Μια τόσο απλή δραστηριότητα όπως το περπάτημα έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει την ευεξία σας και να αποτελέσει έναυσμα στο ταξίδι προς τους fitness στόχους σας. Αλλά πού είναι καλύτερα να περπατάτε; Έξω ή σε έναν διάδρομο;

Τα οφέλη που έχει το περπάτημα (είτε στην ύπαιθρο, είτε στο γυμναστήριο)

1. Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία και αντοχή. Το τακτικό περπάτημα, ανεξάρτητα από το περιβάλλον, συμβάλλει στην ενδυνάμωση της καρδιάς, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Διαβάστε επίσης: Καρδιά: Την βλάπτετε όταν παραλείπετε το «leg day»

2. Αυξάνει τη χωρητικότητα και της λειτουργία των πνευμόνων. Το περπάτημα σε εξωτερικούς χώρους σας εκθέτει σε μια ποικιλία ποιότητας αέρα και φυσικών στοιχείων, τα οποία μπορούν να προωθήσουν τη βαθύτερη αναπνοή και την ενισχυμένη πρόσληψη οξυγόνου. Τα γυμναστήρια, συνήθως, αερίζονται καλά και είναι εξοπλισμένα με συστήματα κυκλοφορίας του αέρα.

3. Ισορροπεί τις ορμόνες και τη συνολική ευεξία. Διεγείρει την απελευθέρωση ενδορφινών, γνωστών ως ορμονών ευεξίας, οι οποίες μπορούν να ανεβάσουν τη διάθεσή σας, να μειώσουν το άγχος και να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Τι καίει περισσότερες θερμίδες;

Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο είναι οι εξωτερικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την προπόνησή σας.

Όταν περπατάτε έξω, μπορεί να συναντήσετε ανώμαλο έδαφος, αντίσταση στον άνεμο και αλλαγές στο υψόμετρο, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν την ένταση της προπόνησής σας και ενδεχομένως να κάψετε περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με το περπάτημα σε επίπεδη επιφάνεια διαδρόμου.

Από την άλλη πλευρά, σε έναν διάδρομο μπορείτε να ρυθμίσετε την ταχύτητα, την κλίση και να παρακολουθείτε τους καρδιακούς σας παλμούς, καθιστώντας ευκολότερο να διατηρήσετε ένα συγκεκριμένο επίπεδο έντασης για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Ορισμένοι διάδρομοι προσφέρουν επίσης προκαθορισμένα προγράμματα προπόνησης που μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της καύσης θερμίδων. Τελικά, αν περπατάτε με την ίδια ταχύτητα και ένταση τόσο σε διάδρομο όσο και σε εξωτερικό χώρο, η διαφορά στην καύση θερμίδων μπορεί να μην είναι σημαντική.

Ωστόσο, εάν συναντήσετε δύσκολες εξωτερικές συνθήκες ή επιλέξετε να περπατήσετε με διαφορετικές ταχύτητες και κλίσεις, το περπάτημα σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να οδηγήσει σε ελαφρώς υψηλότερη καύση θερμίδων.

Τι είναι καλύτερο τελικά;

Η απάντηση εξαρτάται τελικά από τις προσωπικές σας προτιμήσεις, τις συνθήκες και τους στόχους σας. Το περπάτημα σε εξωτερικούς χώρους προσφέρει τα πλεονεκτήματα του φρέσκου αέρα, του φυσικού περιβάλλοντος και της αίσθησης ελευθερίας. Το περπάτημα σε διάδρομο παρέχει ευκολία, ελεγχόμενο περιβάλλον και προσβασιμότητα όλο το χρόνο.

Το περπάτημα στην ύπαιθρο προσφέρει μια αλλαγή σκηνικού και σας επιτρέπει να συνδεθείτε με τη φύση, γεγονός που αναζωογονεί το μυαλό και το σώμα. Οι διάδρομοι προσφέρουν ευελιξία, ειδικά για όσους έχουν χρονικούς περιορισμούς ή δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Με έναν διάδρομο, μπορείτε να περπατάτε ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας ή την εποχή. Παρέχει ένα ελεγχόμενο περιβάλλον όπου μπορείτε εύκολα να παρακολουθείτε την ταχύτητα, την απόσταση και άλλες μετρήσεις προπόνησης.

Οι διάδρομοι σάς επιτρέπουν επίσης να ρυθμίζετε την κλίση και την ένταση, παρέχοντας επιλογές για διαλειμματική προπόνηση και προκλητικές προπονήσεις. Ό,τι κι αν επιλέξετε, το κλειδί είναι να συνεχίσετε να περπατάτε και να αφήσετε το σώμα σας να απολάυσει με τα πολλά οφέλη στην υγεία και την ευεξία σας.