Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι η γυμναστική είναι ευεργετική για τον οργανισμό μας. Τώρα, σε νέα έρευνα αναφέρεται ότι αρκούν μόλις είκοσι λεπτά άσκησης την ημέρα για να αποφύγετε την νοσηλεία εξαιτίας ποικίλων παθήσεων.

Ενώ είναι γνωστό ότι η τακτική άσκηση συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων, μέχρι αυτή την έρευνα, δεν ήταν σαφές πώς η άσκηση επηρεάζει τον κίνδυνο αυτό.

Διαβάστε επίσης: Υγεία: Οι 5 (απλές) ασκήσεις που χρειάζεστε για να την «θωρακίσετε»

Η επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, αναφέρει ότι όχι μόνο η σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας στους ανθρώπους – όπως αναιμία και νόσο της χοληδόχου κύστης – αλλά μειώνει επίσης τον κίνδυνο νοσηλείας για τις παθήσεις αυτές.

Περισσότερη γυμναστική; Λιγότερα προβλήματα υγείας

Για να προσδιορίσουν πώς η τακτική άσκηση επηρεάζει τον κίνδυνο νοσηλείας για ορισμένες από τις πιο κοινές παθήσεις υγείας, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα δεδομένα υγείας περισσότερων από 81.000 ασθενών ηλικίας μεταξύ 42 και 78 ετών.

Κάθε συμμετέχων έλαβε έναν ιχνηλάτη δραστηριότητας που φορούσε τον καρπό για μια περίοδο μιας εβδομάδας. Στη συνέχεια, η ομάδα ανέλυσε πώς η σωματική δραστηριότητα επηρέασε τον κίνδυνο των συμμετεχόντων να αναπτύξουν ένα πρόβλημα υγείας και να νοσηλευτούν για αυτό.

Διαπίστωσαν ότι, γενικά, όσο περισσότεροι ασκούνταν, τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος εμφάνισης κοινών παθήσεων υγείας, όπως διαβήτης, πνευμονία, ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, νόσος της χοληδόχου κύστης, σιδηροπενική αναιμία, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος,πολύποδες του παχέος εντέρου, φλεβική θρομβοεμβολή, εκκολπωματίτιδα.

Μειωμένος (και) ο κίνδυνος νοσηλείας

Η μεγαλύτερη σωματική δραστηριότητα συσχετίστηκε επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας.

Η γυμναστική για είκοσι λεπτά την ημέρα συσχετίστηκε με 23% χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας για διαβήτη και με 3,8% χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας για πολύποδες παχέος εντέρου, για παράδειγμα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η άσκηση για τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα μπορεί να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος «για να παραμείνουμε εκτός νοσοκομείου».

Τι μπορεί να περιλαμβάνει η γυμναστική σας

Οι καθημερινές βόλτες είναι ένα εξαιρετικό σημείο για να ξεκινήσετε και είναι εφικτό για πολλούς ανθρώπους.

Μπορείτε να ξεκινήσετε με 10 έως 15 λεπτά περπάτημα την ημέρα, 2 έως 3 ημέρες την εβδομάδα και σταδιακά να αυξάνετε τον χρόνο, την ένταση και τις ημέρες την εβδομάδα. Μερικές άλλες επιλογές περιλαμβάνουν το ποδήλατο, το τρέξιμο, την προπόνηση με αντιστάσεις, το κολύμπι, το τένις ή το pickleball.

Στοχεύετε σε τουλάχιστον 5.000 βήματα την ημέρα, αλλά, όταν πρόκειται για σωματική δραστηριότητα, ακόμα και λιγότερα βήματα είναι καλύτερα από το να μην κάνετε κανένα.