«Κάνω γυμναστική εδώ και λίγο καιρό, αλλά δεν χάνω βάρος. Τι κάνω λάθος;»

Πρώτα απ‘ όλα, υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην απώλεια βάρους (και στην αύξηση!) που δεν υπάρχει λόγος να πιστεύετε ότι κάνετε κάτι λάθος. Ωστόσο, είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε ανήσυχοι όταν δεν βλέπετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Πολλοί άνθρωποι αποθαρρύνονται όταν δεν βλέπουν τα νούμερα στη ζυγαριά να πέφτουν μετά τη δέσμευση σε ένα πρόγραμμα προπόνησης.

Διαβάστε επίσης: Επίπεδη κοιλιά: Οι απλές ασκήσεις που κάνετε όσο κάθεστε

Αυτά τα συναισθήματα απογοήτευσης μπορεί να οδηγήσουν ορισμένους ανθρώπους να τα παρατήσουν εντελώς. Ή ακόμα και να εγκαταλείψουν μια χρήσιμη προσέγγιση για μια άλλη χωρίς να δώσουν στην πρώτη αρκετό χρόνο για να «δουλέψει».

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η απώλεια βάρους μπορεί να πάρει χρόνο – και είναι πιο πιθανό να διατηρήσετε την απώλεια βάρους αν αυτή επιτυγχάνεται με αργό και σταθερό τρόπο. Η μείωση στη ζυγαριά απαιτεί υπομονή. Ευτυχώς δεν  είναι το μόνο σημάδι ότι η ρουτίνα άσκησής σας λειτουργεί!

Αν η διατροφή, ο ύπνος και τα επίπεδα άγχους σας είναι εκτός ελέγχου, αυτά μπορεί να «σαμποτάρουν» όλη τη γυμναστική που κάνετε.

Κοιτάξτε τη ρουτίνα σας και δείτε αν κάποιο από αυτά τα πράγματα μπορεί να εμποδίζει την πρόοδό σας στη γυμναστική

  1. Οι προπονήσεις σας είναι πολύ έντονες.
  2. Οι προπονήσεις σας δεν είναι αρκετά έντονες.
  3. Δεν κοιμάστε καλά. Οι μελέτες δείχνουν σαφείς συσχετισμούς μεταξύ της έλλειψης ύπνου με την υπερκατανάλωση τροφής, την αύξηση του βάρους και την παχυσαρκία.
  4. Το πρόγραμμα του ύπνου σας είναι ακανόνιστο. Όταν ο κιρκάδιος ρυθμός σας είναι εκτός λειτουργίας, το ίδιο συμβαίνει και με τις λειτουργίες του σώματός σας.
  5. Τρώτε λάθος πράγματα. Η διατροφή σας παίζει τεράστιο ρόλο στην απώλεια βάρους.
  6. Δεν τρώτε αρκετά. Όταν το σώμα σας αναρωτιέται πότε θα τραφεί, μπορεί να κρατήσει τα θρεπτικά συστατικά και να μην τα κάψει επειδή φοβάται ότι θα πεινάσει.
  7. Τρώτε παραπάνω από όσο χρειάζεται. 
  8. Το πρόγραμμα διατροφής σας είναι απρόβλεπτο. Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας πέφτουν και δεν είναι σταθερά κατά τη διάρκεια της ημέρας, εμποδίζεται η ικανότητα του σώματός σας να χάσει βάρος.
  9. Δεν τρώτε «αληθινό» φαγητό. Οι θερμίδες από εξευγενισμένους υδατάνθρακες και ζάχαρη σας κάνουν να τρώτε περισσότερο, χωρίς να αισθάνεστε ικανοποιημένοι.
  10. Ξεκινάτε τη μέρα σας με υδατάνθρακες. Μελέτες δείχνουν ότι το να ξεκινάτε τη μέρα με πρωτεΐνη, αντί για ζαχαρούχους υδατάνθρακες, οδηγεί σε μειωμένη πείνα και λιγούρες αργότερα μέσα στην ημέρα.
  11. Έχετε άγχος. Όταν το σώμα σας νομίζει ότι δέχεται «επίθεση», είναι πολύ δύσκολο να κάνει πράγματα όπως η πέψη της τροφής, η καύση λίπους και η επιτάχυνση του μεταβολισμού σας.
  12. Είστε αφυδατωμένοι. Σκεφτείτε το σώμα σας σαν ένα σφουγγάρι – αν έχει στεγνώσει και ζαρώσει στην άκρη του νεροχύτη, δεν μπορείτε να το στύψετε. 
  13. Κάνετε καθιστική ζωή. Αν κάθεστε για 4-8 ώρες συνεχόμενα, ο μεταβολισμός μπορεί να επιβραδυνθεί, η κυκλοφορία μπορεί να μειωθεί και η καύση θερμίδων είναι ελάχιστη έως μηδαμινή.
  14. Πίνετε πολύ αλκοόλ. Το αλκόολ εμποδίζει τις απαραίτητες ώρες ξεκούρασης και πέψης.
  15. Περνάτε χρόνο με ανθρώπους που δεν έχουν υγιεινές συνήθειες. Οι άνθρωποι που νοιάζονται για εσάς πιθανότατα θέλουν να είστε υγιείς και ευτυχισμένοι, αλλά αν δεν έχουν οι ίδιοι υγιεινές συνήθειες, ίσως τους είναι δύσκολο να σας υποστηρίξουν.