Εκτός από το γεγονός ότι είναι νόστιμοι και εύκολοι να καταναλωθούν ακόμα και ενώ βρισκόμαστε εν κινήσει, οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά που ωφελούν την υγεία και φυτοχημικά που είναι απαραίτητα για τη γενική μας ευεξία.

Οι διατροφολόγοι συμβουλεύουν συχνά να επιλέγουμε ξηρούς καρπούς στο πρώτο γεύμα της ημέρας, το πρωινό μας. Κι αυτό συμβαίνει όχι τυχαία αφού οι ξηροί καρποί, πέραν από υγιεινοί, είναι και εξαιρετικά χορταστικοί.

Διαβάστε επίσης: Έντερο: Οι υδατάνθρακες που το «θωρακίζουν»

Οι ξηροί καρποί περιέχουν «καλά» λίπη

Πολλές μελέτες έχουν διεξαχθεί που αναδεικνύουν τα οφέλη των ξηρών καρπών. Τα αποτελέσματα αυτών έχουν δείξει ότι οι ξηροί καρποί έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη, τα οποία είναι λίπη που έχουν συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

Το σώμα χρησιμοποιεί αυτά τα «καλά» λίπη για να παράγει ενέργεια, να απορροφά σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, να διατηρεί την υγεία του ανοσολογικού και νευρολογικού συστήματος, να ελέγχει την αρτηριακή πίεση και να αποτρέπει την πήξη του αίματος. Επιπλέον, οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Έτσι, η συχνή κατανάλωσή τους μπορεί να εγγυηθεί ότι το σώμα μας αποδίδει τα μέγιστα.

Η κατανάλωση ξηρών καρπών βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη των ξηρών καρπών είναι η διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της LDL ή των επικίνδυνων επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στην κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που μπορεί να προλάβει σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα.

 Απώλεια βάρους

Παρά το γεγονός ότι είναι πλούσιοι σε λιπαρά και θερμίδες, οι ξηροί καρποί είναι πολύ θρεπτικοί. Η τακτική κατανάλωσή τους στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να επιφέρει θετικές αλλαγές στο σωματικό βάρος. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, οι ξηροί καρποί αυξάνουν την οξείδωση των λιπών και τη θερμογένεση, συμβάλλοντας στη μετατροπή των θερμίδων σε ενέργεια με ταχύτερους ρυθμούς. Επιπλέον, οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να επιμηκύνουν τον κορεσμό και να καθυστερήσουν την κένωση του στομάχου, μειώνοντας έτσι την όρεξη και παρατείνοντας την αίσθηση της πληρότητας.

Καλό θα ήταν βέβαια να επιλέγετε τους ανάλατους και να προσέχετε τα μεγέθη των μερίδων σας.

Οι ξηροί καρποί είναι γεμάτοι με μικροθρεπτικά συστατικά

Οι ξηροί καρποί περιέχουν μια τεράστια ποικιλία μικροθρεπτικών συστατικών όπως φώσφορο, κάλιο, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό, φυλλικό οξύ και ψευδάργυρο. Επομένως, η κατανάλωση αυτών των σνακ στο μέγεθος μιας χούφτας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη διατήρηση της καλής υγείας.

Και πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά

Αρκετοί ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια, περιέχουν έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό αντιοξειδωτικών που εμποδίζουν την εμφάνιση βλάβης σε κυτταρικό επίπεδο. Ως εκ τούτου, η κατανάλωσή τους μπορεί να μας προστατεύσει από καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ και καρκίνο.

Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι με την τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών, αυξάνετε την ποσότητα των φυτικών ινών που καταναλώνετε κάθε μέρα, βελτιώνοντας κατά συνέπεια την υγεία του πεπτικού σας συστήματος και μειώνοντας τον κίνδυνο μιας σειράς πεπτικών προβλημάτων όπως η δυσκοιλιότητα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) και η εκκολπωματίτιδα.