Διαλέξατε τα αγαπημένα σας ρούχα για τρέξιμο, δέσατε διπλό κόμπο τα αγαπημένα σας υποστηρικτικά sneakers και φτιάξατε σχολαστικά την πιο δυναμική playlist για να σας συντροφεύει σε κάθε χιλιόμετρο. Τώρα το μόνο που μένει να κάνετε είναι να πάρετε μια σημαντική απόφαση: Να δοκιμάσετε το τρέξιμο στο διάδρομο ή έξω στον καθαρό αέρα;

Ανεξάρτητα από το πού επιλέγετε να κάνετε το cardio σας, το τρέξιμο έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Αρκούν μόλις δέκα λεπτά την ημέρα για να μειώσετε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο ενώ ενισχύει τόσο το κάτω μέρος του σώματός σας όσο και τον κορμό, συμβάλλοντας σε καλύτερα επίπεδα οστικής πυκνότητας.

Διαβάστε επίσης: Πόσο fit είναι το μικροβίωμά σας; 

Ταυτόχρονα, όπως κάθε σωματική άσκηση έτσι και με το τρέξιμο απελευθερώνονται οι feel-good ορμόνες, γνωστές και ως ενδορφίνες, που μας χαρίζουν καλή διάθεση, ανακουφίζουν από το άγχος και μειώνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Τι μας χαρίζει το τρέξιμο στο διάδρομο;

Ο διάδρομος συγκαταλέγεται στον βασικό εξοπλισμό που χρειάζεστε για την γυμναστική σας και σας δίνει την δυνατότητα να αλλάζετε εύκολα ταχύτητα και κλίση όσο περπατάτε ή τρέχετε.

Λιγότεροι κραδασμοί

Εκτός αν επιλέξετε τον στίβο, το τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους συνήθως σημαίνει ότι θα τρέξετε σε σκληρές ή ακόμα και ανώμαλες επιφάνειες δρόμων ή πεζοδρομίων, που μπορεί να αυξήσουν τους κραδασμούς και την πίεση στις αρθρώσεις σας.

Ένας διάδρομος, από την άλλη πλευρά, διαθέτει μια πιο μαλακή, πιο φιλική προς τις αρθρώσεις επιφάνεια, που σε συνδυασμό με τα κατάλληλα υποστηρικτικά αθλητικά μειώνουν κατά πολύ τον αντίκτυπο.

Μεγαλύτερη ακρίβεια

Το τρέξιμο στον διάδρομο προσφέρει έναν πιο ακριβή τρόπο γυμναστικής αλλά και παρακολούθησης της προόδου σας σε βάθος χρόνου. Αν βγείτε έξω για μια διαλειμματική προπόνηση, το smartwatch σας μπορεί να «μπερδευτεί» εάν κολλήσετε σε ένα φανάρι.

Ο διάδρομος ταυτόχρονα σας επιτρέπει να γνωρίζετε ακριβώς την ταχύτητα και την κλίση που τρέχετε κάθε φορά ώστε την επόμενη να μπορείτε να την επαναλάβετε με την ίδια ακρίβεια.

Ελεγχόμενο περιβάλλον

Όταν τρέχετε έξω, πολλές μεταβλητές μπορούν να επηρεάσουν το πόσο απολαμβάνετε την προπόνησή σας όπως και τον παράγοντα της ασφάλειας της προπόνησής σας.

Για παράδειγμα, το τρέξιμο φορώντας ακουστικά στον δρόμο δεν είναι πάντα ασφαλές. Στον διάδρομο όμως, μπορείτε να απολαμβάνετε την μουσική σας όσο δυνατά θέλετε χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Ο διάδρομος μας χαρίζει την πολύτιμη ευκαιρία να απολαύσουμε το τρέξιμο ελεύθερα χωρίς αυτοκίνητα, ποδηλάτες ή πεζούς.

Τι κερδίζουμε από το τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους;

Οι περισσότεροι νέοι δρομείς ξεκινούν με το τζόκινγκ σε εξωτερικούς χώρους. Ας το παραδεχθούμε, τίποτα δεν συγκρίνεται με την ευκολία του να φορέσετε τα αθλητικά σας και να τρέξετε μερικούς γρήγορους γύρους στην γειτονιάς σας (αφού φυσικά, κάνετε προθέρμανση).

Επιπλέον, το τρέξιμο έξω σάς επιτρέπει να αλληλεπιδράτε με τον κόσμο γύρω σας, βελτιώνοντας την διάθεσή σας.

Αίσθημα ευτυχίας και ευεξία

Ενώ η άσκηση σε οποιαδήποτε τοποθεσία είναι ένας σίγουρος τρόπος για την απελευθέρωση ενδορφινών, το τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους ενισχύει αυτήν την καλή μας διάθεση.

Μάλιστα, όσοι ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους αναφέρουν περισσότερη ενέργεια και λιγότερα συναισθήματα κατάθλιψης, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Environmental Science and Technology ενώ είναι πιο πιθανό να επαναλάβουν τις προπονήσεις τους.

Μεγαλύτερη ποικιλία

Ενώ και στον διάδρομο μπορείτε να δημιουργήσετε διαφορετικές προπονήσεις με διαστήματα σε διαφορετικές ταχύτητες και κλίσεις, δεν αλλάζετε στην πραγματικότητα παραστάσεις.

Το τρέξιμο έξω, αντίθετα, τείνει να είναι πιο συναρπαστικό μιας και έχετε αμέτρητες επιλογές για την κατεύθυνσή σας και για όλα όσα θα βλέπετε καθώς τρέχετε. Ακόμα και η ίδια διαδρομή μπορεί να διαφέρει από μέρα σε μέρα, μιας και ο καιρός ή οι άνθρωποι που θα συναντήσετε αλλάζουν.

Μπορείτε λοιπόν, να αλλάξετε τη διαδρομή σας, να προσκαλέσετε έναν φίλο να έρθει μαζί σας ή να παρατηρήσετε την αλλαγή του καιρού και του τοπίου με την πάροδο του χρόνου.

Επιπλέον, το τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους σε φυσικό περιβάλλον προκαλεί τους μυς σας να προσαρμοστούν στα μεταβαλλόμενα τοπία. Το τρέξιμο σε διαφορετικές κλίσεις, επιφάνειες, ανηφόρες, κατηφόρες και στροφές, σε διαφορετικές επιφάνειες όπως το γρασίδι ή η άσφαλτος «κρύβει» προκλήσεις για την αντοχή και την ευκινησία σας.

Ψυχική ανθεκτικότητα

Ακόμη και οι πιο αφοσιωμένοι δρομείς μπορούν να δυσκολευτούν να βγουν από την πόρτα όταν η θερμοκρασία μειωθεί αισθητά. Αλλά το να προκαλέσετε τον εαυτό σας ώστε να τηρήσετε πιστά το πλάνο σας, ακόμα και αν ο καιρός δεν είναι «σύμμαχός» σας, θα σας βοηθήσει να «χτίσετε» τον μυ της ψυχικής ανθεκτικότητας.

Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά των δρομέων είναι η αυτοπεποίθηση. Για να χτίσετε αυτοπεποίθηση, πρέπει να είστε εξοικειωμένοι με μυριάδες μεταβλητές που δεν μπορείτε να ελέγξετε, όπως το τρέξιμο στο κρύο.