Το να χάσουμε βάρος ή να διατηρηθούμε σε ένα υγιές, τις πιο πολλές φορές δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Μπορεί να περιλαμβάνει μήνες σκληρής δουλειάς, αφοσίωσης και συνέπειας. Επίσης, είναι ένα «ταξίδι» που πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα.

Ποια είναι τα πιο κοινά λάθη που γίνονται και «μπλοκάρουν» κάθε μας προσπάθεια;

Διαβάστε επίσης: Υδατάνθρακες: Ποιους πρέπει να τρώμε κάθε εβδομάδα;

Τα συνήθη λάθη που δεν μας επιτρέπουν να χάσουμε κιλά

Παράλειψη γευμάτων

Τα γεύματα είναι το πιο σημαντικό κομμάτι στη διαδικασία απώλειας βάρους, καθώς η συχνότητα και η κατανομή τους μέσα στην ημέρα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην πρόοδό μας.  Η αντίληψη πολλών ότι αν μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων παραλείποντας γεύματα μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία απώλειας κιλών, είναι λανθασμένη.

Στην πραγματικότητα, η παράλειψη ενός γεύματος μπορεί να αυξήσει την επιθυμία μας να φάμε περισσότερο στο επόμενο και ίσως καταλήξουμε να τρώμε υπερβολικά. Η παράλειψη γευμάτων μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, το μεταβολισμό και τα επίπεδα της ενέργειάς μας.

*Tip

Αντί να παραλείπετε γεύματα, καταναλώστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Οι ινώδεις τροφές σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι και προάγουν την υγιή πέψη.

Έλλειψη ύπνου

Ο σωστός ύπνος είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για την επίτευξη των στόχων μας ως προς την απώλεια κιλών.

Αν πιστεύετε ότι, παρόλο που ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, δεν επιτυγχάνονται οι επιθυμητοί στόχοι σας, αυτό μπορεί να οφείλεται σε στέρηση ύπνου. Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με την αύξηση της έκκρισης μιας ορμόνης που ονομάζεται κορτιζόλη, η οποία ενεργοποιεί την αποθήκευση λίπους και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανισορροπία στη λεπτίνη και τη γκρελίνη, τις βασικές ορμόνες της πείνας.

*Tip

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας υγιής ύπνος επτά με οκτώ ώρες κάθε βράδυ είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία του σώματός μας.

Δημιουργήστε λοιπόν μια καλή ρουτίνα ύπνου και παραμείνετε πιστοί σε αυτήν για να επιτύχετε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε.

Πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά μακροθρεπτικά συστατικά που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των μυών, ενισχύοντας το μεταβολισμό, κρατώντας μας ενεργοποιημένους και ρυθμίζοντας το σωματικό μας βάρος.

Βοηθά επίσης στη θερμογένεση, τη διαδικασία παραγωγής θερμότητας για την καύση θερμίδων. Η πρωτεΐνη τέλος, μειώνει τη λαχτάρα για ζάχαρη και ελέγχει τις εναποθέσεις λίπους.

*Tip

Η ποσότητα της πρόσληψης πρωτεΐνης πρέπει να είναι σε συγχρονισμό με τη σωματική σας δραστηριότητα, καθώς η παρατεταμένη πρόσληψη πρωτεΐνης με καθιστικό τρόπο ζωής μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές όπως οστεοαρθρίτιδα και αυξημένη φλεγμονή.

Ενυδάτωση

Περίπου το 60% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό, επομένως η ενυδάτωση είναι εξαιρετικά σημαντική για να εκτελεί το σώμα σχεδόν κάθε λειτουργία του.

Η αφυδάτωση επηρεάζει αρνητικά τη διαδικασία καύσης επιπλέον λίπους και το μεταβολισμό και ενθαρρύνει την υπερβολική πρόσληψη θερμίδων. Η κατανάλωση λιγοστού νερού μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα ενέργειας και αυξημένη κόπωση.

*Tip

Οι ειδικοί συνιστούν να πίνετε περίπου οκτώ ποτήρια νερό (2 έως 3 λίτρα) κάθε μέρα για να παραμείνετε υγιείς.

Άσκηση

Η άσκηση είναι αναμφίβολα απαραίτητη για την απώλεια βάρους, αλλά εάν η διαδικασία δεν περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής, η επίτευξη του στόχου ενός υγιούς βάρους είναι σχεδόν αδύνατη.

*Tip

Ζητήστε από τον διαιτολόγο σας να σας συστήσει ένα πρόγραμμα διατροφής με βάση το βάρος και άλλες πτυχές της υγείας σας και συνδυάστε το με τακτική άσκηση για να επιτύχετε και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

Κάνοντας την ίδια προπόνηση καθημερινά

Το να κάνετε την ίδια άσκηση κάθε μέρα είναι ένα λάθος που αποτελεί εμπόδιο για την απώλεια βάρους καθώς οδηγεί σε μικρή ή καθόλου. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι η ίδια ρουτίνα άσκησης σε καθημερινή βάση προκαλεί πλήξη και μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη κινήτρου για να συνεχίσουμε τη γυμναστική.

*Tip

Η παραλλαγή είναι σημαντική. Κάθε φορά που προπονείστε, εστιάστε σε ασκήσεις που αφορούν διαφορετικά μέρη του σώματος για συνολική ανάπτυξη της σωματικής σας διάπλασης.