Πολλές είναι οι γυναίκες που επισημαίνουν ότι λίγο πριν αλλά και κατά την διάρκεια της περιόδου τους αντιμετωπίζουν χαμηλή ενέργεια, «πεσμένη» διάθεση αλλά και αυξημένη κόπωση, είτε σωματική είτε ψυχική.

Κόπωση και «πεσμένη» διάθεση στην περίοδο

Η κόπωση της περιόδου είναι σύμπτωμα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS). Το PMS είναι μια ομάδα συμπτωμάτων που ορισμένες γυναίκες βιώνουν λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Αυτά τα συμπτώματα οφείλονται σε ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.

Περισσότερο από το 90% των γυναικών με περίοδο αναφέρουν ότι εμφανίζουν συμπτώματα PMS. Μερικά συμπτώματα PMS που μπορεί να συνοδεύουν την κόπωση της περιόδου περιλαμβάνουν:

Που οφείλονται;

Παρόλο που οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει σε μία και μοναδική αιτία για το φαινόμενο, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι πιθανότατα οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές.

Οι ωοθήκες παράγουν οιστρογόνα και προγεστερόνη, με την παραγωγή των οιστρογόνων να αυξάνεται κατά το πρώτο μισό του εμμηνορροϊκού κύκλου και να μειώνεται κατά το δεύτερο μισό. Τα επίπεδα της σεροτονίνης συχνά μειώνονται, όσο τα οιστρογόνα αυξάνονται.

Τα μειωμένα επίπεδα αυτού του νευροδιαβιβαστή μπορούν να οδηγήσουν σε «πεσμένη» διάθεση και μειωμένα επίπεδα ενέργειας. Άλλες πιθανές αιτίες κόπωσης περιόδου περιλαμβάνουν:

  • Χαμηλά επίπεδα σιδήρου: Η βαριά αιμορραγία κατά τη διάρκεια μιας περιόδου θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναιμία ανεπάρκειας σιδήρου. Χωρίς επαρκή σίδηρο, το σώμα δεν μπορεί να παράγει την αιμοσφαιρίνη που απαιτούν τα ερυθρά αιμοσφαίρια για τη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα του σώματος. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αδυναμία και κόπωση.
  • Επιθυμία για συγκεκριμένα τρόφιμα: Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου, πολλές γυναίκες μπορεί να βιώσουν έντονη επιθυμία για συγκεκριμένα τρόφιμα. Η κατανάλωση υπερβολικής τροφής θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο και επακόλουθη μείωση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, με την απότομη αυτή διακύμανση να προκαλεί το αίσθημα της κούρασης.
  • Διαταραχές ύπνου: Οι πόνοι της περιόδου και οι αλλαγές στη διάθεση μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στον ύπνο, με αποτέλεσμα να νιώσετε κούραση ή εξάντληση την επόμενη ημέρα.

Το boost που χρειάζεστε

Μερικές φυσικοί μέθοδοι που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι για να ανακουφιστείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματα, περιλαμβάνουν:

Ρυθμίστε την θερμοκρασία

Η αρχική θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται κατά περίπου 0,5 ° C πριν από την περίοδο, γεγονός που μπορεί να εντείνει τις δυσκολίες στον ύπνο. Η ελαφρά μείωση της θερμοκρασίας δωματίου μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της άνεσης και της ποιότητας του ύπνου, με αποτέλεσμα λιγότερη κόπωση την επόμενη μέρα.

Η χαλάρωση θέλει… εξάσκηση

Μερικές γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολία στον ύπνο κατά τη διάρκεια της περιόδου τους, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα κόπωσης την επόμενη μέρα. Οι δυσκολίες στον ύπνο μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα σωματικών πόνων ή αυξημένων επιπέδων στρες.

Οι ακόλουθες τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της έντασης στο σώμα και στο μυαλό: