Αντικαθιστώντας με νερό, ροφήματα που περιέχουν «κενές» θερμίδες, μπορείτε να ξεκινήσετε να μειώνετε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε καθημερινά. Ορισμένες μελέτες μάλιστα, επισημαίνουν ότι ειδικά το κρύο νερό μπορεί να συμβάλλει στην μείωση του βάρους, καθώς σας βοηθά να μειώσετε τις θερμίδες που καταναλώνετε ενώ παράλληλα «καίτε» περισσότερο λίπος.

Κρύο νερό και θερμίδες

Μία μελέτη επισημαίνει ότι το κρύο νερό μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε παραπάνω θερμίδες εξαιτίας της θερμογένεσης, διαδικασία παραγωγής θερμότητας, σύμφωνα με την οποία το σώμα σας πρέπει να «κάψει» θερμίδες για να φέρει το κρύο νερό στην θερμοκρασία του σώματος.

Δύο διαφορετικές μελέτες επισημαίνουν ότι ο αριθμός των θερμίδων που «κάηκαν», αφού οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν νερό, επηρεάζεται εν μέρει από τη θερμοκρασία. Το μεγαλύτερο μέρος της ενεργειακής δαπάνης φαίνεται να προέρχεται όταν το σώμα εργάζεται για την εξισορρόπηση των επιπέδων υγρών, αλατιού και σακχάρων μετά την εισροή επιπλέον νερού.

Περισσότερο νερό στην δίαιτα

Ανεξάρτητα από το εάν θέλετε να χάσετε βάρος, εκτός από το νερό που προσλαμβάνετε από τα τρόφιμα που καταναλώνετε, οι γενικές εισηγήσεις των ειδικών επισημαίνουν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να πίνουν περίπου 2,7 λίτρα και οι άνδρες περίπου 3,7 λίτρα.

Μερικοί επιστημονικοί λόγοι που οι ειδικοί επισημαίνουν να πίνουμε πολύ νερό όταν ακολουθούμε κάποια συγκεκριμένη δίαιτα για απώλεια βάρους, περιλαμβάνουν:

  • Πίνοντας ένα μεγάλο ποτήρι νερό κάθε φορά που αισθάνεστε πεινασμένοι και πριν από ένα γεύμα ή σνακ, γεμίζετε για λίγο το στομάχι και εντείνεται το αίσθημα του κορεσμού.
  • Η διάσπαση του σωματικού λίπους και των μυών κατά την απώλεια βάρους παράγει απόβλητα που πρέπει να αποβληθούν μέσω των νεφρών. Η κατανάλωση αρκετού νερού είναι σημαντική για να διατηρηθεί η λειτουργία των νεφρών για την απομάκρυνση αυτών των αποβλήτων.
  • Εάν πίνετε απλό νερό, είναι λιγότερο πιθανό να πιείτε κάτι με «κενές» θερμίδες. Το κλειδί είναι να αντικαταστήσετε αυτές τις θερμίδες με τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.