Εάν ψάχνετε έναν εύκολο τρόπο για να μειώσετε την πείνα, την έντονη επιθυμία για επεξεργασμένες τροφές και να διαχειριστείτε καλύτερα το βάρος σας, οι ερευνητές από το Brigham and Women’s Hospital προτείνουν να τρώτε νωρίτερα μέσα στην μέρα. Όπως διαπίστωσαν σε έρευνά τους, οι άνθρωποι που έτρωγαν αργότερα μέσα στην ημέρα πεινούσαν περισσότερο όλη την ημέρα και είχαν χαμηλότερα επίπεδα λεπτίνης στον ορό, της ορμόνης που συμβάλλει στη ρύθμιση του σωματικού λίπους. «Έκαψαν» επίσης λιγότερες θερμίδες και είχαν χαμηλότερη θερμοκρασία σώματος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η καθυστερημένη κατανάλωση φαγητού αλλάζει την έκφραση των γονιδίων στον λιπώδη ιστό προς όφελος της αυξημένης αποθήκευσης λίπους. Στην περίπτωση που συμβαίνουν τέτοιες αλλαγές, είναι πιθανό να αυξηθεί η προδιάθεση ενός ατόμου να εμφανίσει παχυσαρκία, που έχει συνδεθεί με προλαμβανόμενες αιτίες πρόωρου θανάτου όπως ο διαβήτης τύπου 2, το εγκεφαλικό επεισόδιο και οι καρδιακές παθήσεις.

Πώς η ώρα του γεύματος επηρεάζει το σώμα

Δεδομένου ότι σε προηγούμενες μελέτες είχε βρεθεί μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης φαγητού αργότερα μέσα στην ημέρα και του κινδύνου παχυσαρκίας, οι ερευνητές ήθελαν να εξετάσουν την επίδραση που μπορεί να έχει η ώρα του γεύματος στο βάρος.

Συγκεκριμένα, ήθελαν να δουν εάν το φαγητό αργότερα μέσα στην ημέρα έκανε τους ανθρώπους να πεινάσουν περισσότερο ή να κάψουν λιγότερες θερμίδες, καθώς και αν υπήρχαν αλλαγές στη λειτουργία του λιπώδους ιστού που θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτές τις επιπτώσεις.

Φρόντισαν ωστόσο, να κρατούν σταθερούς άλλους παράγοντες, όπως η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, η σωματική δραστηριότητα, ο ύπνος και η έκθεση στο φως.

Συγκεκριμένα, εξέτασαν άτομα τα οποία είτε ήταν υπέρβαρα είτε παχύσαρκα, τα οποία έτρωγαν το ίδιο σύνολο γευμάτων. Σε κάθε συμμετέχοντα ανατέθηκε τυχαία να φάει πρωινό το πρωί, ακολουθούμενο από μεσημεριανό γεύμα και δείπνο είτε να φάει το πρώτο γεύμα της ημέρας τουλάχιστον τέσσερις ώρες αργότερα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι άνθρωποι έτρωγαν αργότερα μέσα στην ημέρα, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν ότι πεινούσαν. Ήταν επίσης πιο πιθανό να επιθυμούν ορισμένα τρόφιμα όπως αμυλούχα τρόφιμα ή κρέας.

Επιπλέον, είχαν πολλές άλλες αλλαγές που ευνοούν την αύξηση βάρους, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης λεπτίνης, των λιγότερων θερμίδων που καίγονται και της χαμηλότερης θερμοκρασίας του σώματος.

Ποιο είναι το καλύτερο timing

Η Shereen Jegtvig, διατροφολόγος και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Bridgeport στο Κονέκτικατ, αναφέρει ότι το υγιές timing των γευμάτων σας είναι διαφορετικό για τον καθένα, καθώς πρέπει να βρείτε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Ένα άτομο μπορεί να αποδίδει καλύτερα με την κατανάλωση πέντε μικρών γευμάτων σε ίση χρονική απόσταση κατά τη διάρκεια της ημέρας και για κάποιον άλλο μπορεί να είναι πιο εύκολο να δοκιμάσει κάτι εναλλακτικό, όπως η διαλειμματική διατροφή.

Εάν σας αρέσει να τρώτε το μεγαλύτερο μέρος του φαγητού σας νωρίτερα μέσα στην ημέρα, τότε πιθανότατα δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα. Ωστόσο, όσοι προτιμούν να τρώνε αργότερα ή πεινούν πιο έντονα προς το βράδυ μπορεί να θέλουν να προγραμματίσουν τα γεύματά τους λίγο νωρίτερα μέσα στην μέρα.

Ένα υγιεινό, ισορροπημένο δείπνο που περιλαμβάνει πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, λαχανικά και φρούτα είναι σημαντικό, εξηγεί, δίνοντας έμφαση στην πρωτεΐνη και τις φυτικές ίνες που θα σας κρατήσουν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.