Εκτός από την υπέροχη γεύση τους, τα αμύγδαλα έχουν εκπληκτικά οφέλη για την υγεία μας. Σύμφωνα με δύο πρόσφατες αμερικανικές μελέτες, τα αμύγδαλα δεν είναι μόνο μια υγιεινή πρόταση για σνακ που προστατεύει την καρδιαγγειακή μας υγεία, αλλά προσφέρουν και προβιοτικά που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου.
Ο φυσικός σύμμαχος για το μικροβίωμα του εντέρου
Το μικροβίωμα του εντέρου αποτελεί τον πυρήνα της υγείας μας, καθώς επηρεάζει την πέψη, την ανοσία και ακόμη και τη σύνδεση του εντέρου με τον εγκέφαλο. Για να διατηρήσουμε ένα ισχυρό μικροβίωμα, η διατροφή μας είναι σημαντικό να περιλαμβάνει αρκετές φυτικές ίνες και προβιοτικά. Εδώ έρχονται τα αμύγδαλα, που μπορούν να ενισχύσουν το μικροβίωμα, τροφοδοτώντας τα «καλά» βακτήρια του εντέρου.
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Microbiology αποκάλυψε ότι ενισχύουν την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων στο έντερο, αλλά και την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας όπως το βουτυρικό οξύ, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία του εντερικού βλεννογόνου.
Πώς τα αμύγδαλα φροντίζουν την καρδιά;
Τα αμύγδαλα δεν ωφελούν μόνο το έντερο, αλλά φαίνεται να έχουν και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, η κατανάλωση αμυγδάλων φαίνεται να ενισχύει την παραγωγή βουτυρικού οξέος, όπως αναφέραμε και παραπάνω, το οποίο έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Αυτή η διαδικασία μπορεί να συμβάλει στην μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση του μεταβολισμού, προστατεύοντας τελικά την καρδιά μας.
Πρόσθετα, η κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης LDL (της “κακής” χοληστερόλης) αλλά και της αρτηριακής πίεσης, παράγοντες που έχουν άμεση επίδραση στην υγεία της καρδιάς.
Πώς να εντάξετε τα αμύγδαλα στη διατροφή σας
Πέρα από την επιστημονικά αναγνωρισμένη τους αξία, τα αμύγδαλα είναι και ένα από τα πιο εύκολα συστατικά για να προσθέσετε στην καθημερινή σας διατροφή. Είτε τα καταναλώνετε ως σνακ, είτε τα προσθέτετε σε γεύματα, προσφέρουν πλήθος θρεπτικών συστατικών, όπως φυτικές ίνες, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και καλά λιπαρά.
Ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές;
- Σνακ: Μια χούφτα ωμά αμύγδαλα μαζί με δύο κομμάτια μαύρης σοκολάτας αποτελούν ένα υγιεινό και νόστιμο σνακ.
- Στις σαλάτες: Προσθέστε αμύγδαλα σε σαλάτες για επιπλέον γεύση και θρεπτική αξία.
- Στο πρωινό σας: Αναμείξτε αμύγδαλα με γιαούρτι ή δημητριακά για έναν θρεπτικό και γευστικό ξεκίνημα της ημέρας.
Τα αμύγδαλα επομένως, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ενισχύσετε την υγεία του εντέρου και της καρδιάς σας σε καθημερινή βάση, ενώ παράλληλα απολαμβάνετε ένα φυσικό και νόστιμο σνακ.