Είναι γνωστό ότι η γυμναστική συμβάλλει στην καλύτερη σωματική, ψυχική και συναισθηματική υγεία, χαρίζοντάς σας περισσότερη ενέργεια καθημερινά ενώ μπορεί να ενισχύσει ακόμα και την κοινωνική σας ζωή.

Οι ειδικοί συνιστούν να αφιερώνετε περίπου τριάντα λεπτά την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα για να απολαμβάνετε όλα τα οφέλη του πιο ενεργού τρόπου ζωής.

Διαβάστε επίσης: Γυμναστική σε… δόσεις: Πόσα μονόλεπτα την ημέρα είναι αρκετά;

Είναι ωστόσο, σημαντικό να προσέξετε μερικές παγίδες που μπορεί να σας βλάψουν παρά να σας ωφελήσουν, «σαμποτάροντας» τις σκληρές σας προσπάθειες.

Κάνετε… «skip» την γυμναστική

Η παράλειψη των προπονήσεων, ιδιαίτερα όταν γίνεται συχνά, μπορεί να σας κρατήσει πίσω, όσον αφορά την πρόοδο σας στον τομέα της ενδυνάμωσης ή της απώλειας βάρους. Όχι μόνο σας δυσκολεύει να πετύχετε τους στόχους σας, αλλά μπορείτε επίσης να χάσετε μέρος της προόδου που έχετε καταφέρει.

Τρώτε αμέσως πριν

Εάν φάτε ένα γεύμα εντός 2 ωρών πριν από την προπόνησή σας, το σώμα σας θα αφομοιώσει αυτό το φαγητό και το αίμα δεν θα ρέει τόσο καλά στους μυς σας. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την αποκατάσταση μετά την προπόνηση και να οδηγήσει σε κράμπες ή ακόμα και ναυτία.

Αντ ‘αυτού, δοκιμάστε ένα ελαφρύ σνακ όπως φυστικοβούτυρο και μια μπανάνα, λίγο γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με μούρα, πλιγούρι βρώμης ή λίγους ξηρούς καρπούς με σταφίδες.

Παραλείπετε το ζέσταμα

Το να ξεκινήσετε την προπόνησή σας χωρίς προθέρμανση μπορεί να σας «γλιτώσει» μερικά λεπτά αλλά δεν είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε. Το σώμα σας χρειάζεται την προθέρμανση για να αυξήσει τη θερμοκρασία του, να προετοιμαστούν οι μυς σας και να αυξηθεί το εύρος κίνησής τους.

Μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όπως το ελαφρύ περπάτημα, το τζόκινγκ ή η ποδηλασία για 5 έως 10 λεπτά.

Κρατάτε την ανάσα σας

Μπορεί να το κάνετε χωρίς καν να το συνειδητοποιείτε. Αλλά είναι σημαντικό να προσέχετε την αναπνοή σας, καθώς επηρεάζει την απόδοσή σας. Το να κρατάτε την αναπνοή σας περιορίζει την ποσότητα οξυγόνου που εισέρχεται στο σώμα σας.

Όταν σηκώνετε μεγάλα βάρη, πάρτε μια βαθιά ανάσα πριν ξεκινήσετε ένα σετ και μετά αφήστε την σταδιακά να βγει καθώς ολοκληρώνετε την επανάληψη.

Κάθε προπόνηση είναι δύσκολη

Ακόμα και αν στοχεύετε στο να γίνετε πιο δυνατοί, αυτό δεν σημαίνει ότι σε κάθε προπόνηση θα πρέπει να σηκώνετε μεγάλα βάρη. Αντ’αυτού δοκιμάστε σε κάποιες προπονήσεις να κάντε περισσότερες επαναλήψεις με μικρότερο βάρος και λιγότερες επαναλήψεις με μέτριο ή μεγάλο βάρος.

Η προπόνηση με μεγάλα βάρη κάθε φορά μπορεί πραγματικά να σας εμποδίσει να αυξήσετε μυϊκή μάζα ενώ ταυτόχρονα ο κίνδυνος τραυματισμού αυξάνεται. Μπορείτε να διαφοροποιήσετε τις προπονήσεις σας με μέτριες, βαριές και ελαφριές μέρες.