Πολλοί είναι οι άνθρωποι που έχουν εξοικειωθεί με την δυσκολία της απώλειας βάρους και όπως επισημαίνουν δεν υπάρχουν «συντομεύσεις» για να τα καταφέρουμε. Μία από τις βασικότερες στρατηγικές είναι να κάψετε περισσότερες θερμίδες από αυτές που τρώτε, ωστόσο αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται.

Τι σας δυσκολεύει στην απώλεια βάρους;

Η απώλεια βάρους δεν «απαιτεί» μόνο χρόνο για άσκηση ή να επιλέξετε την σαλάτα αντί του burger αλλά πολύ περισσότερο πρόκειται για μια πραγματική δέσμευση για την υγεία σας κάθε μέρα, ανεξάρτητα από τα σκαμπανεβάσματα.

Μερικά από τα πράγματα που μας δυσκολεύουν, ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιούμε, όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος, περιλαμβάνουν:

Η στάση σας

Εάν θέλετε μόνο να χάσετε βάρος ή το σώμα σας να αποκτήσει μια συγκεκριμένη όψη, τότε μπορεί να είναι πιο δύσκολο να διατηρήσετε το βάρος στα επιθυμητά, ακόμα και αν καταφέρετε να το μειώσετε. Η απώλεια βάρους είναι ένας καλός στόχος, αλλά θα πρέπει να βρείτε κι άλλα κίνητρα για να συνεχίσετε την προσπάθεια.

Χρειάζεται χρόνος για να χάσετε βάρος και πρέπει να παρακινήσετε τον εαυτό σας καθ ‘όλη τη διάρκεια της προσπάθειάς σας. Ένας τρόπος είναι να βρείτε περισσότερους λόγους για να είστε υγιείς. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας όλα τα οφέλη της άσκησης, όπως η αυξημένη ενέργεια, η καλύτερη διάθεση, ο πιο ποιοτικός ύπνος.

Η διατροφή σας

Ακόμα και αν κάποια στιγμή ολοκληρώσετε ένα πλάνο διατροφής, αφού έχετε καταφέρει να χάσετε κάποια κιλά, αυτό δεν σημαίνει ότι η διατροφή σας μπορεί να είναι ανθυγιεινή. Η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο τρώτε είναι ένα άλλο πράγμα που πρέπει να δεσμευτείτε για μακροχρόνια απώλεια βάρους.

Αυτό σημαίνει ότι θα ήταν καλό να προσπαθήσετε να αντικαταστήσετε τα ανθυγιεινά τρόφιμα με περισσότερο ισορροπημένες τροφές, πράγμα που θα πρέπει να κάνετε συχνά. Στόχος σας είναι η ισορροπία, οπότε θυμηθείτε ότι ακόμα μπορεί να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας comfort foods αλλά όχι καθημερινά.

Οι συνήθειές σας

Η απώλεια βάρους συνήθως σηματοδοτεί και διαφορετικές συνήθειες στην καθημερινότητά σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξετε τα πάντα από την μία ημέρα στην επόμενη αλλά θα πρέπει να κάνετε κάποιες μικρές μεταβολές ώστε να διευκολύνετε τις προσπάθειές σας.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεφύγετε από ανθυγιεινές ρουτίνες της καθημερινότητας, όπως το να κοιμάστε αργά ή το να μην εκμεταλλεύεστε προς όφελός σας τον ελεύθερό σας χρόνο.

Οι στόχοι σας

Εάν έχετε θέσει αδύνατους στόχους, τότε δυστυχώς η αποτυχία και η απογοήτευση είναι μονόδρομος. Το κλειδί είναι να θέσετε ρεαλιστικούς μικρούς στόχους. Αυτό που είναι ρεαλιστικό για κάθε άνθρωπο είναι διαφορετικό, ανάλογα με τη γενετική σας, τις διατροφικές σας συνήθειες, την άσκηση και το μεταβολισμό σας.

Να οραματίζεστε το μέλλον αλλά να εστιάζετε στις καθημερινές σας επιλογές, καθώς εκεί κρύβεται η επιτυχία στην απώλεια βάρους.