Εάν αντιμετωπίζετε στρες, είτε από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, είτε από κάτι πιο συγκεκριμένο όπως οι επαγγελματικές ή οι προσωπικές υποχρεώσεις, το πρώτο βήμα για να το διαχειριστείτε είναι να εντοπίσετε την υποκείμενη αιτία.

Διαχείριση VS στρες

«Στη ζωή, υπάρχει πάντα μια λύση σε ένα πρόβλημα», μας υπενθυμίζει ο καθηγητής Cary Cooper, ειδικός στο University of Lancaster. «Το να μην ελέγξουμε την κατάσταση και να μην κάουμε τίποτα, απλώς θα επιδεινώσει την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε» εξηγεί.

Όπως επισημαίνει τα «κλειδιά» για την διαχείριση του άγχους είναι η οικοδόμηση συναισθηματικής δύναμης και ψυχικής ανθεκτικότητας, ο έλεγχος της κατάστασής σας, η ύπαρξη ενός καλού κοινωνικού δικτύου και η υιοθέτηση μιας θετικής προοπτικής για την καθημερινότητα.

*Πώς θα αυξήσουμε την ψυχική μας δύναμη;

Για να αυξήσετε την ψυχική σας αντοχή, είναι σημαντικό να επαναπροσδιορίσετε τον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα. Δυστυχώς οι δυσκολίες ή οι ατυχίες συμβαίνουν συχνά για αυτό είναι σημαντικό να αλλάξετε τον τρόπο που τις αντιμετωπίζετε και να τις δείτε ως ευκαιρίες βελτίωσης ή περαιτέρω ανάπτυξης.

Είναι σημαντικό να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι έχετε καταφέρει να ξεπεράσετε με επιτυχία άλλες δύσκολες στιγμές και να μην γίνεστε ιδιαίτερα σκληροί ή επικριτικοί μαζί του.

*Πώς θα επανακτήσουμε τον έλεγχο;

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η αντιμετώπιση ενός προβλήματος θα φέρει και την λύση του. «Εάν παραμείνετε παθητικοί, σκεπτόμενοι ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε κάτι που σας ενοχλεί, τότε το άγχος σας θα επιδεινωθεί» αναφέρει ο καθηγητής Cary Cooper.

«Το αίσθημα της απώλειας του ελέγχου αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες του στρες» επισημαίνει. Η πράξη του ελέγχου είναι από μόνη της ενδυναμωτική και είναι ένα κρίσιμο μέρος για την εύρεση της λύσης.

*Μην χάνετε το χιούμορ σας

Το γέλιο αποτελεί το καλύτερο αντίδοτο στις δυσκολίες της καθημερινότητας, αφού όχι μειώνει σημαντικά τα επίπεδα στρες αλλά συμβάλλει και στην ανοσία του οργανισμού. Το γέλιο μας συνδέει με τα άτομα γύρω μας.

Η καλοσύνη όπως και τα χαμόγελα είναι μεταδοτικά και μπορούν να βελτιώσουν άμεσα όχι μόνο την δική μας διάθεση αλλά και των ανθρώπων που μιλάμε στην δουλειά ή που συναντάμε στο δρόμο. Το χιούμορ μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε τα πράγματα πιο χαλαρά και αισιόδοξα, καθιστώντας τα λιγότερα απειλητικά.