Αν όχι όλοι, οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι η γυμναστική σε συνδυασμό με την ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, μπορεί να ενισχύσει τις προσπάθειές σας για αδυνάτισμα ή για καλύτερο έλεγχο του βάρους σας.

Ωστόσο, ο ίδιος συνδυασμός μπορεί να προκαλέσει ακόμα και αύξηση του σωματικούς σας βάρους, αν δεν είστε προσεκτικοί.

Διαβάστε επίσης: Γλουτοί: Γιατί δεν δυναμώνουν με την γυμναστική;

Δέκα τρόποι που μπορεί να παχαίνετε, παρά την τακτική γυμναστική περιλαμβάνουν:

1. Καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεται το σώμα σας

Η ενσωμάτωση μερικών προπονήσεων στην εβδομαδιαία σας ρουτίνα είναι πιθανό να αυξήσει την όρεξή σας, ειδικά αν το σώμα σας καίει περισσότερες θερμίδες από ό,τι είχε συνηθίσει. Δυστυχώς, όμως αυτό μπορεί να μας κάνει να καταναλώσουμε περισσότερες θερμίδες από όσες πραγματικά χρειαζόμαστε.

Εάν με το τρέξιμο καίτε περίπου 100 θερμίδες ανά 1,5 χιλιόμετρο, το τρέξιμο τριών χιλιομέτρων θα προκαλέσει έλλειμμα 200 θερμίδων.

Θα μπορούσατε εύκολα να αναπληρώσετε αυτό το έλλειμμα (και ακόμα περισσότερες θερμίδες) στο επόμενο γεύμα σας, αν δεν είστε προσεκτικοί.

2. Ανεφοδιάζεστε με ανθυγιεινά σνακ

Ενώ υπάρχουν δεκάδες σνακ και ροφήματα, που απευθύνονται σε άτομα με έντονη φυσική δραστηριότητα, πολλά από αυτά είναι φορτωμένα με περισσότερες θερμίδες, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά από ό,τι χρειάζεται το σώμα σας μετά από μια προπόνηση.

Καλύτερη επιλογή είναι να επιλέξετε γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και μούρα, χούμους με καρότα ή ένα άλλο υγιεινό σνακ που δεν είναι τόσο πλούσιο σε θερμίδες και σε πρόσθετα σάκχαρα.

3. Δεν ενυδατώνεστε σωστά

Το σώμα μπορεί να «μπερδέψει» εύκολα την ανάγκη για ενυδάτωση με την πείνα, έτσι μπορούμε να καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από όσες χρειαζόμαστε απλώς και μόνο επειδή δεν πίνουμε αρκετό νερό.

Η επανυδάτωση του σώματός σας μετά από μια συνεδρία έντονης εφίδρωσης θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει την αναπλήρωση ηλεκτρολυτών όπως το νάτριο και το κάλιο, εκτός του νερού.

4. Κάνετε γυμναστική και δεν κινείστε την υπόλοιπη ημέρα

Πράγματα όπως το να ανεβαίνετε τις σκάλες, η κηπουρική, το να περπατάτε με τον σκύλο, και το μαγείρεμα είναι όλα παραδείγματα μικρών αλλά αποτελεσματικών δραστηριοτήτων που μπορούν να ενισχύσουν την καύση θερμίδων, εκτός γυμναστηρίου.

Επιπλέον, δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από ένα περπάτημα μετά την προπόνηση για να ανακουφίσει τον μυϊκό πόνο και την κούραση.

5. Κάνετε μόνο cardio

Ενώ η αερόβια γυμναστική μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό και να «κάψετε» θερμίδες, μερικές προπονήσεις ενδυνάμωσης με βάρη μπορούν να ωφελήσουν τόσο το σώμα σας όσο και τον μεταβολισμό σας.

Η άρση βαρών σας βοηθά να χτίσετε μυς, που καίει θερμίδες πιο αποτελεσματικά από το λίπος και μπορεί να σας χαρίσει το έξτρα boost που χρειάζεστε για να χάσετε κιλά. Μπορεί ακόμη και να ενισχύσει το μεταβολισμό σας κατά πέντε τοις εκατό.

6. Οι προπονήσεις σας είναι πολύ εύκολες

Οι πολύ εύκολες προπονήσεις με την ίδια ένταση κάθε φορά πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε. Η αλλαγή του τύπου άσκησης που κάνετε, καθώς και το να προκαλέσετε τον εαυτό σας ώστε να κάνετε περισσότερες επαναλήψεις ή να τρέξετε λίγο περισσότερο, σας αποτρέπει από το να βαρεθείτε και επηρεάζει σημαντικά την καύση θερμίδων.

Οι ειδικοί συνιστούν να αλλάζετε το προπονητικό σας πρόγραμμα κάθε δύο εβδομάδες και να διασφαλίζετε ότι ο καρδιακός σας ρυθμός φτάνει έως και το 80% του μέγιστου σε κάποιο σημείο κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας.