Πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να πηγαίνουν στο γυμναστήριο με την ελπίδα να πετύχουν αυτό που εδώ και καιρό θεωρείται το απόλυτο δείγμα φυσικής κατάστασης: επίπεδη κοιλιά με κοιλιακούς. 

Αλλά όπως ξέρετε ή θα σας επιβεβαιώσουν πολλοί άνθρωποι που έχουν προσπαθήσει, αυτό δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να πετύχω το στόχο μου;

Για να χτίσετε μυς, πρέπει να γυμνάζεστε τακτικά με βάρη και παράλληλα να ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες.

Η προπόνηση με βάρη προωθεί μια διαδικασία που ονομάζεται σύνθεση μυϊκής πρωτεΐνης.

Διαβάστε επίσης: Διάθεση: Πόσα λεπτά γυμναστικής την βελτιώνουν;

Δεδομένου ότι οι πρωτεΐνες είναι τα δομικά στοιχεία των μυών μας, η σύνθεση μυϊκής πρωτεΐνης εξασφαλίζει ότι νέες πρωτεΐνες παράγονται συνεχώς, για να αντικαταστήσουν τις παλιές πρωτεΐνες που διασπώνται και απομακρύνονται.

Η σύνθεση μυϊκής πρωτεΐνης αυξάνεται επίσης όταν τρώτε ένα γεύμα που περιέχει πρωτεΐνη. Αλλά η απόκριση στην πρωτεΐνη συμβαίνει μόνο στους μυς που έχουν ασκηθεί.

Έτσι, αν θέλετε να επιτύχετε μια συνολική μυώδη σωματική διάπλαση, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εκτελείτε μια ποικιλία διαφορετικών ασκήσεων που στοχεύουν σε όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες.

Δηλαδή, αν θέλετε να αποκτήσετε six-pack, πρέπει να κάνετε τακτικά ασκήσεις κορμού και κοιλιακών.

Επειδή όμως η επίδραση της προπόνησης εξασθενεί μετά από περίπου 24–48 ώρες, πρέπει να γυμνάζετε τη μυϊκή ομάδα στην οποία στοχεύετε τουλάχιστον κάθε δύο ημέρες για να διατηρήσετε το αποτέλεσμα.

Ωστόσο, αν αυτό που αναζητάτε είναι η ορατή γράμμωση, η προπόνηση δεν είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνετε. Ταυτόχρονα, πρέπει να μειώσετε το συνολικό σωματικό λίπος, ώστε οι κοιλιακοί να μην κρύβονται σε αυτό το στρώμα που βρίσκεται ανάμεσα στους μυς και το δέρμα σας.

Για να χάσετε σωματικό λίπος, πρέπει να βρίσκεστε σε έλλειμμα ενέργειας. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι καίτε περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνετε. Αλλά πώς θα ασκείστε κάθε δυο μέρες με λιγότερη ενέργεια;

Η απώλεια λίπους και η μυϊκή ενδυνάμωση είναι από μόνες τους δύσκολες εργασίες. Οπότε φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να προσπαθείτε να τα κάνετε και τα δύο ταυτόχρονα.