Η yoga είναι μια αρχαία πρακτική που έχει αποκτήσει δημοτικότητα τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς μεγάλος αριθμός επιστημονικών μελετών αποκαλύπτουν τα πολλά της οφέλη τόσο για το σώμα όσο και για το νου.

Με την πάροδο των ετών, έγινε πιο προσιτή με την ανάπτυξη των διαδικτυακών μαθημάτων αλλά και εκείνων σε στούντιο yoga ενώ στο Διαδίκτυο μπορούμε να βρούμε πολλές προκλήσεις, που θα μας βοηθούν να «χτίσουμε» αλλά και να διατηρήσουμε το ενδιαφέρον μας για μια καθημερινή πρακτική.

Διαβάστε επίσης: Ημικρανία: Ποιες στάσεις της yoga ανακουφίζουν

Ενώ το να παραμένουμε ενεργοί καθημερινά, ανεξάρτητα από τον τύπο της άσκησης που επιλέγουμε, είναι ένας καλός τρόπος για να ευνοήσουμε την υγεία μας και τα επίπεδα ευεξίας μας, μπορεί να αναρωτιέστε εάν είναι καλό να κάνετε yoga καθημερινά.

Πώς μας ωφελεί η καθημερινή πρακτική της yoga

Σωματικά

Η yoga μπορεί να προσφέρει οφέλη για ολόκληρο το σώμα σας ανάλογα με την ένταση της ρουτίνας που έχετε επιλέξει. Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τη μυϊκή δύναμη, την ισορροπία, την κινητικότητα, την ευελιξία στο κάτω μέρος του σώματος για να απολαμβάνουμε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.

Η γιόγκα είναι μια μορφή άσκησης με σωματικό βάρος που μπορεί να μας βοηθήσει να αυξήσουμε την δύναμη, ειδικά εάν είστε αρχάριοι στην γυμναστική με αντιστάσεις.

Η ευελιξία, η κινητικότητα και η σταθερότητα είναι πιθανώς τα πιο γνωστά σωματικά οφέλη της πρακτικής. Απαιτεί ισορροπία, ενεργοποίηση του πυρήνα και ισομετρικές συσπάσεις, που θα ενισχύσουν τους μυς που ενεργοποιείτε για την σωστή στάση του σώματος και θα αυξήσουν την επίγνωση σας για το σώμα.

Ψυχολογικά

Ως μια πολύ γνωστή μορφή δραστηριότητας που προάγει την σύνδεση νου-σώματος, η δημοτικότητα της yoga έχει αυξηθεί μαζί με ένα βαθύτερο ενδιαφέρον για την ψυχική και συναισθηματική ευεξία.

Στις ρίζες της, εστιάζει στην ενσυνειδητότητα, στην σύνδεση με το σώμα σας και την αναπνοή, καθένα από τα οποία φαίνεται να βελτιώνει την ψυχική και συναισθηματική υγεία.

Σε γενικές γραμμές, η καθημερινή εξάσκηση της yoga μπορεί να επηρεάσει θετικά τη διάθεση, τη συμπεριφορά και τη συνολική ψυχική σας υγεία. Οι καθημερινές πρακτικές  ενισχύουν την εστίαση, διευκολύνουν τη χαλάρωση, αυξάνουν τη γνωστική διαύγεια και μειώνουν τις επιπτώσεις του στρες.

Τι να προσέξετε

Η yoga είναι μια σχετικά ασφαλής μορφή άσκησης, ειδικά αν παραμείνετε σε ένα επίπεδο όπου αισθάνεστε άνετα και που ταιριάζει με την εμπειρία και τις ικανότητές σας.

Μην ξεπερνάτε το σημείο άνεσής σας και προσπαθήστε να μην κάνετε πόζες ή διατάσεις στις οποίες αισθάνεστε πόνο ή ασυνήθιστη ενόχληση. Εάν αισθανθείτε πόνο σε συγκεκριμένες αρθρώσεις ή περιοχές, σταματήστε να κάνετε οποιεσδήποτε κινήσεις που μπορεί να επιδεινώσουν την ενόχληση.