Οι μειωμένες ώρες ηλιοφάνειας κατά τους χειμερινούς μήνες επηρεάζουν την διάθεση κι ενώ για κάποιους μπορεί η επίδραση να είναι ελάχιστη για άλλους είναι εξουθενωτική.

Σεροτονίνη για διάθεση στο φουλ

Αν έχετε ψάξει τρόπους για να τονώσετε έστω και λίγο τη διάθεσή σας, πιθανότατα έχετε ακούσει για τη σεροτονίνη, νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο που συνδέεται με την καλύτερη διάθεση και την συνολική ικανοποίηση. Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία που παράγεται από τα νευρικά κύτταρα και επικοινωνεί με άλλα κύτταρα του σώματος.

Αν και σίγουρα δεν είναι η μόνη χημική ουσία που συνδέεται με τη ρύθμιση της διάθεσης (μιας και η ντοπαμίνη, η ωκυτοκίνη και οι ενδορφίνες επίσης συνδέονται με αυτήν), είναι ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ για να αισθανόμαστε καλά κάθε μέρα.

Και το καλύτερο; Υπάρχουν τρόποι για να αυξήσετε τη σεροτονίνη σας φυσικά μέσα από την διατροφή σας.

5 «feel-good» τροφές για τον χειμώνα

Μερικές από τις καλύτερες τροφές που είναι «πλούσιες» σε σεροτονίνη, περιλαμβάνουν:

Αυγά

Τα αυγά βρίσκονται στην κορυφή της λίστας και όχι αδίκως, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς είναι «πλούσια» σε τρυπτοφάνη αλλά και σε χολίνη και πρωτεΐνη. Η χολίνη συνδέεται άμεσα με την υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης, και η πρωτεΐνη δίνει στο σώμα ενέργεια.

Τυρί

Οι λάτρεις του τυριού είναι πολλοί και με καλό λόγο, αφού εκτός από την πλούσια γεύση του, μπορεί να τονώσει και την διάθεσή σας. Αυτό διότι περιέχει και αυτό τρυπτοφάνη και ο τύπος με την υψηλότερη περιεκτικότητα είναι το τσένταρ, σύμφωνα με τους ειδικούς. Πραγματικό comfort food!

Tofu

Οποιοδήποτε τρόφιμο σόγιας, όπως το tofu, το edamame και οι ξηροί καρποί σόγιας, έχουν επίσης τρυπτοφάνη και πρωτεΐνη. Σε μελέτη μάλιστα, που παρακολουθήθηκαν γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση για διάστημα δύο ετών, διαπιστώθηκε ότι η τακτική κατανάλωση τόφου συνδέεται με μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Τόνος, σολομός και άλλα ψάρια

Όπως με τα αυγά, το ψάρι είναι ιδανική τροφή για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού σε πολλά επίπεδα. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη και πρωτεΐνη, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ωφελούν άμεσα τον εγκέφαλο (συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της ρύθμισης της διάθεσης).

Τα ψάρια περιέχουν επίσης βιταμίνη D, που είναι πιο δύσκολο να ληφθεί το χειμώνα και συνδέεται άμεσα με τη διάθεση. Ο τόνος, ο σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη και ωμέγα-3.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι αποτελούν εξαιρετικές φυτικές τροφές σεροτονίνης. Ενώ όλοι οι ξηροί καρποί και οι σπόροι έχουν και άλλα θρεπτικά οφέλη, τα καρύδια είναι ιδιαίτερα γνωστά για την υποστήριξη της εύρυθμης λειτουργίας του εγκεφάλου, επειδή είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά.