντα και με ένα μεγάλο χαμόγελο», συνεχίζει η ίδια.

Τα μοναδικά σωματικά αλλά και ψυχικά οφέλη που προσφέρουν τα κρεμάσματα του pilates  στο Cadillac επιτυγχάνονται δύσκολα με άλλες μορφές άσκησης συμβατές στο μέσο ασκούμενο. Η Λία Σαλπέα επιβεβαιώνει πως:

«Με αυτή την εμπειρία βελτιώνεται η στάση του σώματός μας αλλά σταδιακά και η στάση της ζωής μας. Έτσι όπως θα νιώθετε “κρεμασμένοι” στο Cadillac, φανταστείτε να ανοίγετε τα φτερά σας και να πετάτε ψηλά».

Απλώς, τολμήστε…

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα έχει έρθει η ώρα να προχωρήσετε την προπόνησή σας και φοβηθείτε μπροστά σε ένα κρέμασμα, σκεφτείτε να αφήσετε τους φόβους πίσω και σε ένα ασφαλές πλαίσιο παρέα με τον δάσκαλό σας, τολμήστε. Συζητήστε μαζί του αν το σώμα σας είναι έτοιμο και μαζί με αυτό, κατά τη διάρκεια του κρεμάσματος, πετάξτε μακριά άχρηστους φόβους και  δισταγμούς που μπορεί να σας κρατούν χαμηλά στο έδαφος.

Πολλές φορές, οι αλλαγές ξεκινούν πρώτα από το σώμα και έπειτα γίνονται πράξη στη ζωή μας. Το pilates και οι προπονήσεις σας μπορεί να γίνουν το εφαλτήριο για την ολιστική ενδυνάμωσή σας.