Υλικά για 6-8 άτομα

5 πράσα καθαρισμένα
4 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
4 φλιτζάνια νερό
2 φλιτζάνια φρέσκο γάλα
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Καθαρίζετε τα πράσα, κρατάτε μόνο το λευκό μέρος τους και τα κόβετε σε λεπτές ροδέλες. Καθαρίζετε επίσης τις πατάτες και τις κόβετε σε μικρά κυβάκια. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρετε ελαφρά τα πράσα. Αφαιρείτε λίγα πράσα και τα αφήνετε στην άκρη για να γαρνίρετε τη σούπα στο τέλος.
2. Προσθέτετε τις κομμένες πατάτες, το νερό και το γάλα, τα οποία πριν έχετε ζεστάνει, ρίχνετε αλάτι και αφήνετε τη σούπα να σιγοβράσει για περίπου 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
3. Μόλις είναι έτοιμη την κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε το θυμάρι και πολτοποιείτε τα λαχανικά με ένα ραβδομπλέντερ. Αν χρειάζεται, προσθέτετε λίγο ακόμα ζεστό νερό ή γάλα μέχρι να φτάσει την πυκνότητα που θέλετε.
4. Σερβίρετε τη σούπα ζεστή με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και γαρνίρετε με τα πράσα που κρατήσατε στην άκρη.