Η αναιμία είναι ιδιαίτερα συχνή στις εγκυμονούσες γυναίκες αλλά είναι και σχετικά εύκολο να την διαχειριστείτε. Η αναιμία κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ουσιαστικά σηματοδοτεί την έλλειψη του σιδηρού, οπότε το σώμα δεν μπορεί να ικανοποιήσει τα απαιτούμενα επίπεδα σιδήρου για την μαμά αλλά και για το παιδί.

Γιατί είναι σημαντικός ο σίδηρος στην εγκυμοσύνη;

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς δημιουργεί ερυθρά αιμοσφαίρια. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια βοηθούν στη μεταφορά οξυγόνου σε όλα τα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των ιστών, των οργάνων και του εμβρύου.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το σώμα χρειάζεται να παράγει διπλάσια ερυθρά αιμοσφαίρια για να καλύψει αυτήν την ανάγκη. Οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν συμπτώματα που τις «προειδοποιούν» για την αναιμία. Ωστόσο, μπορεί να αισθανθείτε κούραση, ζάλη, αδυναμία ή να αντιμετωπίζετε πονοκεφάλους και δύσπνοια.

Τρόφιμα VS αναιμία

Ο σίδηρος δεν κατασκευάζεται από το σώμα. Αντ’αυτού πρέπει να καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο, καθώς θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε την αναιμία και να αυξήσετε τα επίπεδα σιδήρου στο επιθυμητά. Αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνουν:

  • Άπαχο κρέας: Μία από τις «υπέρ – τροφές» σιδήρου είναι το καλά μαγειρεμένο κόκκινο κρέας ενώ θα απορροφηθεί και σχετικά γρήγορα από τον οργανισμό σας.
  • Σολομός: Ο σολομός αποτελεί μια ιδανική επιλογή για τα γεύματα της εγκύου, καθώς περιέχει χαμηλά επίπεδα υδραργύρου, είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
  • Σπανάκι και Kale: Αυτά τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν ακόμη μία πλούσια πηγή σιδήρου για την καταπολέμηση της αναιμίας. Εκτός από το σίδηρο, το σπανάκι και το kale είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Α αλλά και Κ.
  • Φακές και φασόλια: Οι φακές και τα φασόλια διαθέτουν υψηλές ποσότητες για να καταπολεμήσετε την αναιμία. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι τα συμπεριλάβετε στις καθημερινές σας σαλάτες και τα συνοδευτικά σας πιάτα. Επιπλέον είναι γεμάτα με φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.

Πώς θα ενισχύσετε την απορρόφηση του σιδήρου

Η βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου. Επομένως, συμπεριλάβετε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C για να βοηθήσετε το σώμα σας να διασπάσει και να απορροφήσει τον σίδηρο, που προσλαμβάνετε από την καθημερινή σας διατροφή.

Μερικά τρόφιμα που θα ήταν καλό να συμπεριλάβετε στην διατροφή σας, καθώς αποτελούν «πηγή» της βιταμίνης C είναι:

  • Πορτοκάλια.
  • Τομάτες.
  • Μπρόκολο.
  • Κουνουπίδι.