Είναι η άρση βαρών το νέο ελιξίριο νεότητας; Πιθανόν. Με τη διαφορά ότι δεν είναι κάτι νέο. Ας δούμε τα πολλαπλά οφέλη αυτού του είδους γυμναστικής για το σώμα μας, πέραν των θελκτικών καμπυλών, και πώς μπορούμε να την εντάξουμε στην καθημερινότητά μας.

3 οφέλη της άρσης βαρών που μας κρατούν για… πάντα νέους

Διαβάστε επίσης: Πώς τρέφονται οι αιωνόβιοι; Οι τέσσερις «χρυσές» συμβουλές

#1 Αύξηση οστικής πυκνότητας

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει αύξηση της οστικής πυκνότητας ως άμεσο αποτέλεσμα της προπόνησης με βάρη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όταν ανεβαίνετε σκάλες σηκώνοντας είδη παντοπωλείου ή κάνετε οποιαδήποτε καθημερινή δραστηριότητα ασκεί σωματική πίεση στο σώμα, μειώνονται οι πιθανότητες για κάταγμα των οστών λόγω οστεοπόρωσης.

Η οστεοπόρωση είναι μια από τις πιο κοινές ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. Καθώς τα οστά μεγαλώνουν, γίνονται πιο εύθραυστα και επιρρεπή σε μικρές πτώσεις ή ακόμα και σε απλές καθημερινές κινήσεις.

Σκεφτείτε την προπόνηση με βάρη ως μια πρακτική που κάνει το σώμα σας για να προωθήσει την ανθεκτικότητά του σε πράγματα που κάνετε καθημερινά τόσο σήμερα όσο και μακροπρόθεσμα.

#2 Διατηρεί το δέρμα σφιχτό

Καθώς μεγαλώνουμε το δέρμα μας χάνει τη σφριγηλότητά του. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Πρώτον, το κολλαγόνο μας εξαντλείται με γρήγορο ρυθμό μεγαλώνοντας για να υποστηρίξει την οστική πυκνότητα. Δεύτερον, λόγω της γήρανσης, η παραγωγή ελαστίνης μειώνεται σημαντικά. Οι ίνες ελαστίνης είναι οι πρωτεΐνες που επιτρέπουν στο δέρμα να προσαρμόζεται στις διάφορες εκφράσεις του προσώπου. Ο σχηματισμός οποιασδήποτε πρωτεΐνης όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη, απαιτούν την παραγωγή ΑΤΡ, η οποία παράγεται από τα μιτοχόνδρια κάθε κυττάρου. Καθώς γερνάμε, τα μιτοχόνδρια αρχίζουν να δημιουργούν λιγότερη ATP εκτός και αν τους «ζητηθεί». Μια από τις πιο φθηνές και αποτελεσματικές θεραπείες για τη χαλάρωση του δέρματος είναι η άρση βαρών!

Προκαλώντας μικροδάκρυα στους μυϊκούς ιστούς, προκαλείται μια φλεγμονώδης απόκριση έτοιμη για «επισκευή», οδηγώντας τη ροή του αίματος και συνεπώς των θρεπτικών ουσιών στην «κατεστραμμένη» περιοχή.

Παράγοντες όπως η έκθεση στον ήλιο ή τις τοξίνες και τα διατροφικά ελλείμματα μπορούν να επηρεάσουν το ρυθμό με τον οποίο γερνά το δέρμα μας, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να βλέπουν τις αλλαγές στην ηλικία των 35 με 40 ετών. Με την προπόνηση με αντιστάσεις μπορείτε να καθυστερήσετε την εμφάνιση μειωμένων λειτουργικών μιτοχονδρίων και τις άμεσες παρενέργειές τους. Ακόμα κι αν είστε μεγαλύτεροι σε ηλικία, έχει αποδειχθεί ότι η έναρξη ενός προγράμματος προπόνησης με αντιστάσεις σήμερα μπορεί ακόμη και να αντιστρέψει τις επιπτώσεις της γήρανσης του δέρματος, δεδομένου ότι ασχολείστε με άλλους σημαντικούς τομείς της υγείας και της ευεξίας σας.

#3 Ισορροπία ορμονών

Οι ορμόνες διέπουν κάθε σωματική λειτουργία. Σε σχέση με την άρση βαρών, η παραγωγή ορμονών μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά από το πόσο συχνά και πόσο έντονες είναι οι προπονήσεις σας.

Οι συνήθεις αλλαγές στη συμπεριφορά που θα δούμε που σχετίζονται άμεσα με την πτώση ή την ανισορροπία των ορμονών είναι η αυξημένη κόπωση, η μειωμένη όρεξη, η μειωμένη λίμπιντο, οι διακυμάνσεις της διάθεσης κτλ.

Δύο κύριες ορμόνες που παράγονται με την άρση βαρών είναι η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα. Παρόλο που συνδέουμε την τεστοστερόνη ως την ανδρική ορμόνη και τα οιστρογόνα ως τη γυναικεία, και τα δύο λειτουργούν παράλληλα σε όλα τα φύλα. Η άρση βαρών ενισχύει την παραγωγή τεστοστερόνης η οποία βελτιώνει την οστική πυκνότητα, την ανάπτυξη των μυών, τη σεξουαλική ορμή και την ενέργεια όλη την ημέρα. Έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της άρσης βαρών και της αντιγήρανσης μέσω της αυξημένης τεστοστερόνης και μόνο. Τα οιστρογόνα από την άλλη πλευρά, είναι ζωτικής σημασίας για την ορμονική ισορροπία. Στους άνδρες, η μείωση των οιστρογόνων θέτει σε κίνδυνο την ωρίμανση του σπέρματος και στις γυναίκες, μπορεί να επιταχύνει την εμμηνόπαυση και τα συμπτώματά της.

Εν ολίγοις, η πρόκληση καλού σωματικού στρες στον οργανισμό αναγκάζει το ενδοκρινικό σύστημα να ρυθμιστεί βάσει εξωτερικών ερεθισμάτων. Η απόκριση του σώματος μπορεί να είναι αργή, ανάλογα με το πώς το σώμα σας ανταποκρίνεται στο άγχος στο σύνολό του και πόσο καλά το φροντίζετε.

*Εν κατακλείδι

Όσον αφορά την αντιγήρανση μπορεί να είστε μόνο έναν… δικέφαλο και ένα χαμόγελο μακριά (γιατί ως γνωστόν το γέλιο είναι ακόμη ένα κλειδί)!

Στην πραγματικότητα, ακόμα κι αν δεν είστε 20 και δεν σας αρέσει η γυμναστική, η άρση βαρών μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο το να σηκώνετε κάτι βαρύ στο σπίτι και να το ξαναβάζετε κάτω. Όλοι μπορούμε να κάνουμε έστω αυτό, σωστά;