Δεν είναι μυστικό ότι τα δημητριακά αποτελούν σημαντικό μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Όμως, ενώ υπάρχουν ορισμένες επιλογές που έχουν γίνει mainstream, υπάρχουν και άλλες που παρόλο που είναι λιγότερο γνωστές στη δυτική κουζίνα αξίζουν μια θέση στο τραπέζι μας. Το σόργο – ένας κόκκος δημητριακών με κυκλικό σχήμα και λεία υφή – είναι μία από αυτές.

Εδώ είναι μερικοί από τους λόγους που αξίζει να γνωρίσετε αυτό το δημητριακό:

Το σόργο είναι θρεπτικό

Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε δημητριακά ολικής αλέσεως είναι ένας σίγουρος τρόπος για να συμπεριλάβετε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά στην καθημερινή σας ζωή. Κι αν προσπαθείτε να φάτε περισσότερα δημητριακά ολικής άλεσης, το σόργο μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που… ζήτησε ο γιατρός σας.

Το σόργο ολικής άλεσης είναι μια εξαιρετική πηγή 12 βασικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου και του μαγνησίου. Χαρακτηριστικά, μια μερίδα μαγειρεμένου σόργου ολικής άλεσης έχει σχεδόν διπλάσιο σίδηρο από ένα μοσχαρίσιο φιλέτο 85 γραμμαρίων. Αυτό το δημητριακό είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου, μιας θρεπτικής ουσίας που μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του ανοσοποιητικού. Και, μια μερίδα μαγειρεμένου σόργου ολικής άλεσης παρέχει υπερδιπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης σε σχέση με μια μερίδα κινόα!

Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς

Οι καρδιακές παθήσεις παραμένουν η κύρια αιτία θανάτου στον δυτικό κόσμο και η χρόνια φλεγμονή είναι ένας σημαντικό παράγοντας κινδύνου. Το σόργο χάρη στην μεγάλη περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες έχει αντιφλεγμονώδη δράση, προστατεύοντας από αθηροσκλήρωση, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Έχει επίσης θρεπτικά συστατικά στα οποία δίνει έμφαση η δίαιτα DASH, συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου, του καλίου και του ασβεστίου, τα οποία μπορεί επίσης να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς.

Συμβάλλει στην υγεία του πεπτικού συστήματος

Το σόργο ολικής άλεσης είναι ένας φυσικός κόκκος χωρίς γλουτένη. Μπορεί επομένως να καταναλωθεί με ασφάλεια απ’ όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη, χωρίς την οδυνηρή φλεγμονή, τη ναυτία και τις γαστρεντερικές βλάβες που τους προκαλεί η γλουτένη.

Επιπλέον, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας και της ποικιλίας του σε φυτικές ίνες, βελτιώνει σημαντικά τη λειτουργικότητα του πεπτικού συστήματος, αποτρέποντας κράμπες, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, πόνους στο στομάχι κ.ά.

Πώς να το απολαύσετε

Το σόργο είναι ένας αφανής ήρωας στον κόσμο των σιτηρών και η συμπερίληψή του στα πιάτα σας μπορεί να προσθέσει μια ώθηση στη γεύση και τη θρεπτική αξία των γευμάτων σας, με έναν απλό τρόπο.

Τρώγεται βραστό ή ψητό. Υπάρχει και σε μορφή άλευρου όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες παρασκευές. Απολαύστε το με ρύζι σε πιάτα taco, προσθέστε το σε σούπες ή μαγειρεμένο στη σαλάτα σας, ή στο γιαούρτι σας μαζί με μέλι και φρούτα. Για ένα spicy twist αρωματίστε το με μοσχοκάρυδο, τζίντζερ ή κανέλα. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε ένα εναλλακτικό ποπ κορν, αντικαθιστώντας το καλαμπόκι με σόργο (το ελαιόλαδο του δίνει πλούσια γεύση).

Μπορείτε να βρείτε το σόργο σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και σε επιλεγμένα delicatessen.