Το περπάτημα είναι μια εξαιρετική αερόβια άσκηση, η οποία παρέχει σειρά από οφέλη όπως: πιο υγιή καρδιά, βελτιωμένη κυκλοφορία, μειωμένη αρτηριακή πίεση, καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και μείωση του στρες. Επιπλέον, αποτελεί μια χαμηλής έντασης προπόνηση, η οποία διατηρεί τις ευαίσθητες αρθρώσεις υγιείς και χαρούμενες.

Συχνά, ωστόσο, το περπάτημα απορρίπτεται ως ευκολότερη προπόνηση σε σύγκριση με άλλες αθλητικές δραστηριότητες οι οποίες είναι υψηλής έντασης, όπως το τρέξιμο ή το ποδήλατο. Αλλά η αύξηση της ταχύτητας του βήματος σας μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό σας ρυθμό σε επίπεδα παρόμοια με εκείνα μίας προπόνησης υψηλής έντασης.

Σκεφτείτε το αγωνιστικό βάδην… Ο γρήγορος βηματισμός θα κάψει περισσότερες θερμίδες, θα αυξήσει την αντοχή και θα ενισχύσει την οστική σας πυκνότητα. Θα σας εξασφαλίσει, παράλληλα, περισσότερο ελεύθερο χρόνο για άλλες δραστηριότητες αφού η προπόνηση θα τελειώσει σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Πώς να βάλετε με ασφάλεια περισσότερη ώθηση στο βήμα σας

Tip #1: Σκεφτείτε σαν αθλητές

Για να κάνετε τη βόλτα σας πιο αθλητική και «λιγότερο πεζή», αυξήστε το εύρος της κίνησής σας στους ώμους κουνώντας τα χέρια σας πιο γρήγορα. Αυτή η κίνηση θα επιταχύνει τον καρδιακό σας ρυθμό, την ταχύτητα και τις θερμίδες σας. Ένα άλλο διασκεδαστικό γεγονός: Τα χέρια σας υπαγορεύουν την ταχύτητα του περπατήματος σας! Έτσι, αν κουνάτε γρήγορα τα χέρια σας, τα πόδια σας θα ακολουθήσουν αυτό τον ρυθμό για να επιταχύνουν το βηματισμό σας.

Tip #2: Εστιάστε στους γοφούς

Όταν περπατάτε, είναι σύνηθες να μετατοπίζετε τους γοφούς δεξιά-αριστερά. Αλλά ο ένας καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε τη δύναμη του διασκελισμού σας, είναι να «οδηγείτε» την κίνηση από τους γοφούς προς τα εμπρός και προς τα πίσω, όχι δεξιά-αριστερά. Η κίνηση αυτή μορφής απαιτεί προσπάθεια και χρόνο. Θα χρειαστεί να έχετε υπομονή προσπαθώντας να επανεκπαιδεύσετε και να επανασυνδέσετε τη μυϊκή σας μνήμη. Η συνεργασία με έναν προπονητή είναι ιδανική για την επίτευξη αυτού του νέου στυλ βάδισης. Όπως οτιδήποτε άλλο, θέλει εξάσκηση.

Tip #3: Μην παραλείπετε τις διατάσεις

Είτε έχετε περιορισμένο χρόνο είτε απλά ξεχνάτε να προσθέσετε προπόνηση ευελιξίας στη ρουτίνα σας, οι διατάσεις είναι ένας παράγοντας φυσικής κατάστασης που συχνά παραλείπεται. Αλλά για να παραμείνετε χαλαροί και να αποφύγετε τραυματισμούς, η σωστή προθέρμανση και η σωστή αποθεραπεία είναι ουσιώδη.

Για ζέσταμα, σταματήσετε τις στατικές διατάσεις, τεντώνοντας για παράδειγμα το τους οπίσθιους μοιραίους. Αυτές οι διατάσεις είναι καλύτερες μετά την προπόνηση. Αντ’ αυτού, δοκιμάστε τη δυναμική προθέρμανση που μιμείται τα μοτίβα της κίνησής σας, κινητοποιώντας τους μύες που θα χρησιμοποιήσετε ενώ θα περπατάτε. Οι δυναμικές διατάσεις αυξάνουν το εύρος της κίνησης, βοηθώντας το σώμα να προσαρμόζεται καλύτερα και πιο άμεσα στις ανάγκες της άσκησης.

Δοκιμάστε την ακόλουθη ρουτίνα δυναμικής προπόνησης, που προτείνει το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα: