Αντί να περάσουμε αρκετές ώρες στο σπίτι, αξιοποιούμε την ευκαιρία να κάνουμε κάτι διαφορετικό για τον εαυτό μας. Εισάγοντας στην καθημερινότητά μας κάποιο από τα παρακάτω καλοκαιρινά σπορ, σμιλεύουμε το σώμα μας, δυναμώνουμε τον οργανισμό μας, τονώνουμε την καλή μας διάθεση και διασκεδάζουμε. Ξεκινάμε;

1. Τένις

Το τένις είναι ένα διαχρονικό σπορ, που δεν έχει ηλικία και επιπλέον δεν είναι δύσκολο να το μάθουμε. Αποτελεί την ιδανική επιλογή για εμάς που βαριόμαστε το γυμναστήριο με τα παραδοσιακά όργανα ή για εμάς που έχουμε ανάγκη την άσκηση στο ύπαιθρο.

Δεν απαιτούνται μεγάλα ποσά πριν ξεκινήσουμε τα μαθήματα, ωστόσο θα χρειαστούμε μία ρακέτα (επιλέγουμε μία οικονομική, τουλάχιστον μέχρι να καταλήξουμε αν μας ταιριάζει το σπορ) και αθλητικά παπούτσια.

Τα οφέλη του

Ασκεί όλο το σώμα, αφού για το χτύπημα της μπάλας ενεργοποιούνται όλοι οι μύες, από τα πόδια (τετρακέφαλοι, γλουτιαίοι, προσαγωγοί), τον κορμό (κοιλιακοί, πλάγιοι, ραχιαίοι), τα χέρια (δικέφαλοι, καρποί) αλλά και ο αυχένας. Επίσης, βελτιώνει την ελαστικότητα όλων των μυών, καθώς και την αερόβια και την αναερόβια ικανότητα μας. Οταν παίζουμε με μέτρια ή και υψηλή ένταση περίπου 40-45′, όσο διαρκεί συνήθως ένας αγώνας, μπορούμε να κάψουμε λίπος και να βελτιώσουμε τη σιλουέτα μας. Αν σας ακούγονται όλα αυτά ιδανικά, ραντεβού στα τερέν.

2. Κολύμβηση

Ενα από τα κορυφαία είδη γυμναστικής του καλοκαιριού, μιας και η χώρα μας έχει πολλές και ποικίλες παραλίες στις οποίες μπορούμε να κολυμπάμε. Ωστόσο αν δεν είμαστε τόσο τυχεροί και δεν μένουμε κοντά σε θάλασσα μπορούμε να γραφτούμε σε κάποιο κολυμβητήριο.

Η κολύμβηση είναι μια εξαιρετική πρόταση άσκησης που όχι μόνο δεν έχει όρια ηλικίας, αλλά οι μεγαλύτεροι μπορούν να ωφεληθούν ακόμα περισσότερο μιας και είναι η ασφαλέστερη επιλογή για την αρθρίτιδα ή άλλες ενοχλήσεις στο σώμα.

Τα οφέλη της

Γυμνάζει όλο το κορμί, ακόμα και την πιο μικρή μυϊκή ομάδα, προσφέροντας δύναμη και τόνωση, χωρίς όμως τον κίνδυνο των μικροτραυματισμών. Μάλιστα σε σύγκριση με άλλες αερόβιες μορφές άσκησης, η κολύμβηση έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι δεν καταπονεί καθόλου τις αρθρώσεις.

Επίσης βοηθά τους μυς να χαλαρώσουν, αποκτώντας μεγαλύτερη ευελιξία και ελαστικότητα, σε αντίθεση με τις ασκήσεις με βάρη, που τους σκληραίνουν. Και βέβαια, όπως όλες οι αερόβιες ασκήσεις, βοηθά στην καλύτερη υγεία του καρδιαναπνευστικού συστήματος και στον έλεγχο του βάρους μας.

3. Ποδηλασία

Φυσικά δεν εννοούμε το όργανο γυμναστικής που έχει μετατραπεί σε κρεμάστρα στο δωμάτιό μας, αλλά τη fun και εύκολη δραστηριότητα που μπορούμε να απολαύσουμε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, αρκεί να έχουμε ένα ποδήλατο, ένα κράνος και ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια. Αν λοιπόν μας αρέσει η ταχύτητα και η επαφή με το ύπαιθρο, η ποδηλασία είναι μία εξαιρετική ιδέα. Τι πρέπει να προσέχουμε;

Την επιβάρυνση στα γόνατα. Γι’ αυτό ρυθμίζουμε το ύψος της σέλας έτσι ώστε τα γόνατα να έχουν κλίση 45 μοιρών όταν κάνουμε πετάλι. Επίσης καλό είναι να κάνουμε μία στοιχειώδη προθέρμανση πριν ξεκινήσουμε προκειμένου να ζεσταθούν τα γόνατά μας, κάτι που χρειάζεται σε οποιαδήποτε άσκηση.

