Υλικά:

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια

2 στικ σέλερι

300 γραμ. καρότο

μισό κιλό πατάτες σε φέτες

4 φύλλα δάφνης

5 κουταλιές της σούπας πολτός ντομάτας

2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

2 κουταλιές της σούπας κόκκινο ή λευκό ξύδι

1 κιλό ψιλοκομμένες ντομάτες

μισό κιλό τοματοπαλτό

3 κύβους λαχανικών

400 ml γάλα

Εκτέλεση:

  1. Βάλτε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, το σέλερι, τα καρότα, τις πατάτες και τα φύλλα δάφνης σε ένα μεγάλο τηγάνι και τηγανίστε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Γεμίστε με νερό και αφήστε να σιγοβράσουν.
  2. Ανακατέψτε τον πολτό, τη ζάχαρη, το ξύδι και τις ψιλοκομμένες ντομάτες και προσθέστε τους κύβους. Προσθέστε 1 λίτρο βραστό νερό και αφήστε να σιγοβράσουν  για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Αφαιρέστε τα φύλλα δάφνης και κάντε το μείγμα πουρέ με ένα μπλέντερ. Αλατοπιπερώστε.
  3. Για να σερβίρετε, ξαναζεστάνετε τη σούπα, ανακατεύοντας μέσα το γάλα, χωρίς όμως να βράσει. Βάλτε τη σούπα σε μικρά μπολ.