Για να διατηρήσετε την υγεία σας στα καλύτερά της, επιβραδύνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο την γήρανση, είναι σημαντικό να προσέχετε και την νοοτροπία σας. Αυτό τουλάχιστον, ήταν το εύρημα μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Aging Neuroscience, σύμφωνα με το οποίο εάν νιώθετε νεότεροι από την πραγματική σας ηλικία μπορεί να είναι ένδειξη ότι και ο εγκέφαλός σας γερνάει πιο.. αργά.

Πράγματι, το πρώτο βήμα για την υγιή γήρανση είναι να πιστεύετε ότι μπορείτε να διατηρήσετε το αίσθημα της νεότητας ανεξάρτητα από την ημερομηνία στην ταυτότητα. Πέραν αυτού, όμως είναι σημαντικό να φροντίζετε και το σώμα σας. Και ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό; Η γυμναστική, ακόμα και στις πιο ήπιες μορφές της – όπως θα δούμε – είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη.

Βάζουμε την άσκηση στην ζωή μας

Ευτυχώς, υπάρχουν διάφοροι απλοί τρόποι για να ενσωματώσετε περισσότερη άσκηση στη ζωή σας, προκειμένου να αποκομίσετε τα οφέλη της. Μερικοί από τους πιο απλούς και αποτελεσματικούς τρόπους για να τα καταφέρετε, περιλαμβάνουν:

Ξεκινήστε με τα.. «exercise snacks»

Δεν έχετε χρόνο για μια πλήρη προπόνηση πολύ συχνά; Κανένα πρόβλημα, απλώς αφιερώστε λίγο χρόνο για τα «exercise snacks» κατά τη διάρκεια της ημέρας σας.

Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, ανεβαίνοντας γρήγορα τρεις ορόφους σκαλιά τρεις φορές την ημέρα μπορείτε να ενισχύσετε σημαντικά τους δείκτες που σχετίζονται τόσο με τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας όσο και με τη συνολική μακροζωία.

Αυτά τα τρία μικρά σπριντ την ημέρα μπορούν επίσης, σύμφωνα με τους ερευνητές, να συμβάλλουν στην επιβράδυνση της απώλειας της μυϊκής μάζας και της δύναμης, που μπορεί να προκύψει καθώς μεγαλώνουμε.

Κάντε τζόκινγκ για τόσο

Εάν εξακολουθείτε να έχετε αμφιβολίες ότι η άσκηση μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση, τότε η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Preventive Medicine, μπορεί να σας πείσει, καθώς οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα «υψηλά δραστήρια» άτομα είναι κυριολεκτικά νεότερα σε κυτταρικό επίπεδο από τους συνομηλίκους τους με καθιστική ζωή στην ίδια ηλικία.

«Το ότι είσαι 40 δεν σημαίνει ότι είσαι 40 ετών βιολογικά», μας εξηγούν οι ερευνητές.

Καθώς τα κύτταρα του σώματός σας γερνούν, αναπαράγονται συνεχώς. Κάθε φορά που συμβαίνει, τα τελομερή του κυττάρου, τα οποία μπορούν να βρεθούν στο τέλος των χρωμοσωμάτων μας, γίνονται λίγο μικρότερα. Με πιο απλά λόγια, τα κύτταρα των νεότερων ανθρώπων έχουν μακρύτερα τελομερή.

Οι συγγραφείς της μελέτης συμβουλεύουν έναν άνδρα να επιτύχει έναν «πολύ δραστήριο» τρόπο ζωής κάνοντας τζόκινγκ περίπου 40 λεπτά την ημέρα πέντε ημέρες την εβδομάδα, ενώ οι γυναίκες θα πρέπει να ακολουθούν ένα ελαφρώς πιο ελαφρύ πρόγραμμα 30 λεπτών τζόκινγκ με την ίδια εβδομαδιαία συχνότητα.

Περπατήστε σαν να βιάζεστε λίγο

Μια βόλτα μπορεί να σας κάνει να νιώσετε υπέροχα αλλά και να ζήσετε περισσότερο, αρκεί να προσθέσετε λίγη ώθηση στο βήμα σας. Αυτή η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Mayo Clinic Proceedings σημειώνει ότι οι άνθρωποι που τείνουν να περπατούν με ταχύτερο ρυθμό συνήθως ζουν περισσότερο αλλά και πιο λειτουργικά.

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτά τα ευρήματα ίσχυσαν ακόμη και ανεξάρτητα από τον προσωπικό δείκτη μάζας σώματος.

Εν ολίγοις, η διατήρηση ενός συνηθισμένου ρυθμού περπατήματος περίπου 100 βημάτων ανά λεπτό, μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεστε για να αρχίσετε να αισθάνεστε νεότεροι και υγιέστεροι αλλά και να είστε.

Κίνητρο.. ο τετράποδος φίλος σας

Το να υιοθετήσετε ένα τετράποδο φίλο μπορεί να σας κάνει να νιώσετε νέοι, υγιείς και ανανεωμένοι με διάφορους τρόπους. Αρχικά, η κατοχή ενός σκύλου συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports.

Γνωρίζουμε ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων, γενικά, έχουν υψηλότερο επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, κάτι που θα μπορούσε να είναι μια εξήγηση για τα παρατηρούμενα ευρήματα, εξηγούν οι ειδικοί.