Στην αερόβια άσκηση ανήκουν πολλές σωματικές δραστηριότητες όπως το έντονο περπάτημα, το χαλαρό τρέξιμο (τζόγκινγκ), το ανέβασμα της σκάλας, το ποδήλατο, η κωπηλασία, το κολύμπι, το σκοινάκι, ο χορός και κάθε μορφή ομαδικής δραστηριότητας (μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, ποδόσφαιρο).

Επομένως, ακόμα και αν δεν είστε fan της γυμναστικής, υπάρχουν πολλές επιλογές από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε ό,τι ακριβώς σας ταιριάζει ανάλογα με το πρόγραμμα και τους προσωπικούς σας στόχους.

Διαβάστε επίσης: Προπόνηση δύναμης με βάρη: Έτσι θα την κάνετε με ασφάλεια

Γιατί αερόβια άσκηση

Για βελτίωση της γενικής φυσικής κατάστασης.

  • Για ενίσχυση του καρδιαγγειακού και του καρδιαναπνευστικού συστήματος.
  • Για μείωση του ποσοστού λίπους στο σώμα.
  • Για γενική υγεία και ευεξία.
  • Για αύξηση της αντοχής

Επιλέγοντας ανάλογα με τα προσωπικά μας «θέλω»

Εάν μόλις ξεκινάτε, το έντονο περπάτημα, το ποδήλατο ή το κολύμπι θα ήταν ιδανικά για εσάς. Είναι σημαντικό ξεκινώντας να δώσετε στο σώμα σας τη δυνατότητα να προσαρμοστεί σταδιακά ώστε να αποφύγετε έτσι μικροπιασίματα και τραυματισμούς.

Aφιερώστε 30 λεπτά τουλάχιστον σε μέτριους ρυθμούς και σύντομα τα αποτελέσματα θα είναι ορατά.

Εάν γυμνάζεστε περιστασιακά, δοκιμάστε το χαλαρό τζόγκινγκ, το ποδήλατο, το step, το αερόμπικ ή το κολύμπι αφού είναι τα είδη με τις λιγότερες πιθανότητες για τραυματισμούς.

Mπορείτε επίσης να ακολουθήσετε και τη διαλειμματική προπόνηση συνδυάζοντας το έντονο περπάτημα με διαστήματα χαλαρού τρεξίματος.

Εάν αθλείστε τακτικά, προτιμήστε: τζόγκινγκ, step, κωπηλασία, κολύμπι, ορειβασία, ομαδικά αθλήματα. Kαλό είναι να έχετε ποικιλία στο πρόγραμμά σας και να εναλλάσσετε τους ρυθμούς.

Για μεγαλύτερη καύση λίπους

Xρειάζεστε χαμηλές-μέτριες εντάσεις και μεγαλύτερη διάρκεια στην άσκησή σας.

Για να αντλήσετε την περισσότερη ενέργεια από το λίπος σας και να γυμνάσετε εξίσου αποδοτικά και το μυοσκελετικό σας σύστημα, καλό θα ήταν να ακολουθείτε την εξής σειρά: 10 λεπτά προθέρμανση στην αρχή (ποδήλατο, τρέξιμο, σκοινάκι κλπ.) και 20 λεπτά ασκήσεις με βάρη-αντιστάσεις. Έτσι, θα έχετε όλες τις δυνάμεις σας να αυξήσετε και να τονώσετε το μυϊκό σας σύστημα. Στο τέλος 30 λεπτά αερόβιο. O οργανισμός σας θα αντλήσει όλη την ενέργεια από τα αποθέματά του σε λίπος και θα κρατήσει το μεταβολισμό σε υψηλά επίπεδα για αρκετή ώρα μετά το τέλος της άσκησης.

H διάρκεια της αεροβικής προπόνησης μπορεί να κυμαίνεται από 20-60 λεπτά της ώρας. Σύμφωνα με την Aμερικανική Aθλητιατρική Eταιρεία (A.C.S.M), η αερόβια άσκηση θα πρέπει να έχει μια περιοδικότητα και να μην υπάρχουν μεγάλα διαστήματα αποχής. Έτσι, λοιπόν, μια συχνότητα 3-5 φορές την εβδομάδα από 20-40 λεπτά είναι αρκετή για να αποκομίσετε όλα τα οφέλη της άσκησης.