Ο ύπνος μας επηρεάζεται σημαντικά (και) από αυτά που τρώμε ή πίνουμε πριν ξαπλώσουμε το βράδυ. Σύμφωνα με μια πληθώρα μελετών, η μη σωστή επιλογή τροφίμων και ποτών πριν κοιμηθούμε, μπορεί να οδηγήσει σε ανήσυχο ύπνο. Αυτό με τη σειρά του μας κάνει να λαχταράμε περισσότερο junk food και ανθυγιεινά σνακ την επόμενη μέρα. Έτσι, καταλήγουμε σε έναν φαύλο κύκλο χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε και από τον οποίο δύσκολα, βγαίνουμε.

Τι λοιπόν είναι καλύτερα να μην περιλαμβάνουμε στο βραδινό μας μενού;

Τι να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε πριν πάμε για ύπνο

Ντομάτες και εσπεριδοειδή

Η κατανάλωση ντομάτας το βράδυ μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά μας να κοιμηθούμε. Η τυραμίνη, μια ουσία που περιέχεται στη ντομάτα, ευθύνεται κυρίως για αυτό, καθώς διατηρεί τον εγκέφαλό μας ενεργό και έτσι παρεμποδίζεται ο ύπνος μας.

Τα εσπεριδοειδή, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C, επίσης δεν αποτελούν κατάλληλη επιλογή για σνακ πριν τον ύπνο, επειδή μπορεί να προκαλέσουν οξύτητα και καούρα εάν δεν αφομοιωθούν επαρκώς.

Γλυκά

Συχνά απολαμβάνουμε ένα γλυκάκι σαν επιδόρπιο πριν τον ύπνο. Αν και φυσικά νόστιμα, η ζάχαρη και το λίπος που περιέχεται στα γλυκά μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο για τον ύπνο μας. Παρόμοια με τα λιπαρά τυριά, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα χρειάζονται χρόνο για να αφομοιωθούν από τον οργανισμό μας και γι’ αυτό το λόγο μπορεί να μας είναι δύσκολο να κοιμηθούμε καλά.

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα δεν αποτελεί εξαίρεση στα γλυκά επιδόρπια που είναι προτιμότερο να αποφεύγουμε τη νύχτα. Κι αυτό, διότι περιέχει σημαντική ποσότητα καφεΐνης που διεγείρει τον εγκέφαλο, καθιστώντας δύσκολο το να αποκοιμηθούμε όταν ξαπλώνουμε.

Αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ τη νύχτα μπορεί επίσης να διαταράξει τον ύπνο μας. Ακόμη κι αν αισθανόμαστε υπνηλία, ίσως δυσκολευόμαστε να ησυχάσουμε ενώ οι βραδινές επισκέψεις στην τουαλέτα γίνονται συχνότερες εξαιτίας των διουρητικών του ιδιοτήτων.

Κοτόπουλο και κόκκινο κρέας

Το κοτόπουλο και το κόκκινο κρέας περιλαμβάνουν πολλές πρωτεΐνες, οι οποίες χρειάζονται ενέργεια για να διασπαστούν και μπορεί να επηρεάσουν τον κύκλο του ύπνου μας.

Ο συνδυασμός τους δε με μπαχαρικά, ενισχύει το μεταβολισμό και λειτουργεί ως αφύπνιση για το σώμα μας, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο τον ύπνο μας.

Τι άλλο να προσέξετε στο βραδινό σας

  • Καταναλώνετε το τελευταίο γεύμα της ημέρας τουλάχιστον τρεις ώρες πριν πάτε για ύπνο.
  • Καταναλώνετε μικρότερη ποσότητα φαγητού το βράδυ από ότι την ημέρα.
  • Φροντίστε η διατροφή σας να είναι ισορροπημένη, να περιέχει τα πάντα και με μέτρο.
  • Φροντίστε το σώμα σας να είναι ενεργό έστω για μισή ώρα μέσα στην ημέρα μέσω οποιασδήποτε άσκησης σας ευχαριστεί.