Έχετε δοκιμάσει τα πάντα για να γίνετε πιο fit: τρώτε υγιεινά, κάνετε βάρη, περπατάτε περισσότερο. Αλλά κάθε φορά που ανεβαίνετε στη ζυγαριά, βλέπετε τα ίδια ψηφία ή ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από ό,τι την τελευταία φορά.

Η αλήθεια είναι ότι η ζυγαριά σας λέει μόνο ποια είναι η σχέση σας με τη βαρύτητα. Δεν καθορίζει το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να μετρήσετε την πρόοδό σας.

Όταν γυμνάζεστε, συμβαίνουν κάθε είδους χημικές και μηχανικές διεργασίες και αλλαγές μέσα στο σώμα σας. Καθώς γίνεστε πιο γυμνασμένοι, αρχίζουν να έρχονται στην επιφάνεια μερικές ανεπαίσθητες ενδείξεις. Απλά πρέπει να τις παρατηρήσετε και να τις αξιοποιήσετε.

Διαβάστε επίσης: Γυμναστική: Ποιότητα ή ποσότητα; Τι μετρά περισσότερο

Αν μπορείτε να τσεκάρετε κάποιο από τα παρακάτω κουτάκια, είναι σίγουρο ότι βρίσκεστε στο σωστό δρόμο (ακόμα κι αν η ζυγαριά ισχυρίζεται το αντίθετο):

Το σώμα σας είναι πιο δυνατό

Μήπως κατά τη διάρκεια των προπονήσεών σας χρησιμοποιείτε μεγαλύτερα βάρη ή περισσότερη αντίσταση; Έχετε παρατηρήσει ότι μπορείτε να κυνηγάτε τα παιδιά σας και να μην είστε τόσο κουρασμένοι; Από πότε αντί για το ασανσέρ παίρνετε τις σκάλες χωρίς να χρειάζεται να σταματήσετε στην κορυφή για να πάρετε ανάσα;

Μερικοί άνθρωποι θα νιώσουν πιο δυνατοί σε μόλις 2-4 εβδομάδες. Για άλλους, ανάλογα με τη σύνθεση των μυϊκών ινών τους, άλλες γενετικές ιδιότητες και την ποιότητα των προπονήσεών τους, τα αποτελέσματα στη δύναμη παρατηρούνται γενικά σε 8-12 εβδομάδες, σύμφωνα με έρευνες.

Είστε πιο χαρούμενοι και λιγότερο αγχωμένοι

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και της ψυχικής υγείας. Σε μια βιβλιογραφική ανασκόπηση του 2021, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annual Review of Medicine, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η άσκηση προστατεύει από την κατάθλιψη και άγχος.

Νιώθετε πιο ξεκούραστοι

«Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι όχι μόνο ενισχύει την ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και την ποιότητα του ύπνου σας», εξηγεί η Marci Goolsby, MD, γιατρός στο Κέντρο Αθλητιατρικής Γυναικών του Hospital for Special Surgery στη Νέα Υόρκη. Η άσκηση ωφελεί τον ύπνο της επόμενης νύχτας, όσο και για μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στον ύπνο.

Το τζιν σας εφαρμόζει διαφορετικά

Καθώς βελτιώνεται η φυσική σας κατάσταση, το σχήμα του σώματός σας μπορεί να αλλάξει λίγο λόγω της απώλειας λίπους και της αύξησης των μυών.

«Το να εστιάζετε στο πώς αισθάνεστε τα ρούχα σας είναι ένα καλό μέτρο για τους περισσότερους ανθρώπους, εφόσον αναγνωρίζετε ότι το μέγεθος είναι ένα μπερδεμένο παιχνίδι του μυαλού και είστε σε θέση να μην ανησυχείτε γι’ αυτό», υπογραμμίζει η Kourtney Thomas, πιστοποιημένη ειδικός δύναμης και φυσικής κατάστασης με έδρα το Σεντ Λούις.