Το άγχος είναι μια φυσιολογική απάντηση σε ένα έναυσμα, όπως μια λογομαχία με έναν φίλο μας και πρόκειται για την απόκριση του σώματος στο στρες. Ενώ μπορεί να διαρκέσει αρκετά ώστε να επηρεάσει την καθημερινότητά σας, η αλλαγή του τρόπου ζωής σας μπορεί να σας βοηθήσει να το διαχειριστείτε καλύτερα.

Οι τροφές που επιλέγετε να καταναλώσετε έχουν σημασία για την ψυχική σας υγεία, για αυτό και η ψυχιατρική ιατρική ή ψυχοδιαιοτολογία είναι ένας εξελισσόμενος τομέας έρευνας.

Διαβάστε επίσης: Διαρκές άγχος; Feel-good πλάνο 7 ημερών για να ανακουφιστείτε

Υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ του φαγητού που τρώτε και της διάθεσής σας και η έρευνα δείχνει ότι η ποιότητα της διατροφής μπορεί να επηρεάσει κοινές ψυχικές διαταραχές συμπεριλαμβανομένου του άγχους, σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση στο EBioMedicine‌.

Ποιες τροφές να αποφεύγετε όταν έχετε άγχος

#Καφές και τσάι

Όταν η καθημερινότητα είναι γεμάτη υποχρεώσεις, τα ροφήματα με καφεΐνη μοιάζουν με τον ιδανικό «σύμμαχο» για να καταφέρουμε να τα προλάβουμε όλα. Η καφεΐνη είναι γνωστό διεγερτικό που βοηθά τα άτομα να παραμείνουν σε εγρήγορση.

Ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στο στρες και το άγχος αυξάνοντας ορισμένες ορμόνες όπως η κορτιζόλη, η ντοπαμίνη, η αδρεναλίνη καθώς και η αδενοσίνη.

#Επεξεργασμένα σνακ

Είναι αλήθεια: Οι άνθρωποι που έχουν στρες συχνά τρώνε περισσότερο fast food και λιγότερες φρέσκες τροφές, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Nutrition.

Το να ανοίξετε μια σακούλα με πατατάκια ή να ξετυλίξετε σοκολάτα μπορεί να είναι μια γρήγορη ανακούφιση όταν νιώθετε ότι βρίσκεστε υπό πίεση.

Ωστόσο, η κατανάλωση πολλών εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα στρες, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health.

#Τηγανιτές τροφές

Τα τρανς λιπαρά βρίσκονται σε πολλά τηγανητά φαγητά όπως τηγανητές πατάτες ή φτερούγες κοτόπουλου. Έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, καθώς και με ανισορροπία στις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στη διάθεση, όπως νευρικότητα ή ευερεθιστότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Στην πραγματικότητα, τα άτομα με συμπτώματα κατάθλιψης βρέθηκαν να έχουν περισσότερα τρανς λιπαρά στο σώμα τους από άτομα χωρίς συμπτώματα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Affective Disorders‌‌.