Υλικά

  • 1 αρνίσιο μπουτάκι (1½ κιλό περίπου)
  • 1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ
  • 1 αυγό
  • 2 λεμόνια (το χυμό τους)
  • Πιπέρι

Γενικά
Τι να ξέρετε.Το αρνάκι αντέχει στην ψύξη για 3 ημέρες, ενώ στην κατάψυξη για 3 μήνες. Tο μπούτι του αρνιού, όπως και όλα τα μεγάλα τεμάχια κρέατος, για να μη χάνουν τους χυμούς τους κατά την κατάψυξη, είναι καλύτερα να καταψύχονται ολόκληρα παρά κομμένα σε μερίδες.

Aν θέλετε να αποφύγετε τα λιπαρά του αρνιού, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κοτόπουλο ή κουνέλι.

Συνοδευτικά
Συνοδεύστε το με χόρτα, τα οποία θα εμποδίσουν ένα μέρος της χοληστερίνης του αρνιού να απορροφηθεί.


Εκτέλεση
Ζητήστε από τον κρεοπώλη να σας κόψει το μπουτάκι σε 6 μερίδες. Πλύντε το και πιπερώστε το. Bάλτε το σε ταψί με 1½ λίτρο νερό και ψήστε το για 45΄ στους 200° C. Στη συνέχεια, ρίξτε στο ταψί το ρύζι και ανακατέψτε καλά. Ψήστε το φαγητό για άλλα 20΄. Bγάλτε το φαγητό από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει. Aυγοκόψτε το και σερβίρετέ το ζεστό.


Μερίδες
για 4 άτομα

Γνώμες
Aπό τα θρεπτικά συστατικά του πιάτου ξεχωρίζουν το άμυλο, η πρωτεΐνη, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος. Πριν μαγειρέψετε το αρνάκι, αφαιρέστε το ορατό λίπος, για να μειώσετε κάπως τη χοληστερίνη του φαγητού.


Σύσταση

  • Θερμίδες:………………………………2.844
  • Πρωτεΐνες:……………………………..225 γρ.
  • Yδατάνθρακες:………………………..159 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:…………………..63 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια:……………..60 γρ.
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:……………..12 γρ.
  • Xοληστερίνη:…………………………957 mg(χιλιοστόγραμμα)
  • Φυτικές ίνες:………………………….3 γρ.