Ανεξάρτητα από την ηλικία και την κατάσταση της υγείας σας, η ζάχαρη σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να σας βλάψει σημαντικά. Η μείωση της πρόσθετης ζάχαρης επομένως είναι θα έλεγε κανείς ένα… σοφό βήμα που βέβαια δε συνεπάγεται την αποφυγή όλων των σακχάρων. Τα τρόφιμα που περιέχουν φυσικά σάκχαρα δε συνδέονται με τους κινδύνους για την υγεία που αναφέραμε παραπάνω καθώς περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Διαβάστε επίσης: Άγχος: Ποιες τροφές μπορεί να το εντείνουν;

Τα οφέλη του να κόψουμε την περιττή κατανάλωση ζάχαρης

Καλύτερη διαχείριση του βάρους

Η μείωση της ζάχαρης στη διατροφή μας μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους μας και στη διατήρησή του σε ένα υγιές επίπεδο.

Είναι γνωστό πως η προστιθέμενη ζάχαρη είναι υψηλή σε θερμίδες και μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους εάν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες καθημερινά. Επιπλέον, τα τρόφιμα και τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη συχνά στερούνται βασικών θρεπτικών συστατικών οδηγώντας σε μια συνολικά μη ισορροπημένη διατροφή και κακή υγεία.

Με τη μείωσή της, τρώμε πιο ισορροπημένα και σε συνδυασμό με άλλες υγιεινές συνήθειες, μπορούμε να έχουμε και απώλεια βάρους ως αποτέλεσμα.

Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Η αποφυγή της πρόσθετης ζάχαρης στη διατροφή μας βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων πρόσθετων σακχάρων μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα σακχάρου, γεγονός που μπορεί με την πάροδο του χρόνου να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης αντίστασης στην ινσουλίνη και συναφών προβλημάτων υγείας.

Καλύτερη οδοντική υγεία

Τα πρόσθετα σάκχαρα μπορούν να οδηγήσουν σε τερηδόνα. Μειώνοντας την πρόσληψή τους, μειώνεται ο κίνδυνος τερηδόνας και βελτιώνεται η συνολική στοματική υγεία.

Προστασία της υγείας του ήπατος

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη ηπατικών παθήσεων όπως η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD).

Η μείωση της πρόσληψής της μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ποσότητας λίπους που αποθηκεύεται στο συκώτι, βελτιώνοντας τη λειτουργία του ήπατος και τη γενική υγεία.

Καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία

Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων πρόσθετων σακχάρων μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και LDL (κακή χοληστερόλη), που είναι όλοι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Η μείωση των προστιθέμενων σακχάρων στη διατροφή και η αντικατάστασή τους με πιο υγιεινές επιλογές, όπως ολόκληρα φρούτα, μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς.

Μειώνει την ακμή και βελτιώνει την υγεία του δέρματος

Η μειωμένη κατανάλωση ζάχαρης μπορεί επίσης να ωφελήσει την υγεία του δέρματος. Το σώμα μας παράγει περισσότερη ινσουλίνη και άλλες χημικές ουσίες όταν καταναλώνουμε υπερβολική ποσότητα ζάχαρης. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες ορμόνες ανδρογόνων (όπως η τεστοστερόνη) και σμήγμα (ένα λιπαρό υλικό), που και τα δύο μπορεί να προκαλέσουν ακμή.

Η μείωση της πρόσθετης ζάχαρης μπορεί επίσης να κάνει το δέρμα μας να φαίνεται νεότερο.

Μικρότερος κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης- Λιγότερο άγχος

Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα οδηγώντας σε εναλλαγές της διάθεσης και ευερεθιστότητα. Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης έχει επίσης συνδεθεί με αυξημένη φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της συνδέεται με την κατάθλιψη και το άγχος.

Μειώνοντας τη ζάχαρη, σταθεροποιούνται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειώνεται η φλεγμονής, άρα και τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ζάχαρη είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση αλλά και στην καταπολέμηση τέτοιων καταστάσεων ψυχικής υγείας.

Εντέλει, τι θα συμβεί αν κόψουμε λίγες κουταλιές ζάχαρη; Σίγουρα τίποτα που να μην είναι για τη συνολική υγεία μας, ωφέλιμο.