Τα οφέλη της

Είναι αερόβια γυμναστική που συμβάλλει στην απώλεια βάρους και παράλληλα βελτιώνει την αντοχή και τη μυϊκή δύναμη, κυρίως στο κάτω μέρος του σώματος. Για την ακρίβεια, γραμμώνει τους μηρούς, και κυρίως τους τετρακέφαλους, τους γλουτούς αλλά και τις γάμπες.

Ωστόσο γυμνάζει, αν και σε μικρότερο ποσοστό, τον κορμό και τα χέρια, καθώς η σωστή στάση απαιτεί επίπεδη πλάτη και ελαφρώς σφιγμένη κοιλιά. Τα αποτελέσματα στη σιλουέτα μας γίνονται ακόμα πιο εντυπωσιακά όταν αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας στις ανηφόρες.

4. Paddleboarding

Είναι ένα από τα αγαπημένα είδη γυμναστικής fit celebrities, όπως της Jennifer Aniston και του Matthew McConaghey, που αποκτά συνεχώς όλο και περισσότερους οπαδούς και στη χώρα μας. Γνωστό και ως SUP (από τις λέξεις Stand Up Paddleboarding), η όρθια σανιδοκωπηλασία, όπως αποκαλείται στα ελληνικά, είναι ουσιαστικά μια παραλλαγή του σερφ.

Η ειδοποιός διαφορά τους έγκειται στη στάση. Στο σερφ καθόμαστε πάνω στη σανίδα ενώ στο SUP είμαστε όρθιοι και χρησιμοποιούμε ένα κουπί για να μετακινούμαστε. Αυτό το σπορ δεν είναι δύσκολο, ωστόσο αν είμαστε αρχάριοι καλό είναι να κάνουμε 2-3 μαθήματα από έναν πιστοποιημένο εκπαιδευτή, σε ρηχά νερά με άμμο.

Τα οφέλη του

Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση ότι γυμνάζει μόνο τα χέρια, το paddleboarding γυμνάζει όλο το σώμα, από τα πόδια, τον κορμό ως και την πλάτη, και πιο συγκεκριμένα τους ραχιαίους, τους γλουτούς, τους τετρακέφαλους και τις γάμπες. Επίσης βελτιώνει την αντοχή, την ισορροπία και την ευελιξία, και ταυτόχρονα συμβάλλει στην καύση του λίπους.

Τέλος, είναι ιδανικό άθλημα για όσους δεν θέλουν να επιβαρύνουν τις αρθρώσεις τους.

5. Πεζοπορία

Περιέχει μία γκάμα διαφοροποιήσεων, όπως για παράδειγμα η ορεινή πεζοπορία όπου περιλαμβάνει και αναρρίχηση και το trekking, το οποίο πραγματοποιείται σε ενίοτε δύσβατα μονοπάτια, είδη που απαιτούν καλή σωματική κατάσταση και εξοπλισμό.

Ωστόσο, η απλή πεζοπορία θεωρείται η άσκηση κατά την οποία περπατάμε από 5-20 χλμ., είτε σε δρόμους είτε σε βατά μονοπάτια. Επιλέγουμε λοιπόν εύκολες ή και δύσκολες διαδρομές, ανάλογα με την εξοικείωσή μας, τις οποίες μπορούμε να διανύσουμε είτε με ζωηρό περπάτημα είτε με εναλλαγές στον ρυθμό μας.

Τα οφέλη της

Είναι ένα εντελώς ανέξοδο άθλημα που έχει πολλά πλεονεκτήματα για τη συνολική υγεία του οργανισμού μας καθώς διατηρεί τη φυσική μας κατάσταση και την ψυχολογία μας. Σύμφωνα με μελέτες αυξάνει τη μακροζωία, «καθαρίζει» τη σκέψη, βελτιώνει τη διάθεσή μας, μειώνοντας το στρες και την αϋπνία ενώ τονώνει τα επίπεδα της ενέργειάς μας.

Επίσης, η πεζοπορία σε συστηματική βάση, δυναμώνει την καρδιά και καταπολεμά την οστεοπόρωση. Και το καλύτερο; Δεν έχει όριο ηλικίας μιας και μπορούν να την υιοθετήσουν μικροί και μεγάλοι. Γιατί δεν ξεκινάμε από σήμερα κιόλας;