Αν ανήκουμε σε αυτούς που παραπονιόμαστε για τα κιλά που βάλαμε τον τελευταίο καιρό ή τα τελευταία χρόνια. Μπορούμε να κινητοποιηθούμε. Παρακάτω θα δούμε 3 απλά βήματα που ίσως κάνουν το έργο μας πιο εύκολο και αποτελεσματικό. Να θυμάστε πως πάντοτε είναι καλό να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας.

1. Μειώστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες

Ένας τρόπος για να χάσετε κιλά σύντομα είναι να βγάλετε από την διατροφή σας τη ζάχαρη, το άμυλο και τους υδατάνθρακες. Αντικαταστήστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες με δημητριακά ολικής άλεσης. Αν το συνδυάσετε αυτό με ένα πρόγραμμα διατροφής χαμηλό σε θερμίδες, θα νιώθετε χορτάτοι για περισσότερες ώρες και ο οργανισμός σας θα αρχίσει να καίει το ήδη αποθηκευμένο λίπος, αντί για τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες που θα καταναλώνατε. Να σημειωθεί πως οι μακροπρόθεσμες συνέπειες μιας διατροφής χαμηλής σε υδατάνθρακες, βρίσκονται ακόμη υπό μελέτη. Επίσης, αρκετοί άνθρωποι δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε μια τέτοιου είδους διατροφή, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διατηρήσουν ένα υγιές σωματικό βάρος και να οδηγούνται σε αυξομειώσεις.

2. Καταναλώστε πρωτεΐνη, λιπαρά και λαχανικά

Πρωτεϊνη

Κάθε ένα από τα γεύματά σας πρέπει να περιέχει ποσότητες πρωτεΐνης, καλών λιπαρών, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης. Η κατανάλωση μιας συνιστώμενης ποσότητας πρωτεϊνών είναι βασική για τη διατήρηση της καλής υγείας μας και της μυϊκής μάζας καθώς χάνουμε κιλά. Τα στοιχεία δείχνουν πως η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας πρωτεΐνης μπορεί να βελτιώσει τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, την όρεξη και το σωματικό βάρος.

Μια διατροφή υψηλή σε περιεκτικότητα πρωτεϊνών μειώνει τις λιγούρες και την επιθυμία να τσιμπολογήσουμε τις βραδινές ώρες και μας κάνει να αισθανόμαστε χορτάτοι. Σημαντικές πηγές πρωτεϊνών αποτελούν:
• το κρέας (κόκκινο και λευκό)
• τα θαλασσινά και το ψάρι
• τα αυγά (με τον κρόκο)
• και τα όσπρια.

Λαχανικά

Σε ό,τι αφορά τα λαχανικά, μπορείτε να τα καταναλώνετε άφοβα και σε μεγάλες ποσότητες καθώς έχουν υψηλή θρεπτική αξία και είναι χαμηλά σε θερμίδες.

Λαχανικά που πρέπει να περιλαμβάνονται σε προγράμματα διατροφής χαμηλά σε υδατάνθρακες ή χαμηλά σε θερμίδες:
• Μπρόκολο
• Κουνουπίδι
• Σπανάκι
• Ντομάτες
• Λάχανο
• Λαχανάκια Βρυξελλών
• Μαρούλι
• Αγγούρι

Καλά λιπαρά

Μην σας τρομάζουν! Το σώμα μας ακόμη και στην περίπτωση που πρέπει να χάσει βάρος, έχει ανάγκη από υγιή λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο και το έλαιο από αβοκάντο. Σχετικά με το βούτυρο και το λάδι καρύδας, οι ειδικοί συνιστούν να τα καταναλώνετε με μέτρο, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

3. Ασκηθείτε

Αν και δεν αποτελεί πάντοτε προϋπόθεση για να χάσετε βάρος, θα σας βοηθήσει σίγουρα στην γρήγορη απώλεια κιλών. Συγκεκριμένα, η άρση βαρών έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμη καθώς βοηθά στην καύση θερμίδων αλλά και στο να μην πέσει ο ρυθμός του μεταβολισμού σας, κάτι που συμβαίνει όταν χάνουμε κιλά. Προσπαθήστε να πηγαίνετε στο γυμναστήριο 3 φορές την εβδομάδα και να σηκώνετε βάρη. Εάν είστε αρχάριος, ζητήστε τη βοήθεια ενός προπονητή. Στην περίπτωση που η άρση βαρών δεν είναι το φόρτε σας, οι αερόβιες ασκήσεις, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, η ποδηλασία και το κολύμπι είναι εξίσου ευεργετικά για τη μείωση του σωματικού βάρους.